tobiaszpl Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Witam ! Potrzebuje opinii odnośnie Płyty głównej Gigabyte GA-890XA-UD3 s.AM3 gdyż zamierzam zakupić nowy sprzęt o takiej konfiguracji : 1.płyta g. Gigabyte GA-890XA-UD3 s.AM3 2.Pamięć RAM Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 7-7-7-20 PGS AMD PGS34G1600LLKA 3.Procesor AMD Phenom II X4 965 Black Edition s.AM3 BOX (wiem ze 955 bardziej opłacalny i tak samo się kreci :) 4.Chłodzenie procesora Scythe Mugen 2 Rev. B 5.Karta graficzna GeForce with CUDA GTX 560Ti Gigabyte 1GB soc 6.Dysk twardy jeszcze nie wiem ale coś sata III 750gb 7.zasilacz mam be quiet! 600w 8.Obudowę również posiadam Cooler Master To tyle odnośnie konfiguracji Chciałbym się spytać czy ktoś z was miał może już styczność z ta płyta Gigabyte GA-890XA-UD3 nie mogę znaleźć jakichkolwiek testów([może z jakichś przyczyn model tej płyty jest nieudany ???) porównawczych np. z płytami: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P , Gigabyte GA-870A-UD3 s.AM3 ,Gigabyte GA-890GPA-UD3H s.AM3 chciałbym żeby płyta obsługiwała usb3 i posiadała sata3 oraz zgrala sie z pamięciami patriot wymienionymi powyżej. Interesują mnie również jej możliwości OC. Prosiłbym o odpowiedzi dotyczące głownie tej płyty, czyli Gigabyte GA-890XA-UD3 PROSZĘ O POMOC !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Kartę kup w innym sklepie, ponieważ 1100zł za 560 Ti to trochę drogo. Rożnica w cenie między dyskami 750GB i 1TB jest bardzo mała. W tej cenie można kupić coś na 1155. Edytowane 6 Marca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Pewnie moją uwagę uznasz za bezużyteczną, jednak pozwolę sobie. Pakując się w tak droga płytę pod am3 oraz drogie pamięci budżetem podchodzisz pod i5 2500k & jakieś budżetowe pamięci (kingston, goodram, geil za 150zł za 2x2GB) Zestaw na s.1155 zmiażdży wydajnością tego Phenoma, zarówno przed oc jak i po oc. Miej świadomość wyboru. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiaszpl Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 No ok w porządku link do karty dałem tak orientacyjnie poza tym i tak poczekam aż wyjdzie Zotac GeForce GTX 560 Ti Supreme Edition ( 2GB pamięci )http://www.purepc.pl/sprzet_pc/karty_graficzne/zotac_geforce_gtx_560_ti_supreme_edition Dlaczego am3 ? intel tak jakoś za szybko wprowadza na rynek nowe podstawki socket 775 ( który posiadam aktualnie )1155 , 1156 ,1366 co do procesora proc Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB cache s. 1155 Box kosztuje 785zł(wiem ze ma potencjał OC) ,a AMD Phenom II X6 1100T Black Edition Six Core 835zl co oznacza ze w późniejszym czasie mógłbym spokojnie go wymienić jak cena spadnie poniżej 500pln (możne ,,Buldożerki będą na am3 chodziły ) - ,,trochę namotałem,, No ale wracając do tematu co z płytą Gigabyte GA-890XA-UD3 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Ten Zotac pewnie nie będzie wart swojej ceny. GTX 570 nie powinien być dużo droższy. http://www.anandtech.com/bench/Product/147?vs=288 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) No i co z tego, że intel wprowadza nowe sockety? Nic z tego. U amd masz nowe magistrale, chipsety itd. Znajdziesz na sieci jakieś cząstkowe info, że niby am2 kompatybilne z am2+ a am2+ z am3 i nic z tego nie wynika. Większość osób wraz ze zmianą cpu, np Athlona 64 x2 na Athlona II czy Phenoma II musiała zmieniać mobo.Inna sprawa, AMD Phenom II X6 1100T Black Edition Six Core na pewno nie będzie bardziej wydajny w grach niż i5 2500k. AMD ma sens w tańszych zestawach gdzie kupuje się mobo za 200-300zł. Naprawdę kupując 2500k z pamięciami za normalne pieniądze będziesz miał o wiele wyższą wydajność, zwłaszcza przy tak wydajnej grafice. Moje pisanie możesz traktować z przymrużeniem oka. Masz jednak w sieci od groma testów porównujących Phenoma x4 czy x6 z i5 2500k. Nimi masz się kierować a nie tym co będzie w przyszłości. Będziesz planował jaki za ileś lat kupisz procesor a w tym czasie zafundujesz grafice procesor z zaciągniętym hamulcem ręcznym? Mimo, że za te same pieniądze możesz już dzisiaj mieć dużo wydajniejszy procesor niż ten planowany przyszły Phenom x6? Cały czas jest mowa o sprzęcie ze te same pieniądze. Edit: teraz dopiero patrzę na link od andrew777. Zdajesz sobie sprawę, że przy oc na i5 2500k osiągnięcie 4,5GHz do codziennego użytku jest jak najbardziej realne, natomiast przy Phenomie x4 masz max 4GHz przy dobrej sztuce, przy x6 jeszcze mniej? Nie jestem żadnym fanboyem Intela, jedyny mój procesor od Intela to potwór Atom N270. Sam kupię kolejny procesor od AMD, u mnie jednak budżet na cpu & mobo & mem jest niższy niż u Ciebie na RAM ;) Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiaszpl Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Ok przekonaliście mnie dzięki wielkie teraz będę próbował złożyć swój zestaw nr 2 ale pod intela i5 2500k zamykam temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...