starywarkot Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Witam, W połowie lutego zdecydowałem się na kupno nowego komputera z intelem i5 2500K. Szybko dowiedziałem się o wadliwych płytach i wycofaniu ich z rynku. Myślałem że pod koniec lutego sytuacja będzie bardziej wyklarowana ale mimo iż asus niby już tydzień sprzedaje nowe płyty to ani jednej w necie nie widziałem. Problem na dzień dzisiejszy jest taki że ciężko jest dostać pod SB w ogóle - nawet wadliwe - mobo. Człowiek rzadko zmienia sprzęt więc i strasznie jest niecierpliwy :)Przyszła więc myśl czy by przypadkiem nie kupić AMD (nigdy nie interesowałem się/nie miałem AMD) no i zgłupiałem dlatego proszę Was o pomoc. Pomijając te wszystkie głupoty, na: -proca -mobo -grafe mam do wydania 1800 zł. Procesor: Czy warto czekać na tego i5 2500K? i czy faktycznie - dla zwykłego użytkownika któremu żadne punkty w 3D markach...etc różnicy nie robią :) - jest lepszy od takich AMD które są obecnie na rynku ? Nie ukrywam że ceny są bardzo przystępne jeśli chodzi o AMD także wybór by padł między: intel i5 2500K albo Phenom II X4 970 BE (przynajmniej takiego Phenom'a największego znalazłem :), a nie chciałem już 6 rdzeniowych). Płyta główna: Tu wszystko zależy od proca. Pod Intela bym pewnie wziął Asus'a P8P67 podstawowego ale nie widziałem go nawet wadliwego :) w przyzwoitej cenie. Pod AMD w sumie nie mam pojęcia i chętnie bym poznał Wasze zdanie. Karta graficzna: W tej kwestii miałem wszystko jasne że byłby to Asus GTX460 768MB, ale popatrzyłem dziś na zestawienie na marzec i zobaczyłem Radeon'a HD6850 (na razie z nieokreślonym producentem). W ogóle decydując się na zestaw z AMD zostało by więcej kasy i można by więcej grosza sypnąć na grafe tylko żeby nie przesadzić w drugą stronę... Także nie wiem czy kupić teraz zestaw z AMD czy czekać aż pojawią się naprawione mobo pod Intela. Będę wdzięczny za wszelką pomoc doradczą. edit: dużo napisałem a nie oddałem tego co chciałem... czy generalnie wydajnościowo i5 2500k i phenom 9xx mogą w ogóle ze sobą konkurować? bo w sumie phenom technologicznie swoje lata ma, a ta i5 to najnowsze dziecko intela... Edytowane 28 Lutego 2011 przez starywarkot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) http://www.anandtech.com/bench/Product/186?vs=288 Test Core i5 2500K i Core i7 2600K - Sandy Bridge Uwolnione | PurePC.pl Jeśli PII X4 to 955. Tańszy od innych i podkręcenie o ~300MHz nie będzie problemem. Do tego np. M3A770DE. Jeśli 2500k to np. P67 Pro3, P67 Extreme4, P8P67. Ewentualnie możesz poczekać na pierwsze testy Zambezi. RAM masz? Jaki zasilacz masz? Edytowane 28 Lutego 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starywarkot Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) uu jak szybko thx. żeby nie zaciemniać głównego mojego problemu nie pisałem o tym ale zasilacz i ram też będą do kupienia ale to już sprawa drugorzędna (mniejszymi sumami się operuje): zasilacz myślałem o takim: OCZ ModXStream 500W, a ram to GoodRam DDR3 PC1333 2*2GB z timingami CL9. wracając: porównanie które przysłałeś jednoznacznie pokazuje wyższość intela czego się w sumie spodziewałem, problemem jest czy różnica między nimi to faktycznie przepaść? czy po prostu to że AMD jest 2 setki tańszy od intela i stosunek ceny do jakości obu jest porównywalny? edit: to mobo które podrzuciłeś nie ma też sata3 Edytowane 28 Lutego 2011 przez starywarkot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Zasilacz zmien na Tacens'a Valeo III 500w badz lepiej na Seasonic m12II-520w 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Rożnica w wydajności jest dość duża, po oc będzie jeszcze większa. Oprócz tego 2500k pobiera mniej energii. Test Core i5 2500K i Core i7 2600K - Sandy Bridge Uwolnione | PurePC.pl Zasilacz zmień na Seasonica. Jeśli możesz kupić Sandy Bridge to raczej nie ma co się zastanawiać nad PII. Edytowane 28 Lutego 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starywarkot Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 cóż dzięki za szybką i konkretną odpowiedź, pozostało liczyć że straty (bo podejrzewam że nie tylko ja zastanawiałem się nad zrezygnowaniem z SB) popchną intela do zmobilizowania naszej logistyki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starywarkot Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) nie chce zakładać dodatkowego tematu to napiszę tu. jaka jest różnica między asusem p8p67 podstawową wersją a LE ? bo ze specyfikacji wynika że niczym się nie różnią poza ilością USB 3.0 ... Edytowane 7 Marca 2011 przez starywarkot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Sekcja zasilania słabsza zdaje się. Więc i OC może być słabsze, ale nie musi ;) Wszystko tu głównie zależy od procka. A co do czekania na nowe płyty to ludzie przesadzają. Problem z P67 jest znikomy, więc nawet jak teraz weźmiesz wersje B2 to i tak ryzyko jest minimalne. Do tego czasu i tak płyty przez Asusa czy tam ASRocka, Gigabyte i MSI bedą już wymienianie. Jak zależy Ci na porządnej wydajności to nie ma co się zastanawiać i brać SB. Też miałem czekać, ale dałem sobie spokój. Na wszystko mam gwarancję. I jak by miało być coś nie tak to się wymieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...