Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Bo potrafią lepiej wykorzystać drzemiące w sprzęcie możliwości? :D

Tak generalnie to R9700Pro wiele nie ustępuje 9800Pro, nie mówiąc o zwykłym 9800 , od którego ze względu na wyższe taktowanie jest niejednokrotnie wydajniejszy. Różnica w 3D marku2001 jest na poziomie 600-700 pkt, w 3DMark03 jakieś 500, w gierkach zależnie od tytułu 3-10 fps. Ciekawa sytuacja występuje w momencie podniesienia taktowania R9700Pro do poziomu 9800Pro. Wtedy różnice są niewielkie, rzekłbym tak małe,że aż nie widać zmian wprowadzonych w archirekturze R350. XT to już inna bajka. Taktowanie 412/735, pamięci DDR II, rdzeń już R360 i trzeba by było jakiegoś niesamowicie udanego R9700Pro by podkręcić go do takich stabilnych cały czas wartości i to tylko po modyfikacji chłodzenia. IMHO opłacalnym dziś zakupem z kart wyższego poziomu jest jedynie dwójka: R9700Pro lub 9800 Non Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się złożyło, że przypadkiem w weekend trafiły do mnie pamiątki Kingston PC3200 CL3 na kościach Infineon. Ja tu nie chciałbym narzekać, ale one nadają się co najwyżej do kompa biurowego. FSB 200 wyciągnęły tylko na SPD i nic nie pomagało by to poprawić, z napięciem włącznie. Zmana wartości na nienajmocniejsze przecież 2,5-3-4-7 i ciemno... Strzeżcie się tych pamięci 8) Tym co nabyli radzę szybko upłynnić, bo szkoda nerwów. Co ciewkawe na rynku można dostać również pamięci Kingston PC3200 CL 2,5. Sprzedawcy czasami nie dostrzegają tej subtelnej różnicy pomiędzy CL2,5 a CL3 i sprzedają w tej samej cenie. Wersje CL 2,5 sąjuż o niebo lepsze. Widziałem takie u znajomego na kościach Samsunga. Nie są to może pamiątki pokroju Kingstona PC2700 CL2,5 Winbond BH6, ale już potrafią śmigać FSB 200 na 2-3-3-6 rock stable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thingrim

Myślę, że dałeś się wyrolować i nie dostaniesz tego procka. Albo te procki z TIRa spadły. Do tego magistrala 533 i 2038MHz częstotliwość taktowanie - to ine przypomina żadnego procka (policz mnożnik).

Do tego ten gostek już zmienił cenę na 500PLN - dziwnie to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się złożyło, że przypadkiem w weekend trafiły do mnie pamiątki Kingston PC3200 CL3 na kościach Infineon. Ja tu nie chciałbym narzekać, ale one nadają się co najwyżej do kompa biurowego. FSB 200  wyciągnęły tylko na SPD i nic nie pomagało by to poprawić, z napięciem włącznie. Zmana wartości na nienajmocniejsze przecież 2,5-3-4-7 i ciemno... Strzeżcie się tych pamięci 8) Tym co nabyli radzę szybko upłynnić, bo szkoda nerwów. Co ciewkawe na rynku można dostać również pamięci Kingston PC3200 CL 2,5. Sprzedawcy czasami nie dostrzegają tej subtelnej różnicy pomiędzy CL2,5 a CL3 i sprzedają w tej samej cenie. Wersje CL 2,5 sąjuż o niebo lepsze. Widziałem takie u znajomego na kościach Samsunga. Nie są to może pamiątki pokroju Kingstona PC2700 CL2,5 Winbond BH6, ale już potrafią śmigać FSB 200 na 2-3-3-6 rock stable.

O Hanu.....wiele osób już przez te kości miało uśmiech jedynie od sklepu do domu.... Na różnych forach można zobaczyć becz i rozczarowanie....a miało być tak różowo.....

