mckaczka Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Witam Zanierzam kupic netbook'a,uzywany będzie głównie w podróży ale chciałbym na nim móc odpalić Gta sanandreas ,metin 2... Na stronie euro agd rtv znalazłem model netbooka który mógłbym sobie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na 10 raz 0% czyli nawet bym nie odczuł że cos kupiłem:) Jednak ma on grafikę zintegrowaną GMA 3150,niby na filmikach youtube jest że ludzie po jakimś podkręcaniu albo nawet bez odpalali ale jakoś ciemno to widzę;/ eMachines EM350-21G16IKK W7S - Netbook eMachines w RTV EURO AGD Moją drugą alternatywą jest zakup używanego za 800zł netboka HP/compaq mini 311,posiada on osobną grafikę ION oraz 2gb ddr3 oraz HDMI i chyba bardziej mi się podoba Podobno jest on o 10 razy wydajniejszy od gma 3150 Przemawia za nim wiele argumentów jednak są dwa na nie:jest juz rok uzywany oraz nie mam mozliwośc zakupu na raty;/ Dam radę go kupić jednak dzięki ratom nawet bym nie poczół że cos kupiłem a tak muszę sie pozbyc kasy w jednym momencie;/ I trzecia alternatywa to zakup netboka nowego na raty 0% tylko ciężko mi znaleźć netboka żeby był nie z gma 3150 i nie kosztował jak normalny laptop... Prosze was doradźcie czy odczuję jakąś różnice między 1 a 2 oraz doradźcie jakiego netboka mógłbym sobie kupić na raty najlepiej w euro agd rtv z osobnym układem graficznym czyli innym niż (gma 3150,gma 945,gma 950). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Podsumowujac, chcesz: -netbook z baaardzo malym ekranem -do grania -tani -nowy i na raty Nie widzisz tu zadnych sprzecznosci? Ten uzywany HP w Twoim przypadku to nienajgorsza opcja.. wydajnosciowo jest raczej marny.. poszukaj sobie testow platformy ION (np notebookcheck.pl) i zobacz czy pojda na nim gry, ktore Cie interesuja. I powiem CI tak.. wezmiesz sprzet na raty i zanim skonczysz je splacac, wartosc sprzetu spadnie o polowe, a Ty bedziesz zalowal jego kupna, bo wyszlo cos znacznie lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Netbook do grania... hmm? czy nie wyczuwasz tu paradoksu? przecież netbook jest do sprawdzania poczty, przeglądana neta oglądnięcia jakiegoś filmiku w podróży itd. Gta SA i Metin2(nie rozumiem jak można w to grać, ale OK) raczej nie zadziałają zbyt płynnie(o ile w ogóle odpalą) na netbooku. I ten komfort grania na 10 calach, no weź pomyśl co to za przyjemność grać na tym czymś Co do rat to nie jest tak, że nie poczujesz że coś kupiłeś, zaryzykuję stwierdzenie że bardzo odczujesz że masz te raty. O pożyczkach się mówi ze łatwo wziąć, trudniej spłacić, i nawet jeżeli raty będą 0% to mogą dać ci takie ubezpieczenie lub inną opłatę że wyjdzie tak samo, albo nawet gorzej niż jakieś oprocentowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Raty w jakims Saturnie, MM itp faktycznie sa 0%, ale za to do sprzetu doplaca sie pare % ceny z normalnych sklepow. Sam mam zamiar kupic maly, przenosny sprzet.. Ale moje wymagania sa nieco inne.. Gry beda tylko okazjonalnie. Bo generalnie to nie jest sprzet do grania. Atom moze i oszczedza baterie, ale jest naprawde slaby. 11.6" w sklepie wydawal mi sie strasznie maly. Niestety pewnie na taki sie zdecyduje (Lenovo X120e z AMD Brazos), jesli nie znajde w moim budzecie sensownej trzynastki. Ale ide na kompromis, bo wiem ze wiekszosc czasu i tak bedzie podpiety do zewnetrznego duzego monitora. Natomiast jesli bylby to sam netbook, w dodatku sluzacy jako jedyny komputer, nie bralbym czegos tak malego. O 10" to juz w ogole nie mowie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckaczka Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Troche źle mnie zrozumieliście,internet,poczta office ale fajnie by było żeby takie gry jak(gta vice city,gta sanandreas,mafia). Stare gry które od biedy pójdą podróży(Nie chce żeby poszła FIFA 11 CZY GTA IV albo MAFIA II!!!!),najbardziej rozważam zakup tego używanego bo jednak ma ION i HDMI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Poczekaj trochę(chyba że już musisz mieć) to może pojawi się więcej modeli z nowym APU od AMD, możliwe ze będzie lepsze wyjście niż teraz kupowanie jakiegoś atoma. http://www.dobreprogramy.pl/Sony-VAIO-YB1-maly-zawadiaka,Artykul,23480.html tu masz link do recenzji netbooka z tym APU. Tylko akurat ten model ma trochę wygórowaną cenę, ale pewnie pojawią się nowości z tym APU i może być ciekawe rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 vaio YB1 dwukrotnie przekracza budzet. Znacznie taniej jest MSI U270, a niedlugo moze bedzie dostepny Asus 1215B. Z tym ze to nadal jest grubo ponad budzet. Generalnie ja bym probowal dostac jakas uzywke normalnego laptopa (powiedzmy 14") z dedykowana grafika. Najslabsze core 2 duo beda znacznie mocniejsze od atoma. Oczywiscie tracisz wtedy na zywotnosci baterii, ale platforma z IONem w starszej wersji i tak nie trzyma jakos porazajaco dlugo. Przy tak niskim budzecie lepiej przemysl czy bardziej zalezy Ci na mobilnosci i dlugo trzymajacej baterii, czy na mocy do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckaczka Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 nie potrzebuje go teraz,tylko mam taką zachcianke i mi sie takie netboki podobają :) Jedak jeżeli nawet poczekam te dwa miesiące i wyjdą netboki z lepszymi procesorami to i tak tyle nie dam nawet 1200 to juz dużo bo za 1300 mam już normalna 15,6" dual core. Dlatego według mnie najlepszą opcją jest zakup uzywanego hp/compaq mini 311 za 800zł ma procesor atom 1,6 2gb ddr3 i grafike ION. Masz rację ainaruth,dobrze ze nie zrobiłem tego błedu i nie kupiłem na raty czas leci a raty trzeba spłacać,potem uzywane będą chodzic jak dwie ostatnie raty i bede sobie pluł w brode :wink: Ja sadzicie czy zakup tego laptopa jest opłacalny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Jak potrzebujesz mobilności to tak, ale jeżeli ma stać na biurku i od czasu do czasu zabierać go w plener, to ja wolę na stacjonarny zbierać :) Co to tego netbooka co podałem to miał być on tylko poglądowo co APU potrafi(bo za 2000 to ja też dziękuje i nie kupuję :)) Edytowane 21 Marca 2011 przez midway Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 a ja mysle ze warto dac te 2000, jesli naprawde potrzebuje sie mobilnosci, przy przyzwoitej wydajnosci. Brazos wydajnosciowo i cenowo stoi pomiedzy Atomami, a Core 2 duo. Zintegrowana w nim grafika bije wszystkie dotychczasowe intelowskie na glowe (jest tez lepsza niz ION pierwszej generacji), a niskie zuzycie energii pozwala na 6h pracy. Nie moge sie doczekac testow porownawczych Brazosa z mobilnym Sandy Bridge. Bo jakies lekkie trzynastki tez beda wystarczajaco mobilne, a najmocniejszy Zacate nie ma startu do najslabszego Core i3. Wszystko bedzie sie rozbijac o cene i ten strasznie maly wybor w laptopach z matowa matryca :/ . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckaczka Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Ok taki brazos dla projektanta który ma firme i mus pokazywać projekty w HD 3D i tak dalej...żeby wyciągnąc go z kieszeni i na budowie okazac klientowi projekt :lol2: :lol2: No ale to juz taka abstarkcja o mobilność jak z reklamy.... Ale dla nastolatka któremu po prostu sie podoba netbok,chce tylko żeby stara gra jak gta:vice city(no może gta:sanandreas) oraz filmik z Youtube jak jestem w podózy na ION poszedł tyle tylko chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 To kup tego IONa, skoro Ci się podoba. Bo zaczynam odnosić wrażenie, że czekasz tylko na posta "tak, to dobry wybór", żeby móc sam przed sobą uzasadnić zakup. ;) Jedak jeżeli nawet poczekam te dwa miesiące i wyjdą netboki z lepszymi procesorami to i tak tyle nie dam nawet 1200 to juz dużo bo za 1300 mam już normalna 15,6" dual core.To szukasz czegoś mobilnego, czy po prostu czegokolwiek, skoro stawiasz 15.6" do porównania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckaczka Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Tak masz racje sam siebie nakręcam,liczyłem tylko na to że ktoś mi powie tak warto dobra cena albo super gry ci pójdą :lol2: :lol2: Kupiłem go,myślę że będę zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...