Skocz do zawartości
Cons

Płyta, procesor, pamięć, zasilacz i obudowa do 2500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar złożyć nowy komputer (w 2 etapach). Postanowiłem, że starego już nie ma sensu modyfikować. W pierwszym etapie płyta, procesor, pamięć, zasilacz i obudowa + GTX260 Core216 (kupiłem bardzo okazyjnie, ale niestety mój komputer jest już za słaby i nie ma praktycznie żadnej różnicy w porównaniu do 8600GE OC-50%) oraz 8600GE jako PPU, a w drugim etapie (za jakieś 3-6 miesięcy) grafika do 1000 zł oraz GTX260/8600GE jako PPU.

Złożyłem takie 4 zestawy (najbardziej się przychylam do 3):

Ceny z agito.

1:

Gigabyte GA-P67A-UD4-B3.............................................672,00 zł

Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9 Genesis.....180,00 zł

Chieftec BPS-650C.........................................................394,00 zł

Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX...................................759,00 zł

Chieftec BA-01B-B-B bez zasilacza..................................410,00 zł

RAZEM.......................................................................2 415,00 zł

2:

Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9 Genesis.....180,00 zł

Chieftec BPS-750C.........................................................435,00 zł

RAZEM.......................................................................2 456,00 zł

3:

OCZ DDR3 2x2048MB 1600MHz CL9.0 Obsidian Edition...201,00 zł

Chieftec BPS-750C.........................................................435,00 zł

RAZEM.......................................................................2 477,00 zł

4:

Asus P8P67 PRO...........................................................670,00 zł

OCZ DDR3 2x2048MB 1600MHz CL9.0 Obsidian Edition....201,00 zł

RAZEM.......................................................................2 475,00 zł

Czy jednak proponujecie coś innego (obudowa nie podlega dyskusji ;))?

#EDIT

Zapomniałem napisać, komputer do gier. Chłodzenie spróbuję zamontować od starego (jak będzie trzeba to coś się przerobi), dyski, napęd także ze starego.

Edytowane przez Batat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz chłodzenie ? Jak jakieś pod 775 to może ASRock P67 Extreme4. Ja proponuje:

ASRock P67 Extreme4 B3: cena ok. 570zł

Pamięć: GoodRam DDR3 2x2GB 1333 CL9: cena ok. 150 zł

Procesor: i5 2500K: cena ok. 760 zł

Zasilacz: Seasonic M12II-520 520W - cena ok 330 zł

Do tego buda Cooler Master Elite 330: Cena ok 160 zł.

ASRock ma otwory montażowe od LGA 775. Więc można zamontować tam na przykład Karakorum. Nie ma sensu dokładać do szybszych i droższych pamięci. 1333 CL 9 w zupełności CI wystarczą. Różnica między 1333, 1600 znikoma. I oczywiście nie ma to żadnego wpływu na OC procesora! Zasilacz starczy 520W. Chiefteci są głośne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie Thermaltake BigTyp 120, ale to nie jest problem, zamontuje się na 1155 (nie takie rzeczy robiłem) ;)

Jakoś nie bardzo przemawia do mnie ASRock, na Asusie też się trochę przejechałem, dlatego wybrałem Gigabyte (poczytałem i dobrze o nim piszą).

Jeżeli pamięci 1600 praktycznie nic nie dadzą w wydajności komputera, to można 1333... chociaż to i tak niewielka różnica.

Zasilacze Chiefteca ludzie od zawsze uważają za głośne, ale mam już 3 i jakoś nie narzekam, chyba, że są dużo głośniejsze od tych starych sprzed 3-4 lat 450W.

Czy zasilacz 520W dałby radę późniejszej konfiguracji: GTX560Ti OC/GTX570 + GTX260 jako PPU (może GTX560Ti SLI/GTX580 + GTX260?) + 3 dyski + jakieś 6 wentylatorów? (przy aktualnej konfiguracji po włożeniu GTX260 + 8600GE OC zasilacz Chieftec 450W nie dawał rady)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte też ogólnie jest bezproblemową płytą. Chociaż mój ASRock jak dotąd nie sprawa żadnych problemów. Sam mam pierwszy raz płytę od tej firmy, więc za wcześnie bym wyrabiał sobie jakieś zdanie. Czas pokaże. A jeśli chodzi o Asusa to ogólnie byłem zadowolony ze swojej poprzedniej płyty. MSI też kiedyś miałem i zero problemów. Warto jednak czytać recenzje i tematy na forach, bo nawet tym lepszym firmom może się zdarzyć jakaś wpadka. Można po prostu mieć pecha i trafić jakąś trefną sztukę.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600GE to będzie tylko tymczasowo jako PPU z GTX260 (chyba, że nie będzie zwiększał w ogóle wydajności, to nie będę go wkładał).

Jeszcze nie wiem jaki wariant wybiorę w przyszłości, zobaczy się co będzie wydajniejsze i tańsze, dlatego zawsze biorę zasilacz z zapasem mocy.

Właśnie czytałem recenzje i Gigabyte był trochę lepszy od Asusa, ale to są niewielkie różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczę, ja tam wierzę w swoją 8600GE z OC na 875/1925/1150 ;)

Przeczytałem sobie jeszcze inne recenzje i różnie to jest... ale ogólnie wygląda na to, że Gigabyte jest słabszy od ASRock i Asus.

Teraz trzeba wybrać pomiędzy Asus i ASRock... mam wątpliwości do do ASRocka, czy jest na tyle dobry co Asus (pod względem wykonania, wytrzymałości i zastosowanych elementów) i wytrzyma tyle co Asusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o jakość wykonania to wgląda ok.

Skoro już jesteśmy przy ocenianiu płyt to ja mam przy okazji małe spostrzeżenie jeśli chodzi o SLI na tym ASRocku.

Czego mi brakuje na ASRocku to nieco inne rozstawienie PCI. Nie wiem jak jest na innych płytach. Może podobnie. Ciężko na tym zrobić SLI, bo gdzieś musiałbym włożyć kartę dźwiękową. I w przypadku gdybym montował dwie karty do PCI-e pierwszego i drugiego (od góry) to musiałbym wsadzić dźwiękówkę pomiędzy te dwie karty graficznie.Bo pierwszy PCI jest pomiędzy PCI-e #1, a PCI-e #2. A do dolnego PCI nie da się, bo z kolei ta dolna karta graficzna będzie zasłaniać swoim dwuslotowym chłodzeniem właśnie ten dolny slot PCI . Inna opcja to podłączenie kart graficznych do środkowego slota PCI-E i do tego najniższego wtedy bym miał dźwiękówkę nad obiema karatmi w górnym slocie PCI-E Ale nawet nie wiem czy tak można zbudować SLI olewając górny PCI-E. ? W instrukcji niby jest napisane, że SLI z dwóch Geforce'ów należy obsadzać na pierwszym PCI-e i tym środkowym. Troszkę mnie to zniesmaczylo, bo planowałem SLI z dwóch GTX'ów 460. Ale w sumie sobie to przemyśłałem i tak wezmę jedną mocniejszą GTX 580. A jak karta sie nie sprzeda to ew. Radek 6970, a ta do liczenia PhysX. Szkoda tylko, że karta będzie się marnować troszkę.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ok, ale już ciężej stwierdzić jak dobre elementy są zastosowane. Jakoś musieli zbić z ceny, bo jakoś nie widzę tego, że samą marką zbili z ceny 130zł.

Konfigurację Asus ma taką samą, natomiast Gigabyte ma tylko 2 sloty PCI-E x16 i oba PCI pod drugim złączem PCI-E x16, więc przy SLI jedno będzie zasłonięte chłodzeniem grafiki, a drugi będzie zaraz pod drugą grafiką, co w wielu przypadkach zasłoni wentylator na grafice. Też nad tym myślałem i chyba jedyne rozwiązanie to muzyczna pod PCI-E x1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh. Sprzedawać X-Fi bym nie chciał, bo to dobra karta ogólnie i nie narzekam. Ale jak już to co zamiast ExtremeGamer ? X-FI Titanium ? Można ją dostać za 270 zł. Wspiera EAX 5.0 i OpenAL. Więc to czego potrzebuję. Do tego wyjście cyfrowe.

EDIT. Ok PCI-E też odpada, bo dźwiękówka by zawadzała o chłodzenie. No to pięknie. Także raczej dobrze, że zrezygnowałem ze SLI. Za dużo miejsca to zajmuje i za ciepło by było. Do tego wydajność tylko w grach dobrze wspierających SLI. Zostaje na razie z GTX 460 i może potem przerzucę się na coś mocniejszego. Obecnie GTX 580 to mocna karta, ale nie na tyle, by dopłacać do niej 1100 zł.. Radek+ GTX 460 w tym wypadku też odpada. SLI też dosyć drogie i problematyczne. A miało być tak pięknie ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja te karty dźwiękowe małe nie są, wiec by trzeba jakieś mniejsze chłodzenie/innych wymiarów które dochodzi max do baterii.

Ja też mam ten problem, jak włożę dwie karty to dźwiękowej nie ma gdzie (nie ważne która marka płyty), tylko mnie aż tak nie potrzebna jakość dźwięku więc przeżyje na zintegrowanej (i tak mam tylko Creative Sound Blaster Audigy SE :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz te dźwiękówki zintegrowane są zdecydowanie lepsze. Z ciekawości chyba sam przetestuje. A ze SLI jak napisałem po edycji poprzednie posta, dam sobie jednak spokój. Chociaż bardzo chciałem to przetestować i mieć możliwość gry w niektóre gry na najwyższych detalach z AA. Chociaż z obecnej konfiguracji i tak mi starczy na większość nowych gier, wiec tym bardziej się tym nie przejmuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak się zdecyduję na ASRock P67 Extreme4, a za różnice między Asusem wezmę 8GB RAM, a nie 4GB.

Kolega też mi mówił, że czytał o ASRock i ponoć teraz nie odstają od konkurencji pod żadnym względem (nie to co kiedyś).

Jeszcze mam pytanie, czy to, że ma 2 fazy mniej przy zasilaniu procesora nie odbije się na możliwościach podkręcania (na razie to nie będę podnosił napięć, a co później to się zobaczy) i ogólnej wydajności procesora?

Jeszcze takie pytanie do Ciebie "Devil" - ile masz klatek np. w takim NFS Hot Pursuit przy 1280x1024?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie gram w NFS i nie posiadam ;) Głównie FPP/TPP, przygodówki i czasem jakiś RPG ;) Mogę Ci podać za to wyniki w innych grach. Na przykład w Bad Comapny 2 na tym co mam w DX 11 z AA mam średnio 70 klatek. Crysis bez AA DX10 ze wszystkim na very high średnio 35 klatek z lekkimi spadkami do 28 jak naprawdę sporo się dzieje. Metro 2033 DX11 niegrywalne, bo tylko 30 klatek i spadki do 17. W zasadzie tu nic się nie zmieniło względem E8400. Mafia 2 średnio 50 klatek ze wszystkim na high i z PhysX też na High (łącznie z fizyką ubrań ;)). Spadki są tylko jak lata sporo odłamków i jest sporo osób w danym momencie. W rezultacie fizyka jest wtedy liczona i przez GPU i CPU. Ale i tak nie spada poniżej 35. Na E8400 z tymi samymi ustawieniami w Mafii 2 miałem spadki 22, więc przyrost jest dosyć spory. BulletStorm 60-70 ze wszystkim na high i AA (trick ze zmianą rozdziałki).

Rozdzielczość w jakiej gram to 1680x1050. Prócz BulletStorm, bo tam ustawiam 1680x1048. W zasadzie tylko do Metro 2033 brakuje mocniejszej karty i raczej nie sądzę, by przez najbliższy rok lub nawet dwa jakaś nowa gra sprawiała mi problemy. No chyba, że wydadzą jakiegoś porta z konsoli ze spartoloną optymalizacją. Ale tak naprawdę to najbardziej jestem zadowolony z dysku SSD i działania systemu. No i szybciej mi konwertuje filmy z x264 do Xvid i odwrotnie. Ale to już dzięki Sandy Bridge. Średnio o połowę szybciej lub nawet więcej.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie BBC2 się pokrywa z tymi co ja mam ;) U mnie na DX10 full i bez AA wyciąga średnio 18 klatek przy rozdzielczości 1280x1024, więc wydaje mi się, że ten GTX260 wyciągnie ponad 30 FPS z AA na DX10 i przy tej rozdzielczości.

Jakby ktoś odpowiedział na moje pytanie z poprzedniego postu, byłbym wdzięczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już postanowiłem i zamówiłem, tylko niestety trzeba poczekać na płytę główną (nie mają informacji kiedy, ale patrzyłem i już w sklepach internetowych się pojawiają, więc mam nadzieję, że w tym tyg będzie). Oczywiście i tak niektóre rzeczy wybrałem inne, ale taki już jestem ;)

Dzięki za pomoc przy wyborze płyty głównej.

