ironbyq Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Witam, Chce kupić komputer ogólnego zastosowania na następne 4 lata. Chcę na nim odpalić programy CAD (Inventor - średnie obciążenie), programować w VS2008, otwierać kupę zakładek w przeglądarkach i zagrać w jakieś gry od czasu do czasu. Nie jestem wymagającym graczem i "medium detail" mi styknie :). Jakieś tytuły typu 'Modern Warfare' lepiej żeby mogły ładnie iść. Za jakiś czas dokupię grafikę (za 200pln używkę) więc integra mi teraz styknie. Nie będę podkręcał sprzętu (no chyba, że będzie to łatwiejsze i pewniejsze od wiązania butów ;)), więc nie chce dostosowywać sprzętu do super wydajnego chłodzenia itp. Nie będę w przyszłość drastycznie rozbudowywał kompa. Posiadam monitor (narazie jeden, za niedługo dokupie drugi, zeby pracować na obu naraz) oraz DVD . Do wydania mam teraz 1200 pln (+/-) Oto co wybrałem: CPU: AMD Phenom II X4 840 - 370 pln MOBO: ASRock 880GM-LE - 230 pln RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 - 150 pln (chcę w jednej kości, za parę lat dokupię więcej) HDD: Samsung HD502HJ 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 145 pln BUDA: I-BOX FORCE 2107 - 60 pln PSU: Fortron FSP400-60GHN 400W - 155 pln Pytanie główne: czy po dodaniu średnio wydajnej grafy (200-250pln) ten zasilacz będzie odpowiedni? Czy buda się nada (brak O.C.) pozdrawiam Radek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Zasilacz z np. HD4850 da radę. Poszukaj X2@X4 lub coś podobnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojttekkk Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Ja bym dołożył i kupił dysk 1TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2011 to samo miałem napisać, 500GB to już za mało jak na dysk w stacjonarnym, dodatkowo oczywiście obowiązkowo partycjonowanie! 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironbyq Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Witam. Złożyłem sobie komputer, częściowo z nowych elementów, częściowo z używanych: AMD Phenom II X4 955 Black Edit; Cooler CPU - AMD box; - nowy GIGABYTE GA-MA770T-UD3; Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 9-9-9-24 Gaming; Sapphire RADEON HD5670 512M DDR5; DVD-REC SAMSUNG SH-S223; Samsung HD103SJ 1000GB; Chieftec 500W (GPS-500AB-A); z roku 2007; Cooler Master Elite 332 Black Mode; Myszka Logitech MX518 USB 1800DPI; Klawiatura zwykła za 20pln Zastanawiam się nad wymianą zasilacza i coolerem CPU. Jakieś propozycje? Czy warto? To komputer ogólnego zastosowania, mało gram, więcej pracuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talibanek Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) skoro nie grasz to nie potrzebujesz lepszego chłodzenia na cpu ,zasilacz ujdzie Edytowane 8 Lipca 2011 przez talibanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Weź jakieś pamięci tanie 1333MHz CL9. Praktycznie nic nie zyskasz dokładając do 1600MHz. Trochę drożej możesz kupić wydajniejsza kartę graficzną i płytę AM3+. Zamiast tego Chiefteca wystarczy Delta/Fortron/Seasonic 400W. W podobnej cenie do tego CM powinien być SilentiumPC Brutus. Edytowane 8 Lipca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironbyq Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Pomocy!!!. Zakupiłem ten zestaw i po złożeniu okazało się, że cooler CPU wyje jak syrena, Nie mogę ryzykować mandatu za zakłócanie ciszy nocnej. Muszę wiatrak wymienić na ultra cichy. Nie muszę wymieniać radiatora bo temperatura jest bardzo niska <40st. Jaki cichy wiatrak dokupić do tego radiatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Jaką płytę główną kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironbyq Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 GIGABYTE GA-MA770T-UD3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Wejdź w biosie do zakładki PC Health Status i zmień CPU Smart FAN Mode. Edytowane 11 Lipca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironbyq Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Wejdź w biosie do zakładki PC Health Status i zmień CPU Smart FAN Mode. Mam płytę GA-MA770-UD3 (rev. 1.5) do tego Phenom II 955 BE z jego chłodzeniem boxowym. Wiatrak podłączyłem do gniazda CPU_FAN. Wentylator z tyłu obudowy podłączony do PWR_FAN. W biosie ustawiłem CPU smart fan control na enabled, natomiast CPU smart mode na auto (próbowałem też na PWM). W speedfanie mam tak imageshack.us/photo/my-images/196/speedfann.png i nie potrafię tego skręcić, wie ktoś jak skręcić obroty CPU FANa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironbyq Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Mam płytę GA-MA770-UD3 (rev. 1.5) do tego Phenom II 955 BE z jego chłodzeniem boxowym. Wiatrak podłączyłem do gniazda CPU_FAN. Wentylator z tyłu obudowy podłączony do PWR_FAN. W biosie ustawiłem CPU smart fan control na enabled, natomiast CPU smart mode na auto (próbowałem też na PWM). W speedfanie mam tak imageshack.us/photo/my-images/196/speedfann.png i nie potrafię tego skręcić, wie ktoś jak skręcić obroty CPU FANa? Udało mi się w dziki sposób skonfigurować speedfana. Jednak przy 1000 obr/min gdy wiatrak mało hałasuje temperatura dochodzi do 47 w idle. Czas na mymianę tego świństwa na coś cichego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...