dawidof Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Sprawdziłem forum i google, jest kilka starych postów na ten temat ale raczej każdy dotyczy konkretnego programu. Używam switch off aby wprowadzić limit czasowy dla dzieci(6-8 lat). Niestety dzieciaczki rozgryzły jak owy program wyłączyć ponieważ ikonkę znajdują na pasku koło zegarka nawet jeśli jest ukryta. Gdyby udało się ją usunąć nie znalazły by miejsca z którego mogłyby uruchomić okno i zatrzymać czas w switch off. Edytowane 12 Marca 2011 przez dawidof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Z tego, co wiem, jest sposób na ukrycie wszystkich ikon w trayu (poprzez wyłączenie), ale pewnie nie o to chodzi. Cytat z innego forum: Backup your registry, then start regedit. Go to HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer create a new DWORD key called NoTrayItemsDisplay with a value of 0x01. Save changes. Log out of Windows and back in. Tray icons are gone, applications are still running. Works on XP Znalazłem też taki program: Hide system tray icons with help of PS Tray Factory. Hide icons from system tray with one mouse click! Ew. poszukaj w opcjach programu, by nie umieszczał ikony w zasobniku (o ile takowa opcja istnieje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidof Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Program płatny, niestety. Usunięcie wszystkich ikon w trayu to może jakieś wyjście pod warunkiem, że będzie działało tylko na koncie którym logują się dzieci. No chyba że jest jakiś inny bezpłatny program podobny do switch off ale ja takiego nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Jesli zastosujesz powyzsze rozwiazanie bedac zalogowanym na konto dzieciakow, to zmiany beda zastosowane tylko na tym koncie (patrz na klucz - HKCU -> HKey Current User) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidof Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Chyba zdecyduję się na całkowite usunięcie ikon w trayu, znalazłem coś takiego: Zeby zrobić to profesjonalnie konieczna jest zabawa z funkcją API choć może są inne metody.Ten wpis ukrywa wszystko z traya oprócz zegarka.Prawdopodobnie bez wpisu hideclock zniknął by równiez zegarek pozdrawiam [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoTrayItemsDisplay"=dword:00000001 "HideClock"=dword:00000000 niestety nie rozumiem co trzeba zrobić gdy już znajdę odpowiedni klucz (zmieniłem 00000091 na 00000001 a ikonki dalej są) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 (edytowane) Przeloguj sie, zrestartuj explorer.exe lub caly komputer. Masz jednak pewnosc ze zmieniles wartosc dobrego klucza? Bo nigdy nie widzialem wartosci 00000091 dla NoTrayItemsDisplay. EDIT: Sprawdzilem i 00000091 wystepuje dla NoDriveTypeAutoRun ;) Sprawdz jeszcze raz czy dobra wartosc ustawiles w dobrym miejscu. Edytowane 13 Marca 2011 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidof Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 No faktycznie dzięki za zwrócenie uwagi. Utworzyłem nowy klucz o podanej nazwie i wartości. Wszystko działa, ikonki zniknęły tylko na koncie dzieciaków. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...