Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

no to nie mow ze przez reszte tyg ten sprzecil odpoczywa bo tego nie przezyje :)

Cierpię z tego powodu strasznie, ale niestety tak jest ...

;)

Od poniedziałku do piątku mieszkam i pracuję w W-wie, na weekendy (niektóre) jeżdżę do rodziców, gdzie mam komputer

Za kilka miesięcy się to zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płyte asusa a7n8x spp400 ( nie deluxe ) , na pudełku pisze ze karta dzwiekowa realteka jest 6 kanałowa , ale gniazdo mam jedynie jedno do podłączenia głośników i musze uzywac dwoch rozdwojajacych jacków do podlaczenia 3 wtyczek od zestawu 5 +1 na czym polega ta sześciokanałoość , sorry za lamerstwo : | ( wiem ze to wersja bez soundstormu , a moze moge cos zrobic zeby uzywac tez gniazd od sluchawek i mikrofonu

z góry dzieki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym tak niemiał włączonego chyba bym niemiał wogóle dzwieku ,

po zainstalowaniu sterwoników nforca dochodzi dodatkowe ustawienie , dzieki czemu moge wlaczyc ,aby line in działało jako gniazdo do tylnich glosników a wyjście microfonu do soobwoofera , no ale niestety gniazda zachowuja sie po zmienie tych ustawień tak samo ,

b. prosze o pomoc kto takze sobie to ustawiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wrócił do mnie z seriwsu Asus A7N8X Delux. Został on wymieniony na inny model. Płyta była niestarannie zapakowana i nie zabezpieczona (brak foli antystatycznej oraz gąbki na której leży płyta). Poza tym płyta ma wydarty lamina wokół otworów montażowych. W związku z tym mam do Was pytanie. Czy serwisy asusa wymieniają uszkodzone płyty na nowe czy dają płyty poserwisowe. Pozatym zauważyłem że coś jest nie tak z kartą nvidii. Pali się tylko jedna dioda oraz wydaje mi się że diody (pomarańczowa i zieloną są zamienione miejscami). Mógłby mi ktoś napisać czy w 3Comie i w nvidii dany kolor diód jest po tej samej stronie gniazda? Z góry dzięki.

Update:Płyta jest w fatalnym stanie technicznym (nowa to na pewno nie jest), a kupiłem ją w Barwkompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scsi4, nie wiem w jakim sklepie kupowales, ale wal jeszcze raz do serwisu! Ja dostalem plytke coprawda wygladajaca na nowa, ale byly braki w wypozazeniu i powiedzieli mi ze wymienia mi na nowy (zafoliowany) egzemplarz.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Panowie, a jak wygląda sprawa stabilności tej płytki ?

Musze wymienić mojego dziadowskiego GA-7VA na coś NIE NA VIA bo po zapchaniu paru slotów pci (DVB-S, Fortisimmo III) zaczynają się cyrki.

Przy okazji zmieni się też pamięć z kongstonów PC2700 na DDR 400.

Rozważam kupno abita NF7 lub właśnie asusika. Nie potrzebuję SATA ani SS (mam fortisimmo III) ani innych bajerów wiec kupię raczej wersję podtsawową. Płyta ma być w pierwszej kolejności super stabilna i bezproblemowa, a dopiero potem zdolna do O/C.

Co do stabilności NF7 dużo się naczytałem (w tym dużo złego) i zaczynam się zastanawiać nad Asusem A7N8X. Dobrze zrobię inwestując w niego te 350 zeta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ale wydaje mi se ze ta zwykla wersja nie za bardzo nadaje sie do podkrecania

A to czemu zwykla wersja bedzie gorsza do podkrecania ?? Mi sie wydaje ze to bez roznicy.. !! A co do stabilnosci to wydaje mi sie ze asus moze byc strzalem w 10.. Kompromis pomiedzy o/c a stabilnoscia !! I do tego zwykla wersja jak najbardziej, mysle ze bedziesz z niej bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beerman: nie będzie to do końca odpowiedź na Twoje pytanie.

Jeśli chodzi o stabilność Deluxe'a to jestem z niej zadowolony - jest "rock solid". Jak jest z podstawową wersją - nie miałem, nic nie mogę powiedzieć

Też jestem uprzedzony do VIA - moja niechęć bierze się z dawnych doświadczeń z płytą na chipsecie VIA pod PIII (brak możliwości włączenia AGP 4x pomimo jego obecności w specyfikacji, ciągłe service pack'i - średnio jeden na miesiąc, brrr!!) - powiedziałem sobie wtedy, nigdy więcej VIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbym ktoś napisać jakiego koloru dioda jest po lewej stronie złącza karty sieciowej obsługiwanej przez chipset nvidii - zielona czy pomarańczowa.

Mimo że pytanie jest bardzoooo głupieeeee , to odpowiedź jest dla mnie ważna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko ...

mam pł gł Asus a7n8x Del i planuje w najbliższym czasie zakup pamięci

na razie jestem dosyć niezdecydowany pomiędzy Hynixami, Twinmosami (twistery), a Kingstonami (HyperX) ... jednak biorąc pod uwage to że ostatnio Kingston zszedł na psy (przynajmniej tak czytałem) a TwinMos też jest niepewny (podrabiane kości i trefna seria na Elixirach) najprawdopodobniej zdecyduje się na Hynixy.

I tu mam pytanko czy ktoś korzysta już z takich kości na swojej pł gł (oczywiście mowa o asus a7n8x del) i czy pracują bezproblemowo? (z tego co czytałem nowe pł gł są strasznie wybredne co do Ram-ów)

PS ... to najpewniej będą Hynixy 512mb 400mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko ...

mam pł gł Asus a7n8x Del i planuje w najbliższym czasie zakup pamięci

na razie jestem dosyć niezdecydowany pomiędzy Hynixami, Twinmosami (twistery), a Kingstonami (HyperX) ... jednak biorąc pod uwage to że ostatnio Kingston zszedł na psy (przynajmniej tak czytałem) a TwinMos też jest niepewny (podrabiane kości i trefna seria na Elixirach) najprawdopodobniej zdecyduje się na Hynixy.

I tu mam pytanko czy ktoś korzysta już z takich kości na swojej pł gł (oczywiście mowa o asus a7n8x del) i czy pracują bezproblemowo? (z tego co czytałem nowe pł gł są strasznie wybredne co do Ram-ów)

PS ... to najpewniej będą Hynixy 512mb 400mhz

A co chcesz z kosci wycisnac? Jakie parametry cie interesuja?

220mhz cl2.5 czy 225mhz cl2

I ogoolna zasada z koscmi, wiele zalezy od szczescia. Moj kolega na naszej mobo wymienial juz 3 razy !! Twinmosy na hynixy i hynixy na hynixy i z zadnych nie jest zadowolony i w koncu chyba pojdzie w ocze 2700 rev3.2

Sprawdzone Hynixy mu szly max 216mhz przy cl2, gdzie sprzedawca z allegro gwarantowal ponad 220mhz. Wiec sprawdzone hynixy tez nie sa pewne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O teraz mnie troszke podłamaliście :? byłem przekonany że hynixy będą najlepszym rozwiązaniem!

a wiec co do moich wymagań to chciałbym oczywiście aby wyciągały CL2 a co do OC to oczwyiście będą podkręcane (chwilowo jade na biednym athlonie 1G ale niedługo planuje wymiane na bartona 2500)

pozostaje mi szukać dalej i modlić się przy zakupie aby nowe kosci nie grzyły się z moim MOBO :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj otrzymałem mojego Asusa A7N8X-E Deluxe + Wi-Fi rev. 1.01.

No i zaczęły się problemy przy instalacji systemu. Otóż zabrakło wolnego IRQ'a dla Mostka "nFORCE AGP Host to PCI" po kilku godzinach prób okazało się że jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie Mostka "PCI do PCI" (w menadżerze urządzeń). Wtedy znalazł się kontroler wideo i zaczął instalować kartę graficzną.

I tu następny problem zamieniłem się ze szwagrem z GF4 Ti4200 na Kyro 2 64MB, gdyż nie wykorzystywałem jej do niczego prócz CAD/CAM.

Czy mógłby mi ktoś podowiedzieć co robię nie tak.

Może moja aktualna karta nie nadaje się do tej płyty, próbowałem już chyba wszystkiego, poczawszy od systemu 98SE (tam karta sie instaluje ale po restarcie gubi) i XP na którym pracuję gdzie sytuacja wygląda tak jak wyżej napisałem. W sumie to kupiłem tą płytę po przeczytaniu tego forum i po tym jak ją zachwalacie. Jeżeli jesteście w stanie mi pomóc to proszę o jakąś opinię, co to może być i dlaczego tak się paskudzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na www.benchmark.pl w dziale "Problemy" znalazłem ciekawego posta

chodzi konkretnie o problem ze zgrywaniem danych w WinXp

od dłuższego czasu miałem problemy podczas zgrywania danych pod WindowsemXp (Asus a7n8x Del,Athlon 1g,Seagate Baracuda VII 80Gb)

Problemy te objawiały się tym że podczas zgrywania danych (np pomiędzy partycjami jednego dysku) system był tak maxymalnie zajęty że nie można było wykonać prawie rzadnej operacji (system był maxymalnie obciążony) ... nawet otworzenie pliku textowego zajmowało mu kilkadziesiąt sek i spowalniało przy okazji przenoszenie danych!

ten sam problem miałem na poprzedniej pł gł więc uznałem że przyczyną tych problemów jest dosyć mała ilość ram-u jak na WinXp (256ddr) (dodam że w win98 nie było z tym najmniejszych problemów!)

Przejde do rzeczy: na Benchmarku ktoś miał podobne zmartwienie i jako rozwiązanie problemu polecono mu nie instalować sterowników IDE od nForce a pozostawienie tych standardowych od WinXp! podczas istalacji sterowników od nForce wyskakuje okno z zapytaniem czy instalować te sterowniki i tutaj niby trzeba się nie zgodzić :? !

w sumie u mnie to pomogło co prawda nie usuneło problemu całkwicie ale napewno troche polepszyło reakcje komputeraz podczas zgrywania danych ...

może ktoś miał podobny problem ... jeśli tak to może "nie instalowanie sterowników od ide" pomoże mu go rozwiązać ...

z drugiej strony może ktoś inny ma inny sposób na przyspieszenie komputera przy zgrywaniu?

PS. to jest odpowiedź z Benchmarka:

"RE: nForce2 Ultra400 - przy kopiowaniu dużych plików 22 marca 2004 Heraklit

Przy instalacji sterowników prawdopodobnie zgodziłeś się na instalację nowych sterów do kontrolera IDE 2.0 NVIDIA driver 3.66. Wróć do standardowych sterów IDE."

PS2

może wszyscy o tym wiedzieli a tylko ja miałem taki problem :D ale uznałem że może się to komuś przydać :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe stery do audio:

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=761

Niech mi ktos powie czy po ich zainstalowaniu sprzet lepiej gra? Bo gdy ja zawsze instaluje nowe audio drivery to za kazdym razem wydaje mi sie ze lepiej gra :D

Ale tutaj na pewno wypas rzecz, NVMixer !!

Ogoolnie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie odnioslem wrazenie, ze dzwiek sie naprawde poprawil, przynajmniej w porownaniu do wczesniejszych wersji sterwonikow (mam na mysli 3.13). W nowym mikserze macie regulacje, oprocz oczywiscie equalizera, niskich, średnich i wysokich tonów.

Jezeli macie mozliwosc to naprawde polecam ich zainstalowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie odnioslem wrazenie, ze dzwiek sie naprawde poprawil, przynajmniej w porownaniu do wczesniejszych wersji sterwonikow (mam na mysli 3.13).

Po testach - czy jest lepiej nie wiem, na pewno jest dobrze. Chyba spadło opciążenie procesora dźwięku :idea:

W nowym mikserze macie regulacje, oprocz oczywiscie equalizera, niskich, średnich i wysokich tonów.

To jedno i to samo, zobacz że jak ruszasz tymi trzema suwakami to zmienia się EQ :wink:

Jeszcze żeby tylko udało się zmienić język w mixerze na EN 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w nowym mikserze włączać/wyłączać wyjście cyfrowe i analogowe?

Jak włączyć/wyłączyć generowanie centralnego?

Tu chyba cofnęli się w rozwoju :(

Ale za to można do wyboru skopiować front na tył (ewentualnie z opóźnieniem) lub zostawić oryginalne stereo :)

Już 2 razy (w sumie ze 2 godziny pracy po upgradzie) miałem BSODy przy grzebaniu w mikserze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzez "kreator pracy głośników" - zaznaczasz że słyszysz 4 głośniki od razu na VU widać że graja 4 8)

Ale za to można do wyboru skopiować front na tył (ewentualnie z opóźnieniem) lub zostawić oryginalne stereo :)

Już 2 razy (w sumie ze 2 godziny pracy po upgradzie) miałem BSODy przy grzebaniu w mikserze :(

Tak to jest wypas, brakowało mi tego, czasem w jakiś niewyjaśniony sposób udawało mi się zrobić żeby grały 4 głośniki ale normalnie to się nie dało. Teraz jest milutko :!:

U mnie zwisów narazie nie zanotowałem - ale radiatorek na SB jest 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzez "kreator pracy głośników" - zaznaczasz że słyszysz 4 głośniki od razu na VU widać że graja 4 8)

Czy jesteś pewien, że odpowiadasz, na moje pytanie??

W starej wersji było tak, że niezależnie od ilości wybranych głośników, mogłem włączyć lub wyłączyć wyjście analogowe i niezależnie cyfrowe. Teraz, pomimo ustawienia kodowania do DD 5.1 grają mi słuchawki, które mam podłączone analogowo.

Do tego jak ustawię 5.1 (ale też przy innych ustawieniach) nie mam żadnej możliwości włączenia centralnego (poprzednio był "wyłącznik").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jesteś pewien, że odpowiadasz, na moje pytanie??

W starej wersji było tak, że niezależnie od ilości wybranych głośników, mogłem włączyć lub wyłączyć wyjście analogowe i niezależnie cyfrowe. Teraz, pomimo ustawienia kodowania do DD 5.1 grają mi słuchawki, które mam podłączone analogowo.

Wiem jak było wcześniej, teraz trochę pomieszali :? Na moje oko jest jak piszę - nie ma znaczenia ile głośników wybierzesz z listy ale co zaznaczysz w kreatorze 8O Także chyba musimy czekać na kolejną wersję mixera...

PS Ja na szczęście sporadycznie używam 4 głośników :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...