Oto sprzęt:

Płyta Socket LGA1155 ASRock P67 EXTREME4 B3.........................565,00 zł

Pamięć OCZ DDR3 2x4096MB 1333MHz CL9.0 Gold Edition LV........356,00 zł

Zasilacz ATX 750W Chieftec BPS-750C Nitro Series Modular.............403,00 zł

Procesor Intel Core i5 2500K 3.30 GHz LGA1155 BOX......................749,00 zł

Obudowa Chieftec BA-01B-B-B bez zasilacza...................................410,00 zł

Wentylator SilentiumPC Zephyr 92 mm (3 szt.).................................30,00 zł

RAZEM.......................................................................................2 513,00 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już postanowiłem i zamówiłem, tylko niestety trzeba poczekać na płytę główną (nie mają informacji kiedy, ale patrzyłem i już w sklepach internetowych się pojawiają, więc mam nadzieję, że w tym tyg będzie). Oczywiście i tak niektóre rzeczy wybrałem inne, ale taki już jestem ;)

Dzięki za pomoc przy wyborze płyty głównej.

Oto sprzęt:

Płyta Socket LGA1155 ASRock P67 EXTREME4 B3.........................565,00 zł

Pamięć OCZ DDR3 2x4096MB 1333MHz CL9.0 Gold Edition LV........356,00 zł

Zasilacz ATX 750W Chieftec BPS-750C Nitro Series Modular.............403,00 zł

Procesor Intel Core i5 2500K 3.30 GHz LGA1155 BOX......................749,00 zł

Obudowa Chieftec BA-01B-B-B bez zasilacza...................................410,00 zł

Wentylator SilentiumPC Zephyr 92 mm (3 szt.).................................30,00 zł

RAZEM.......................................................................................2 513,00 zł

Konfiguracja spoko ale oszczędniejszym poleciłbym kupno zasilacza Chieftec CFT-650 używkę za 200zł i obudowę Chieftec Dragon (też używkę) za około 100zł. Obudowę sam zamówiłem bo jak spojrzałem na cenę 70zł to żal było nie kupić chociaż mi niepotrzebna :) Takim sposobem mamy około 500 zł do przodu na nowego GTX 580.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Części już zamówione, jutro będą (oprócz płyty), więc nie ma możliwości zmiany.

Po pierwsze nie miałem zamiaru kupować nic używanego. Przy zasilaczu między 650 a 750 było tylko 40 zł różnicy więc wziąłem większy, żeby był w razie czego do SLI. Obudowa tak jak pisałem, nie do zmiany, wybrałem już ją dawno i specjalnie tą, ponieważ jest ogromna, a właśnie o to mi chodziło.

Stare części sprzedam, powinienem uzbierać z nich 500-700 zł.

Ogólnie zobaczę jak się będzie sprawował GTX260, jak dobrze, to dłużej poczekam z kupnem grafiki, jeżeli słabo to za jakieś 3 miesiące pomyślę o nowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 260 oczywiście dobra karta i po OC powinna starczyć do sporej części gier. Jednak w niektórych przy rozdzielczości co najmniej 1680x1050 może odstawać. Głównie mi chodzi o Crysis Czy Mafię 2+PhysX. Metro 2033 oczywiście niegrywalne, bo nawet u mnie na GTX 460 jest cienko. Oczywiście mowa o DX11. Za to inne gry jak Bad Company 2 powinny działać lepiej. Dużo tu daje proc. Zależy ile go podkręcisz, ale już 4.6 spokojnie wystarcza, a o taką sztuke nie trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX260 firmy EVGA, więc nie wiem jak będzie z podkręcaniem... Nie gram w rozdzielczościach większych niż 1280x1024 (ogranicza monitor), więc myslę , że nie będzie problemu. Z DX11 nie będzie problemu, bo go nie ma ;) Coś czuję, że przy tej grafice nie będzie sensu podkręcania procka, ale to się sprawdzi, tym bardziej, że teraz gram w Shogun 2 TW, który nawet mojego C2D E6320 nie wykorzystuje w 50%.

BTW. Części już przyszły, dzisiaj odebrałem, teraz tylko czekam na płytę główną i jazda :D

#Edit

Niestety nadal nie mam płyty głównej, ale ma już być w tym tygodniu... wreszcie.

Edytowane przez Batat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi