pixi Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Jak w temacie, proszę o diagnozę mojego dysku. Ostatnio dysk wydaje dźwięki w postaci klikania w niemiarowych odstępach czasu, mam wrażenie że spadła wydajność i komfort pracy w windowsie Xp (długie otwieranie się programów, czasami pojawia się "latarka" po wejściu w mój komputer nie widać przez jakiś czas żadnych napędów ani dysków) Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Wg smarta dysk ok. Masz 31 relokowanych sektorów ale ma duży przebieg więc nic dziwnego że się zużywa. Wg testu powierzchni coś wolno chodzi (4.3MB/s na końcu to za mało) i wysoki czas dostępu (jak dysk obsługuje aam to można go zmniejszyć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixi Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Zapomniałem wspomnieć że problemy z dyskiem (jego klikanie) pojawiło się mniej więcej po tym jak zainstalowałem w kompie nagrywarkę dvd z interfejsem sata (wątek o nagrywarce dvd) Miałem trochę problemów z nagrywarką i ostatecznie pomogło wyjęcie zworki z dysku Czy brak zworki może mieć jakiś wpływ na pracę dysku ??? Czy program CrystalDiskInfo jest godny zaufania ? jeśli chodzi o zmianę w opcja aam ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 sw1sst google gryzie ? Po co wprowadzasz człowieka w bład ? To jest seagate U6 5400 RPM i taki czas dostępu to normalka ..... i zadne AAM tu nie da rady. Ogolnie to chciałbym byś zrobił skan dysku w programie MHDD ( w przyklejonych jest etmat o MHDD ) i wyniki pokazał na forum... Na wykresie odczytu liniowego doskonale widać realokowane sektory ( spadki odczytu na poczatku dysku ). Ma sporo godzin przejechane i każdy dysk się zużywa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...