860lacov Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Jak można wywnioskować z tytułu obecnie łączę się z internetem poprzez modem. Chciałbym kupić coś bezprzewodowego co działać będzie jako AP. Bezprzewodowo podłączane będą 3 komputery + telefon 1 - chodzi prawie bez przerwy - torrent 2 - podłączany będzie okazyjnie - nauka poruszania się po sieci 3 - jeszcze bardziej okazyjnie - aktualizacje + wymiana plików z komputerem 1 4 - telefon - jeśli będzie potrzeba Łącze to 2Mbit w Netii (na linii TP) więc szału nie ma. Mimo wszystko chciałbym kupić coś w standardzie n Zależy mi na: Możliwości bezprzewodowej wymiany plików między komputerami (czy da się osiągnąć prędkość w standardzie "g" jeśli komputery będą blisko routera?) Jeśli to w ogóle możliwe przy WiFi, na możliwości rozdzielania sygnału 1 - 80%, a dla reszty 20% Cena w okolicach 150zł Biorę pod uwagę TP-Link TD-W9861ND Bez szczególnych powodów. Do tej pory jedynym moim sieciowym osiągnięciem było połączenie 2-ch komputerów crossowanym kablem Znalazłem też Netgear 2200 z Annex B w niezłej cenie. Niestety nie wiem czy do netii ma być A czy B Edytowane 27 Lutego 2011 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 O ile się nie mylę netia działa na obu, znaczy w zależności od lokalizacji. Czyli dobrze by chyba było do techników zadzwonić. Ale mogę ciach!ły gadać ;-) Żeby podzielić sygnał/prędkość to chyba tylko router z możliwością wgrania Tomato (lista w temacie o routerach). Więcej nie pomogę niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Łącze to 2Mbit w Netii (na linii TP) więc szału nie ma. Mimo wszystko chciałbym kupić coś w standardzie n Zależy mi na: Możliwości bezprzewodowej wymiany plików między komputerami (czy da się osiągnąć prędkość w standardzie "g" jeśli komputery będą blisko routera?) Jeśli to w ogóle możliwe przy WiFi, na możliwości rozdzielania sygnału 1 - 80%, a dla reszty 20% Cena w okolicach 150zł Biorę pod uwagę TP-Link TD-W9861ND Bez szczególnych powodów. Do tej pory jedynym moim sieciowym osiągnięciem było połączenie 2-ch komputerów crossowanym kablem Netia na liniach TP SA działa na Annex A. Router TP-Link TD-W9861ND spełni swoje zadanie, co do prędkości przesyłania plików w standardzie g musisz poczytać testy, pamiętaj, że im większa odległość, ilość ścian, drzwi itp. od routera, tym gorsze prędkości i zasięg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Kupiłem w końcu TD-W9860ND Z internetem się połączyłem, ale dalej już nic nie potrafię zrobić. Nie mogę nawet znaleźć opcji żeby zmienić hasło i użytkownika z admin na coś innego. Łączę się z routerem poprzez WiFi. Czy może być to przyczyną braku jakichś opcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Wszystko jest w opcjach, zapewne włożyłeś płytkę i zrobiłeś szybką konfiguracji. Wpisując w przeglądarce 192.168.1.1 (login: admin, hasło: admin) przechodzisz do konfiguracji routera, zajrzyj do instrukcji masz tam wszystko opisane i podane w dość zrozumiały sposób. Zastosuj zabezpieczenie mixed WPA/WPA2 z AES, nadaj jakąś nazwę sieci bezprzewodowej lub w ogóle ukryj SSID ;). Edytowane 28 Lutego 2011 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) 1. Zasadniczo jest co raz lepiej, ale nie mogę znaleźć jednej opcji. Chodzi mi o automatyczne rozłączanie się Netii co 24h. Gdzie szukać funkcji odpowiedzialnej za ponowne połączenie? 2. Czy skoro ten router ma QoS to czy warto go włączyć 3. Chcąc uzyskać High ID w emule dodałem porty w zakładce NAT -> Virtual Servers. Działa, ale robiłem to na czuja, a jest jeszcze zakładka NAT -> Port Triggering. Czytałem instrukcję. Niby rozumiem po angielsku, ale jednak nawet po przełożeniu na PL nie bardzo ogarniam. Bardzo proszę o jakieś krótkie wytłumaczenie. 4. W tym routerze jest coś takiego jak SPI Firewall, ale zgaduję, że wypadałoby zainstalować jakiś softwareowy. Czy tak? 5. Czy da się w jakiś sposób poprzez router zablokować dostęp do internetu dla wybranej aplikacji? Jeśli tak to jak to zrobić? Edytowane 2 Marca 2011 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...