To i tak dobrze że poszły Ci na 200 :)

...a tak z OCZ'a beczki to ktoś tu już ma OCZ3200 i nic soe nie chwali.....tak widziałem w czyimś podpisie.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis zauwazylem z tylu opakowania od plyty taki oto skrut;

asus C.O.P. co oznacza mniej wiecej tyle iz proc jest chroniony przed przegrzaniem i ze jak temp jest za wysoka to wylaczy sys ale powieccie mi gdzie mozna monitorawac dzilanie tego tricka i jak zmieniac temp krytyczna bo nie moge nigdzie tego znalesc a mam najnowszy bios 1007 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka

mam maly problem podczas grania w "Halo" po jakiims czasie mnie wywala do windowsa (XPpro)

ale tylko przy podkreconym procku ( Barton 2500+@3200+) (11x200)

plyta to Asus A7N8x-x i 256 ramu 400 Infineon a katra G4TI4200

zasilacz nowy Be quiet 400 wat.

zasilanie podniesione o jedno oczko od dolu.

wszystkie dostepne testy procek i system przechodzi bez zwieszek na 3200+ akurat na tej gierce sie wywala

poradzcie co robic bo bez krecenia gra smiga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thingrim

Skąd wiesz, że to ten sam człowiek? Konta bankowe inne, miejscowości inne, jedna aukcja to firma, druga to osoba fizyczna. Stronka śmierdzi plagiatem (a jak przekopiowal aukcję za 350 na 500, to w treści zostawił cenę 350).

Ale obym się mylił.

dokladnie obys sie mylil :) jestem na allegro jusz jakis czas i bazuje na moim dobrym jak dotychczas nosie do sprzedajacych :lol: mam nadzieje ze sie nie pomylilem a jesli tak to napewno nie bede sam i allegro takiej ilosci userow nie odmowi zwrotu gotowki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka 

mam maly problem podczas grania w "Halo" po jakiims czasie mnie wywala do windowsa  (XPpro)       

ale tylko przy podkreconym procku ( Barton 2500+@3200+) (11x200)

plyta to Asus A7N8x-x i 256 ramu 400 Infineon a katra G4TI4200

zasilacz nowy Be quiet 400 wat.

zasilanie podniesione o jedno oczko od dolu.

wszystkie dostepne testy procek i system przechodzi bez zwieszek na 3200+ akurat na tej gierce sie wywala     

poradzcie co robic bo bez krecenia gra smiga

mi tesz tesy przechodzil a na max peyn 2 mialem artefakty ja troche obnizylem o/c proca i grafy i jusz ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak...gdzie...kto...w czyim podpisie!! Przyznać się natychmiast kto ma te OCZ! Do testów je i zapodac wyniki, bo ja jeszcze nie dozbierałem na swoje.

HALO to baaardzo dziwna gierka i lepiej nie zawracać sobie głowy jak się coś chrzani. Ale w tym wypadku ewidentnie "ktoś" za mocno chciał podkręcić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak...gdzie...kto...w czyim podpisie!! Przyznać się natychmiast kto ma te OCZ! Do testów je i zapodac wyniki, bo ja jeszcze nie dozbierałem na swoje.

HALO to baaardzo dziwna gierka i lepiej nie zawracać sobie głowy jak się coś chrzani. Ale w tym wypadku ewidentnie "ktoś" za mocno chciał podkręcić...

Przecież to Hanu jest Tym-Który-Testuje więc jak mógłbym! A teraz bez jaj - brak czasu nie pozwala na experymenty ale mogę pożyczyć Ci je do testów (i tak mają wieczystą gwarancję :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz najpierw jaki masz coler. A Speed Fan jest dość dziwaczny, używaj najlepiej Mainboard Monitor 5.

Hanu, cooler jest to najzwyklejszy box'owy badziew, więc podejrzewam że temp. wskazywana przez bios 48-50 stopni jest ok (blok jest gorący, ale nie parzy), pewnie niższa nie będzie na tym czymś ? Bardziej martwi mnie to wskazanie z czujnika w Speedfan'ie 126 stopni. Mam problemy z konfiguracją MBM, ale też ryczy że temp za wysoka, wskazując jednocześnie temp. procka i płyty na poziomie biosu, więc pewnie też czepia się tych 126 stopni...

Pozdr.

Kostek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak BIOS pokazuje 50*, to jest baardzo niedobrze. Bo to jest bez obciążenia a do tego IMHO bios w tej płycie znacząco zaniża - ja pod obciążeniem mam mam kilkanaście stopni więcej niż w BIOSie po szybkim restarcie (na chłodzeniu wodnym). Więc tu temperatura może osiągać poziom krytyczny.

Obstawiam, że albo BIOS w tym przypadku zawyża, albo cooler jest źle zainstalowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może już było, ale trudno ...

:D 

Chcę trochę potestować w ten długi weekend sprzęta

Na jakim mnożniku i z jakim BIOS'em próbować wyjść z FSB powyżej 200MHz?

Więc tak:

Ustawiłem najpierw 11x202 1,8V - komp ruszył

Później przyszedł czas na 11x205 1,8V - komp nie wstaje

Na więcej nie miałem czasu. Co jest?! Skoro działa na 11,5x200. Pamięci nie powinny być problemem

Czemu nie ruszył na 11x205? Procek? 205 to jakaś felerna częstotliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak:

Na więcej nie miałem czasu. Co jest?! Skoro działa na 11,5x200. Pamięci nie powinny być problemem

Być może po prostu już procek nie daje rady ... dla niego to 60Mhz więcej, więc ... blisko tej wartości może być jego ostateczna granica podkręcalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może już było, ale trudno ...

:D 

Chcę trochę potestować w ten długi weekend sprzęta

Na jakim mnożniku i z jakim BIOS'em próbować wyjść z FSB powyżej 200MHz?

Zacznij może od 11X202 i próbuj ciągnąc w górę, sprawdzając po drodze stabilnośc.

Ja zakończyłem eksperymenty na 12 X 182 synchro z pamiątkami. Wiecej po prostu pamięci nie wyrabiają. Nawet 11,5 X 183 się wysypuje. Generalnie już nie mam co eksperymentowac :(

Timingi optymalne, FSB optymalne, probowałem przetaktowywac AGP, ale najpierw nie było efektów (tak do 75 Mhz), albo nawet minimalne pogorszenie, a od 76 zwiecha. Macie jakieś pomysły dot. ustawień BIOSu, dające pozytywne efekty w wydajności, bez utraty stabilnosci??

P.S. Jak widzę coraz wiecej osób zgłasza problemy z współpracą pamiątek na DDR 400 synchro z szyną. Z tego wniosek, ze lista referencyjna nie w kij dmuchał i trzeba sobie przy zakupie zapewnic mozliwośc zwrotu i wymiany na inny model.

P.S. 2 Hanu! kiedy bedziesz miał słynne OCZ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak:

Być może po prostu już procek nie daje rady ... dla niego to 60Mhz więcej, więc ... blisko tej wartości może być jego ostateczna granica podkręcalności.

Ale procesor działa na 11,5x200=2300; tu by nie dawał rady z 11x205=2255?

8O

Może mniejszy mnożnik? Jaki? Bo 10 i 10,5 nie działają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thingrim

Skąd wiesz, że to ten sam człowiek? Konta bankowe inne, miejscowości inne, jedna aukcja to firma, druga to osoba fizyczna. Stronka śmierdzi plagiatem (a jak przekopiowal aukcję za 350 na 500, to w treści zostawił cenę 350).

Ale obym się mylił.

dokladnie obys sie mylil :) jestem na allegro jusz jakis czas i bazuje na moim dobrym jak dotychczas nosie do sprzedajacych :lol: mam nadzieje ze sie nie pomylilem a jesli tak to napewno nie bede sam i allegro takiej ilosci userow nie odmowi zwrotu gotowki :)
Thigrim!!

Życzę Ci żebyś się nie zawiodł! Ale radzę Ci uwazac !! Jak sprzedający jest poniżej 6 miesiecy, to ubezpieczenie Allegro Cie nie nie obejmie!! Każda niezgodnośc, danych Allegro z danymi konta powinna zapalic swiatelko ostrzegawcze. Spora grupa ludzi przejechala sie na ofertach niejakiego Macieja Krzyżaka. Gosc okazal sie oszustem a naciagnal kilkadziesiat osob. Nasladowcow nie brakuje!!

P.S. nie licz na Allegro!! jezeli gosc jest na Allegro ponizej 6 miechów to nie dostaniesz ani grosza, a szukanie goscia przez Policje bardzo długie i przewaznie nieskuteczne.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...