Skocz do zawartości
SDHead

Clear CMOS i wentylatory Scythe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem. Otóż złożyłem PC'ta opartego o używki ale nie działo Problem w tym że i monitor i komponenty są sprawne ale po włączeniu komputera nie dzieje się nic na ekranie. Dalej czarno ale nie wyświetla komunikatu o braku sygnału. Na płycie (M4N68T-M) pali się zielona diodia, wentyle startują i tak sobie działa.. I tu moje pytanie.. Tak sobie dziś pomyślałem (stoi od dość dawna ) że na mobo był zupełnie inny CPU i RAM i może powinienem zresetować jakoś bios, cmos czy coś ? To możliwe że po włożeniu swoich komponentów płyta wystawie się na mnie tyłem bo ma "ustawienia pod starego procka itp" ?

Dodam że kombinowałem już z Ramami i bez i nic.

PS. Mam słuchawki, podłączyć i sprawdzić czy może nie daje mi znaku dźwiękiem że coś nie tak?

Edytowane przez SDHead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresetuj bios zworką albo baterią, i jeżeli nie pomoże to podłączaj głośnik do płyty głównej bo to podstawa w tej sytuacji. Jeżeli używasz nie zintegrowanej karty graficznej to spróbuj podłączyć monitor do wyjścia integry. Analogicznie jeżeli kupiłeś używaną płytę główną i jej poprzedni właściciel używał nie zintegrowanej karty graficznej, integra może być wyłączona w biosie. Ale na to powinien pomóc reset biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, mam u siebie tylko coś o nazwie clear RTC RAM in CMOS - to jest to? Nic innego zworką nie mogę zrobić, a i w intrukcji łatwo nie było znaleźć przez nazwę Real Time Clock.. Mam pytanie czy coś się może stać jest potrzymam dłużej niż te 5-10 sekund? Czy mam wyjmować podzespoły w trakcie operacji? Czy mam przed tem odłączyć zasilacz od prądu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyjąc bateryjkę? Jakieś rady albo instrukcje?

Mam jeszcze jedno pytanie... Otóz mam Wentylatory Scythe S-Flex. W zestawie są śrubki ale jest mały problem. Wentylator z żadnej strony nie ma gwintów o.0 Puste gładkie "dziurki" więc niby jak ja mam je zamontować tymi śrubkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyjąc bateryjkę? Jakieś rady albo instrukcje?

To tak jak poniższe nie jest żadną, wielką filozofią. Możesz też po prostu użyć zworki clear RTC RAM. Jeżeli zdecydujesz się na wyjęcie baterii to odłącz zasilanie od płyty.

Mam jeszcze jedno pytanie... Otóz mam Wentylatory Scythe S-Flex. W zestawie są śrubki ale jest mały problem. Wentylator z żadnej strony nie ma gwintów o.0 Puste gładkie "dziurki" więc niby jak ja mam je zamontować tymi śrubkami?

Normalnie. Wkręcasz śrubki i jest gwint.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi