Skocz do zawartości
pixi

Ocena stanu dysku segate 3,5 2MB 5400rpm ATA

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, proszę o diagnozę mojego dysku. Ostatnio dysk wydaje dźwięki w postaci klikania w niemiarowych odstępach czasu, mam wrażenie że spadła wydajność i komfort pracy w windowsie Xp (długie otwieranie się programów, czasami pojawia się "latarka" po wejściu w mój komputer nie widać przez jakiś czas żadnych napędów ani dysków)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg smarta dysk ok. Masz 31 relokowanych sektorów ale ma duży przebieg więc nic dziwnego że się zużywa. Wg testu powierzchni coś wolno chodzi (4.3MB/s na końcu to za mało) i wysoki czas dostępu (jak dysk obsługuje aam to można go zmniejszyć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem wspomnieć że problemy z dyskiem (jego klikanie) pojawiło się mniej więcej po tym jak zainstalowałem w kompie nagrywarkę dvd z interfejsem sata (wątek o nagrywarce dvd)

Miałem trochę problemów z nagrywarką i ostatecznie pomogło wyjęcie zworki z dysku

Czy brak zworki może mieć jakiś wpływ na pracę dysku ???

Czy program CrystalDiskInfo jest godny zaufania ? jeśli chodzi o zmianę w opcja aam ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sw1sst google gryzie ? Po co wprowadzasz człowieka w bład ?

To jest seagate U6 5400 RPM i taki czas dostępu to normalka ..... i zadne AAM tu nie da rady.

Ogolnie to chciałbym byś zrobił skan dysku w programie MHDD ( w przyklejonych jest etmat o MHDD ) i wyniki pokazał na forum...

Na wykresie odczytu liniowego doskonale widać realokowane sektory ( spadki odczytu na poczatku dysku ). Ma sporo godzin przejechane i każdy dysk się zużywa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi