Skocz do zawartości
Icex

Kilka instalacji tego samego systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam taki problem:

Na 14 komputerach mam zainstalowany system windows XP Home i tutaj robi się problem, bo z tych komputerów korzysta na przemian 6 "użytkowników". Obecnie wygląda to taj że utworzonych jest

6 kont na każdym systemie, z tym że muszą to być konta z uprawnieniami administratora. Problem polega na tym że często te konta kłócą się ze sobą, bądź zdarza się że jedni użytkownicy np usuwają

programy zainstalowane dla innych kont. Podejrzewam że można by to było obejść poprzez sprytne ustawienie zabezpieczeń, ale pomyślałem sobie żeby to inaczej zorganizować.

Czy nie dało by rady utworzyć na dysku np. 6 partycji i na każdej z nich zainstalować Windowsa z oprogramowaniem i innymi potrzebnymi rzeczami ??

Podejrzewam że jakiś boot manager by to ogarnął ale chciałbym żeby była taka opcja że każda z tych instalacji miała by w bot managerze inną przypisaną przeze mnie nazwę, coś na styl:

1:Marian

2:Czesław

3:Ziomek

etc

Bardzo by mi to ułatwiło zarządzanie oprogramowaniem i nie tylko oddzielnie dla każdego użytkownika i zniknęły by problemy z posądzaniem się wzajemnie użytkowników o np. namieszanie coś w systemie.

Jak myślicie, byłoby to wykonalne ??

Pozdrawiam

Icex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 partycji i tyle. Nie potrzeba zadnego dodatkowego bootmanagera.

Tylko czy wtedy nie zrobi mi się lista systemów na zasadzie:

1:windows xp home

2:windows xp home

3:windows xp home

etc

Konieczne dla mnie jest też to, żebym mógł nazwać bądź wyraźnie rozróżnić każdą z instalacji, aby dana osoba wiedziała która instalacja należy do niej...

To bardzo ważne gdyż na każdej z instalacji będzie skrajnie różne oprogramowanie, często kłócące się ze sobą wzajemnie stąd pomysł kilku partycji i instalacji...

Pozdrawiam

Edytowane przez Icex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce nic reklamowac ani "lobbowac" ale myslales moze nad virtualizacja (VMware)? Mozna postawic jednego ESX a na nim postawic kilka virutalnych maszyn. Dodam, ze ESXi jest darmowy a jego obsluga z vSphere Clienta banalnie prosta. Bez wiekszego doswiadczenia mozna postawic genialna infrastrukture na takie rozwiazania. Do tego mozliwosc stawiania calych maszyn z template'ow moze rozwiazac multum problemow z "zaawansowanymi" uzytkownikami.

Edytowane przez Trawienny
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam da sie to edytować w pliku boot.ini.

Sprawdziłem da się bez problemu edytować plik boot.ini, pozmieniać nazwy i czas wyboru, że też na to nie wpadłem.

Do trawienny, ciekawe rozwiązanie, trochę za skomplikowane na moje obecne potrzeby ale z pewnością mu się przyjrzę...

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Edytowane przez Icex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi