Skocz do zawartości
PoGo

Jaki procesor do Gigabyte GA-965P-S3 rev1.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie, który z tych procesorów http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2321 (N/A niedostępne dla mojej płyty) waszym zdaniem będzie najlepszy?

Obecnie mam 6400 i się zastanawiam czy nie wymienić procka no coś innego. Niestety moja płyta jest w ver 1.0 i za dużego wyboru nie mam.

Będę wdzięczny za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od po prostu utarły się takie stereotypy że do tego cepa trzeba 1500-100-900 fazowej sekcji i chłodzenia nie wiadomo czym. Fakt że nie kręciłbym Q6600 na 3 - 4 fazach (zwłaszcza gołych) przy napięciach ala 1.5V, ale na sensownym vcore da się zrobić jakieś oc. Btw P31-ds3l z tego co widzę ma 4 fazy, ale mój Asus P5B ma już 3, a z Q6600 działa i to zupełnie bezproblemowo od sierpnia 2010.

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz, że 6 faz to za mało, żeby procesor działał stabilnie na tej płycie ? :blink:

Ja kiedyś na p31-ds3l, która miała 3(?) fazy kręciłem takiego quada na 3,2ghz więc nie siej herezji.

A widzisz subtelną różnicę miedzy ver 1.0 tej płyty(którą posiada piszący temat) a ver 3.3?

ver1.0

Dołączona grafika

ver3.3

Dołączona grafika

Gdzieś napisałem że nie będzie działać stabilnie? Więc o jakich "herezjach" piszesz???

Od po prostu utarły się takie stereotypy że do tego cepa trzeba 1500-100-900 fazowej sekcji i chłodzenia nie wiadomo czym. Fakt że nie kręciłbym Q6600 na 3 - 4 fazach (zwłaszcza gołych) przy napięciach ala 1.5V, ale na sensownym vcore da się zrobić jakieś oc. Btw P31-ds3l z tego co widzę ma 4 fazy, ale mój Asus P5B ma już 3, a z Q6600 działa i to zupełnie bezproblemowo od sierpnia 2010.

j.w.

Uważasz że moja wypowiedź była bezpodstawna?

U Ciebie dział na 3 fazach (?) to super, nigdzie nie napisałem że nie będzie, czytać ze zrozumieniem..

Obaj zdajecie sobie sprawę jak męczy się słaba sekcja zasilania przy OC takiego procka- zamontować procka(?) można(!), jak długo pociągnie płyta po OC(?) Loteria..

Edytowane przez xbora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ver1.0 ma faz zasilania cpu?

Głowy nie dam ale coś mi się zdaje, że tak samo jak ver3.3 czyli 6 faz. Wygląda mi na to, że przypadają po dwa mosfety na fazę a jest ich wokół procesora w jednej i drugiej rewizji płyty po 12 co dałoby 6 faz. Sekcja zasilania jest inaczej obfiltrowana i stąd wygląda inaczej. Nie zdziwiłbym się jeśli rev1.0 dawałaby lepsze zasilanie cpu niż ta nowsza. W starszej płycie są cewki a w nowszej podejrzewam, że rezystory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xbora - każda rev miała tyle samo faz czyli 6, nie sugeruj się wyglądem.

Poza tym PoGo nic nie wspominał o o/c także dalej uważam, że ta uwaga odnośnie sekcji zasilania była zbędna. :]

Spoko ;) Przecież sam poleciłem Q6600 na tą płytę ale jak dla mnie sekcja tej płyty wygląda biednie i tyle.. a słowo "herezja" czy "1500-100-900 fazowa sekcja" skierowane w moją stronę wydają mi się trochę "zbędne" i wywołują u mnie mały skoczek ciśnienia ;)

PS. na necie wszędzie można znaleźć informacje że ta ver płyty była 3 fazowa jak chociażby TU

"The mainboard uses a three-phase processor voltage regular.."

Edytowane przez xbora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Ciebie dział na 3 fazach (?) to super, nigdzie nie napisałem że nie będzie, czytać ze zrozumieniem..

Obaj zdajecie sobie sprawę jak męczy się słaba sekcja zasilania przy OC takiego procka- zamontować procka(?) można(!), jak długo pociągnie płyta po OC(?) Loteria..

A tam się męczy jak mogę dotknąć sekcji paluchem w stresie na całkiem długą chwilę to nie ma tragedii, tragedia to była np za dawnych czasów jak się pomodziło slot1-FCPGA2 i wsadziło tualatina @1.45-1.5V do mobasa przystosowanego do proców 2.0V(mendocino/deschutes/katmai itd) , to się k grzało !, a widziałem fotki na których niektórym mosfety na cynie spłynęły zgodnie z działaniem siły grawitacji :).

Btw To mobo(P5B) wg niektórych miało zdechnąć już w 2007 roku od E2140@3.2 i coś ponad 1.5V - miernik/orthos(1.55 bios), a przeżyło tak 2 lata(później był e5200), teraz żyje ponad pół roku(sporo w tym czasie grałem) z q6600@3157 i 1.2V w stresie - miernik/1.18V - czujnik (1.3V bios).

Real foto 2/3 mojej sekcji zasilania, a na tym Q6600@3157(3157 - fsb 351 = brak dual boota)

Dołączona grafika

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw To mobo(P5B) wg niektórych miało zdechnąć już w 2007 roku od E2140@3.2 i coś ponad 1.5V - miernik/orthos(1.55 bios), a przeżyło tak 2 lata, teraz żyje ponad pół roku(sporo w tym czasie grałem) z q6600@3157 i 1.2V w stresie - miernik/1.18V - czujnik (1.3V bios).

Wyjątek potwierdza regułę ;)

Wiesz to tak jak z zasilaczami, niektórzy jadą na codegenach, megabajtach itp z całkiem prądożernymi i do tego niekiedy drogimi zestawami i przez jakiś czas nic się nie dzieje ale powiedzmy sobie szczerze "nie znają dnia ani godziny" :) Mojemu kumplowi tak jakiś tandetny zasilacz w zestawie z prescotem pociągnął za sobą prawie cały sprzęt razem z pewną częścią magisterki którą miał napisaną, oj zadowolony to on nie był..

Nie wpieprza Cię ten wiatraczek na chipsecie? Nie hałasuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wpieprza Cię ten wiatraczek na chipsecie? Nie hałasuje?

Ten wentylek leci na 5V z molexa = jest cichy, a przykleiłem go tam dlatego że radek 4870 referent podgrzał mocno atmosferę chipsetowi.... , jak był 8800GS(Asus/glaciator) to bez podbicia napięcia NB (czyli z fsb <=375) wentyl nie był konieczny.

Btw to po wymianie oryginalnego 120mm w zasilaczu kompa mam stosunkowo cichego zwłaszcza jak porównam z jakimiś starociami co mi znajomi czasem podrzucą (tam właśnie same te codegeny, megabajty L&C itd robią niezły hałas, o coolerach na stałych 12V często jeszcze zakurzonych czy z zajechanym łożyskiem nie wspominając).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi