Skocz do zawartości
zaemon

LG IPS236V-PN Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

Otóż od pewnego czasu interesuje mnie monitor LG IPS236V-PN. W zasadzie odliczam już dni do jego kupna. Jednak pewna rzecz nieco mnie martwi. W sieci jak dotąd nie znalazłem zbyt wielu konkretnych recenzji oraz opinii bądź zagadnienia na jego temat wykluczają się. Jednak często pojawiają się stwierdzenia, że monitor może smużyć w dynamicznych grach, a granie w gry typu Fifa, Pro Evolution Soccer może wyglądać fatalnie. Tak się składa, że jestem ich wielkich fanem, rozważam również podłączenie XBoxa. Chciałbym więc zapytać osoby, które mają większą wiedzę w tej sprawie, bądź też są posiadaczami omawianego modelu czy faktycznie da się jakoś szczególnie odczuć negatywne skutki związane z przeciętnym czasem reakcji, czy może są to informacje przesadzone ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym LG zastosowana jest matryca LM230WF3, czyli model nowszy niż w Dellu u2311h (LM230WF2). Jeżeli czegoś ewidentnie w niej nie skopali to smużenie nie powinno być uciążliwe. Oczywiście trzeba zaznaczyć że każdy wyświetlacz LCD smuży, a to czy jest ono zauważalne mocno uzależnione jest od użytkownika danego wyświetlacza, ponieważ dla niektórych czas reakcji na poziomie 14ms będzie wystarczający i będą twierdzili że monitor nie smuży, a znowu dla kogoś innego 2ms będzie wartością zbyt dużą...

Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z jakością obrazu na IPS236v ale o modelu IPS226V krąży plotka w internecie że zastosowano tam panel 6bitowy czyli nie za dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam ten monitor i nie zauważyłem większego smużenia w porównaniu do 19 którą miałem a też gram w fifkę.W grach akcji czy też wyścigach samochodowych nie zauważyłem smużenia.Z kolei sama fifa nie działa za płynnie więc nie za bardzo wiem czy to smużenie czy tak już ma.W porównaniu do telewizora 32" którego posiadam to działa tak samo.Ten typ chyba też posiada panel 6 bitowy+jakiś dodatek coś tam poprawiający ale ciężko się coś dowiedzieć bo na stronce LG nic nie ma.Miałem kupić tego della U2311H ale na zagranicznym forum (adresu nie pamiętam) LG bardziej jakby się nadawał do gier,ale jak pisałeś jest masę wykluczających się opinii.Chiałem poczekać na nowego LG na ips-ie 120 Hz (niby dla graczy) ale z parametrów wynika że taki sam czas reakcji matrycy a kasy pewbiw drugie tyle będzie kosztował i dałem sobie spokój.Kąty widzenia dobre,kolory też,obawiałem się jak to będzie z przeglądaniem stron bo przyzwyczajony byłem do 4:3 ale bezpodstawnie jak się okazało.Kolega który mnie odwiedził stwierdził że jest lepiej w porómnaniu do jego 24" TN LG.Tylko z kalibracją nie mogę sobie poradzić i denerwują mnie dotykowe przyciski bo paluszki odbite widać ale za tą cenę to chyba cudów nie ma się co spodziewać.

Test smużenia jaki wykonałem:

Dołączona grafika

Edytowane przez amp
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za opinie i rozjaśnienie nieco sprawy ;), oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia to śmiało pisać :).

Faktycznie z tego co widzę LG ma zamiar wydać monitor, któremu nadano przydomek "dla graczy" (LG E2370V?), jednak nie zamierzam dłużej na niego czekać(CRT-ek strasznie się sypie), a i mój budżet to max 800 zł. W tej cenie IPS236 wydaje się być idealny, jeśli faktycznie jest tak jak mówisz, że smużenia jako-tako nie uświadczyłeś, a nawet jeśli będzie ono minimalne to tragedii raczej nie będzie. Najbardziej właśnie obawiałem się stwierdzeń, że w tych grach( z tzw. przesuwem bocznym) może być fatalnie, a fatalnie jak widać nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi