Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

mnie tez sie wydaje ze zasilacz, 300 W to za malo

Przypuszczam, że z powodu 250W Enlight'a posłałem do Krainy Komputerowych Wiecznych Łowów swoją poprzednią płytę Soltek 75FRN-RL. Musiałem odłączać CD i CDRW żeby komp ruszył. Aż któregoś dnia w ogóle nie ruszył ... Oszczędzanie na mocnym zasilaczu może być BARDZO bolesne ...

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=32887&highlight=

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=27436&highlight=

OT: Ostatnio opuściłem się jeśli chodzi o aktywność na tym forum, wszystko przez zabawkę z końca podpisu i fora o innej tematyce ...

:D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ loloferrari

ta przpadlosc masz na defaultowych ustawieniach ??

Ja bym sie zabardzo zasilacza nie czepial ale to +12 faktycznie martwi :( Ja mam 12,67 ale stabilnie ,i mam full stable pozatym proc nie jest zasilany z 12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pewnosci... dlatego pytam, czy na pewno jak zrobie drut-moda na mnoznik 10.5 to sprzet pojdzie ??

BTW: wlasnie zrobilem drut-moda na 1.8V wchodze do biosu a tu co? Regulacja od 1.8 do 1.85V !! Milo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii: nie pomaga :( napiecia na pamieci bylo 2,8 a timingi takie ze nizsze byc nie mogly chyba mam slabego proca AXDA2500DKV4D / AQXE0324TPMW na xp 3000+ 2000MHZ chodzi spoko wyzej cos nie bardzo :( pamieci od marcina wiec chyba raczej spoko no i sie doczytalem proc byl na waflu 1735 :(slabo daleko od srodka

loloferrari: to nie kwestia dodatkowej wtyczki a szczegolnego apetuta asusa na 12V proc jest zasilany z tego co pamietam z tej lini wlasnie

co do zasilacza: jak najszybciej wymienic bo inaczej trzeba bedzie i zasilacz wymienic i reszte :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii: nie pomaga :( napiecia na pamieci bylo 2,8 a timingi takie ze nizsze byc nie mogly chyba mam slabego proca AXDA2500DKV4D / AQXE0324TPMW na xp 3000+ 2000MHZ chodzi spoko wyzej cos  nie bardzo :( pamieci od marcina wiec chyba raczej spoko no i sie doczytalem proc byl na waflu 1735 :(slabo daleko od srodka 

loloferrari: to nie kwestia dodatkowej wtyczki a szczegolnego apetuta asusa na 12V proc jest zasilany z tego co pamietam z tej lini wlasnie 

co do zasilacza: jak najszybciej wymienic bo inaczej trzeba bedzie i zasilacz wymienic i reszte :(

dzieki - tylko skąd brać kasę :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - nie przejde na Abita!! :P

A jak bym mial zmienac mobo to bym wzial Abita chocby dlatego zeby poznac nowa firme! Zawsze to nowa wiedza, doswiadczenia. Poprzednio mialem Microstara, tez chcialem przy niej zostac, wybralem jednak asusa i jestem happy [w miare] Trzeba poszerzac horyzonty i probowac rzeczy nowych. Na abicie pewnie ci cpu pojdzie wyzej jak na asusie itd itp... A gdyby jeszcze mialo byc nGuru, niby bajer ale na pewno cieszy :D

Taaaaaaa a propo nowa firma nowa wiedza i poszerzone horyzonty.

Ja przymusowo przesiadłem się na Asrock'a No mówię Wam odlotowa płyta. tj. działa nawet o dziwo mimo, że była najtańsza w sklepie. I ma jedną zaletę :D zabezpieczenia antyoverclockerskie :D Ustawiam 12,5 X 166 zamiast 12,5 X133 (default proca) a już na starcie pyszczy, że ustawienia komputera są nieprawidłowe. Mozna je wprawdzie ręcznie potwierdzić i odpali, ale jak mam to robić za każdym razem to dziekuję.

Przeczytałem kilka stron zaległych postów i widzę, że jest paru psujków w naszym gronie. Czy możecie mi coś więcej powiedzieć o procedurze reklamacyjnej. Czy naparawdę muszę szukać i pozbierać wszystkie zabawki?? A co będzie jak zapomnę jakieś kabelka albo śledzia?? Oni to szczegółowo liczą i sprawdzają?? Odpowiedź Wasza jest dla mnie niezwykle wazna bo to sklepu gdzie kupiłem płytę mam 40 km, więc głupio by było z powodu jakiegoś drobiazgu 2 razy jeździć. Z góry dziękuję za wszelaką pomoc. :)

Pozdrawiam

Psujek kości Biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak zanosilem swojego Asusa do serwisu i brakowalo tej metalowej blaszki do obudowy ,przez ktora wychodza wyjscia z plyty (usb ,audio itp) ,koles w serwisie sie oburzyl i powiedzial ,ze procedura reklamacyjna moze sie wydluzyc do 3 tygodni albo i wiecej :lol: Teraz jak oddawalem to nawet dokladnie nie spojrzal (zapomnialem plyty ze sterownikami :P) . Wiec najlepiej oddac calosc ,zeby potem problemow nie bylo. Tak BTW jeszcze mi mojej nie oddali .Moze bedzie dzis lub jutro :( Oby rev 2.0 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sledzia - qpilem wersje gold w proline i byl, kable to sata tez. dokladnie tak samo  jak w age:) gdzie qpowalem druga plyte. proline to w miom odczuciu zupelnie dobry sklep (przede wszystkim ceny) jezdze do niego ok 100km po elementy wlasnego kompa i znajomych (klientow). asus poprostu co jakis czas leci w qle.

Proline to dobry sklep pod warunkiem, że nie musisz się spotkać z ich serwisem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak zanosilem swojego Asusa do serwisu i brakowalo tej metalowej blaszki do obudowy ,przez ktora wychodza wyjscia z plyty (usb ,audio itp) ,koles w serwisie sie oburzyl i powiedzial ,ze procedura reklamacyjna moze sie wydluzyc do 3 tygodni albo i wiecej :lol: Teraz jak oddawalem to nawet dokladnie nie spojrzal (zapomnialem plyty ze sterownikami :P) . Wiec najlepiej oddac calosc ,zeby potem problemow nie bylo. Tak BTW jeszcze mi mojej nie oddali .Moze bedzie dzis lub jutro :( Oby rev 2.0 :P

Na bank dostaniesz rev. 2.0, bo 1.0x po prostu nie ma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe Hanu o ile dostane nowa plyte ,i wlasnie pod tym katem mowilem :P Dzis minely juz 2 tygodnie i kazali jutro dzwonic :( Cos chyba jednak z plyta bylo nie tak i sie nad nia teraz glowia w serwisie :D Aaaa ja chce mojego nForca ,bo ten Kt333 juz mnie denerwowac zaczyna!!! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loloferrari , na jakich timingach masz te FSB 215?

Na marnych 8-4-3-2.5 @2.8V

Zastanawiam się co z tymi Hynixami. Beno 21 pociągnął na nich aż 247, kilku ludzi ledwie ok. 215, a są tacy co i 200 nie mogą. Miałem na teście jedną kość 256 MB na bank z serii " kręćliwej" i jedynie 220 na 2-3-3-8 2,8 V. Niby do nf2 się średnio nadają, ale coś mi tu śmierdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Otoz jeszcze plyty nie mam 8O ,a to juz bedzie dzis 19 dzien jak ja oddalem. Natomiast jutrzejszy jest 14 dniem roboczym ,ktory wedlug przepisow (i ich rowniez) jest ostatnim dniem na naprawe. I czy jezeli jutro nie otrzymam plyty ,moge na miejscu domagac sie wymiany na nowa lub zwrotu kasy w przypadku jej braku na magazynie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Otoz jeszcze plyty nie mam  8O ,a to juz bedzie dzis 19 dzien jak ja oddalem. Natomiast jutrzejszy jest 14 dniem roboczym ,ktory wedlug przepisow (i ich rowniez) jest ostatnim dniem na naprawe. I czy jezeli jutro nie otrzymam plyty ,moge na miejscu domagac sie wymiany na nowa lub zwrotu kasy w przypadku jej braku na magazynie???

14 dni roboczych to nie ostateczność wcisną ci że musieli odesłać do producenta i wtedy na wyminę mają 23 dni robocze :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po trzech tygodniach przerwy, w ten weekend mogłem pobawić się swoim kompem.

Chciałem przetestować nowy procek (Thorton, jeden z tych: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20946991). Ustawiłem go na 12,5x200MHz z napięciem 1,85V. Windows się uruchomił, przeszedł 3DMark2003, stabilnie działał w NFSU - kilka rajdów zaliczyłem.

Jednakże przy takich ustawieniach (karta została na default) napięcia mierzone MBM lekko "oszalały". Praktycznie na wszystkich liniach skoki napięcia przekroczyły dopuszczalny limit 6%. Chyba Chieftec się trochę "spocił" i "zmęczył" ...

Przy następnej okazji puszczę procka na tych samych ustawieniach i podkręcę kartę - zobaczymy co dostanę w 3DMark'ach ... Mam wrażenie, że karta zaczyna być wąskim gardłem. Ehhh, kupić takie ATI9800SE@Pro ....

:D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś biorę na warsztat Bartona 2500+ i w celach porównawczych mam zamiar skonfrontować go z Thortonem 2000+. Oba chulać będą na 11x200. Parę osób pytało o takie rzeczy a mnie nudzi sie ostatnio, bo coś BIOSów nowych nie ma a i niczego na razie nowego kupić nie planuję. Katować procki będą - 3DMark2001, Sandra, Unreal Tournament 2003, Quake3, WinRAR. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Was bedeutet - "napięcia oszalały"?

Przekroczyły w MBM margines 6% - włączyły się alarmy na wszystkich chyba liniach. Dokładnych wartości nie zapisywałem.

Hanu: może jeszcze Aquamark'i?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muahahah dzis dostalem plyte i ponownie ta stara... podobno naprawili ,ale..... objawy nadal te same. Chyba musze jeszcze raz przetestowac ta przejsciowke do SATA. Jezeli to nie ona to kolesie beda mieli niezla rozpierduche w tym pierdzielonym luckystarze. BTW podlaczylem Chiefteca do starego Enmica 8TTX2+ i XP2400+ (FSB166) plus full rzeczy i napiecia wzorowe!!! Jak sie zdenerwuje to sie chyba na Abita przesiade ,bo z tymi latajacymi napieciami na Asusie to pozal sie boze........

PS. Hanu jakbym nie znalazl nikogo kto moglby mi ta przejsciowke potestowac ,bylbys sklonny ty to zrobic? Normalnie mi juz rece opadaja ,a nie mam na razie kasy ,zeby sprzedac mobo i kupic cos innego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mma płyte asus a7n8x i bartona 2500+ , zmieniam mnoznik na plycie niby wszystko ok zapisuje sie a kiedy wejde na wina programy do sprawdzania sprzetu podaja te same mnozniki i taktowanie o czym zapomniałem ?

z góry wielkie dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...