Skocz do zawartości
dawidof

jak usunąć ikonę działającego programu w trayu

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdziłem forum i google, jest kilka starych postów na ten temat ale raczej każdy dotyczy konkretnego programu. Używam switch off aby wprowadzić limit czasowy dla dzieci(6-8 lat). Niestety dzieciaczki rozgryzły jak owy program wyłączyć ponieważ ikonkę znajdują na pasku koło zegarka nawet jeśli jest ukryta. Gdyby udało się ją usunąć nie znalazły by miejsca z którego mogłyby uruchomić okno i zatrzymać czas w switch off.

Edytowane przez dawidof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem, jest sposób na ukrycie wszystkich ikon w trayu (poprzez wyłączenie), ale pewnie nie o to chodzi. Cytat z innego forum:

Backup your registry, then start regedit. Go to HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

create a new DWORD key called NoTrayItemsDisplay with a value of 0x01. Save changes. Log out of Windows and back in. Tray icons are gone, applications are still running. Works on XP

Znalazłem też taki program: Hide system tray icons with help of PS Tray Factory. Hide icons from system tray with one mouse click!

Ew. poszukaj w opcjach programu, by nie umieszczał ikony w zasobniku (o ile takowa opcja istnieje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program płatny, niestety. Usunięcie wszystkich ikon w trayu to może jakieś wyjście pod warunkiem, że będzie działało tylko na koncie którym logują się dzieci. No chyba że jest jakiś inny bezpłatny program podobny do switch off ale ja takiego nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zdecyduję się na całkowite usunięcie ikon w trayu, znalazłem coś takiego:

Zeby zrobić to profesjonalnie konieczna jest zabawa z funkcją API choć może są inne metody.Ten wpis ukrywa wszystko z traya oprócz zegarka.Prawdopodobnie bez wpisu hideclock zniknął by równiez zegarek

pozdrawiam

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]

"NoTrayItemsDisplay"=dword:00000001

"HideClock"=dword:00000000

niestety nie rozumiem co trzeba zrobić gdy już znajdę odpowiedni klucz (zmieniłem 00000091 na 00000001 a ikonki dalej są)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeloguj sie, zrestartuj explorer.exe lub caly komputer.

Masz jednak pewnosc ze zmieniles wartosc dobrego klucza? Bo nigdy nie widzialem wartosci 00000091 dla NoTrayItemsDisplay.

EDIT: Sprawdzilem i 00000091 wystepuje dla NoDriveTypeAutoRun ;) Sprawdz jeszcze raz czy dobra wartosc ustawiles w dobrym miejscu.

Edytowane przez Trawienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi