Skocz do zawartości
Qulaa

Modernizacja kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zmodernizować komputer z sygnaturki. Zastosowanie: głownie gry (tj. Borderlands, Crysis`y, CODy, Shift 2) Kwota jaką dysponuje to ~2000zł. Sklep/punkt najlepiej z okolic Katowic.

Co na pewno kupie:

Windows 7 HP 64 OEM 349zł

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 129zł

Razem: 478zł. Zostaje jeszcze ~1600

Moja propozycja (do skorygowania):

CPU:AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX 449zł

MOBO: Gigabyte GA-MA770T-UD3 PCI-E s.AM3 259zł

GPU: Gigabyte GTX560Ti 1024MB 256Bit PCI-E OC 879zł

Razem: 1587zł

Pytanie czy to wszystko będzie ze sobą współgrać? Zasilacz da rade? Na pewno jakieś małe oc CPU i GPU będzie.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zmodernizować komputer z sygnaturki. Zastosowanie: głownie gry /.../

Zasilacz da rade? Na pewno jakieś małe oc CPU i GPU będzie.

Na pierwszy rzut oka ok tyle, że:

Procesor nawet po podkręceniu nadal trochę ograniczałby kartę graficzną, pod OC przydałaby się jakaś lepsza karta, np. ASRock 880G Extreme3. Zasilacz powinien pociągnąć podaną konfigurację, ale jeśli chodzi o podkręcanie, to lepiej zaopatrzyć się w coś mocniejszego. Jeśli masz jeszcze trochę funduszy, to możesz zamiast GTX 560 Ti zdecydować się na Sapphire Radeona HD 6950 1GB, jest to trochę wydajniejsza karta od GeForce, i w dodatku mimo mniejszej ilości pamięci da się zmodować na Radeona HD 6970, więc tym bardziej się opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor nawet po podkręceniu nadal trochę ograniczałby kartę graficzną, pod OC przydałaby się jakaś lepsza karta, np. ASRock 880G Extreme3.

Widać, że zamiast "karta" miało być "płyta". Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta ASRock 880G EXTREME3 ma kartę graficzną zintegrowaną i 3x PCI Express 2.0 x16 czego na 99,9% nigdy nie będę używał(Tylko jedne GPU będzie w komputerze), więc chyba trochę bez sensu się w nią ładować.

A co z pamięciami? Te co mam można sprzedać na allegro za ~200zł więc nie będzie jakiegoś wielkiego problemu żeby kupić inne...

Czekam też na inne propozycje :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna propozycja powiadasz...

Kup teraz grafikę oraz Q6600.

Jak wspomniał BlackMachine planujesz zakup mocnej karty graficznej i mocno średniego (z akcentem na średniego) procesora. Za miesiąc czy dwa mają pokazać się buldożery od AMD. Zapowiadany jest spory wzrost wydajności, być może w tej cenie będzie coś znacznie wydajniejszego. Wyklaruje się sytuacja płyt głównych, będzie wiadomo które z obecnych mobo am3 będą wspierać cpu am3+.

Q6600 jest porównywalnym procesorem do Phenoma x4 po OC. Na używanym Q6600 nie stracisz dużo.

Pewnie masz parcie na nowy sprzęt, piszę to jednak abyś miał świadomość w jakim momencie chcesz kupować Phenoma.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze bulldozery nie będą pewnie kosztować ~500zł.

Fakt może trochę przesadziłem z kartą, a gdyby wziąć zamiast niej taką Gigabyte gtx460 OC2 695zł zostało by wtedy ~200zł (mobo/ram/zasilacz?).

Podkrecic CPU tak na 3,5-3,7 potem kartę i myślę, że w/w gry będą zadowolone B-)

Edytowane przez Qulaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawanie q6600 na Gigabyte GA-P35-S3L nie jest za dobrym pomysłem, ta płyta ma 4fazy zasilania do tego kompletnie gołe.

Po podkręceniu q6600 istniała by spora szansa na usmazenie płyty.

Na Twoim miejscu bym zrobił jak chciałeś w 1 poście <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pII wykręcić go do jakiś 3,8GHz czy 4GHz i kupic grafe w zależności czy na pewno będziesz zmieniać monitor jeżeli nie to bierz HD6850 za ok 600pln. Jeżeli tak to śmiało bierz Ti560 czy HD6950 ten procek po podkręceniu nie jest wcale taki zły jak tu osoby piszą. Minimalnie może i by ograniczał ale na pewno w mniejszej częsci gier , to nie jest pentium IV by jakoś strasznie ograniczać wydajność grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze bulldozery nie będą pewnie kosztować ~500zł.

Tego to ja nie wiem ile będą kosztować. Nie zdziwiłbym się jednak jeśli budżetowe proce za 300-400zł będą bić wyraźnie obecnego Phenoma.

U Intela i5 2500k weszło w półkę cenową i5 760 a wydajnością bije tego starszego. Do tego u amd plusem powinny być ceny mobo.

Poszukaj testów i5 2500k w porównaniu do Phenoma x4 i zauważysz, że chcesz kupić za duże pieniądze sprzęt z poprzedniej epoki.

Bo do q6600 na 4 fazach, ludzie kręcą je nawet na 3 fazach i są zadowoleni. Tylko teoretycy którzy w danym temacie czerpią wiedzę z sieci widzą topiące się sekcje na tych płytach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tym teoretykiem zapewne jesteś Ty polecając taki procek na taka plyte. Pełno kompów składałem z quadami i różnymi płytami. 4 fazy powinny wystarczyć leczy gdy są chłodzone , życze powodzenia w krecęniu z gołą sekcją zasilania tak prądożernego proca jak q6600.

Już niejednego kompa dostałem do naprawy ze zfajczoną sekcją przez quady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście teoryzuję, jednak zawze w takich tematach wypowiadają się ci którzy mają quady na mocnych płytach, Ci co nie mają quadów. Jedni i drudzy widzą dokładnie że q6600 wymaga wypasionej sekcji. Wypowiadają się też osoby która mają q6600 na 3-4 fazach i są zadowoleni.

Wolałbym usmażyć sekcję w takiej płycie niż pchać się w Phenoma x4 na dzień dzisiejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kupuje:

Windows 7 HP 64 OEM 349zł

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 129zł

+

CPU:AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX 449zł

GPU:Gigabyte gtx460 OC2 695zł

MOBO: MSI 870A-G54 s.AM3 305zł

=1927zł

RAM:(do 200zł) OCZ / Corsair / GEIL / Kingston / Kingston HyperX lub jeszcze jakieś inne? :lol:

Edytowane przez Qulaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Wybrałem gtx`a bo: podobno lepiej się kręci, ma PhysiX`a który przyda się np. w Crysis`ie no i ogólnie nie ma raczej problemów ze sterownikami co się czasem zdarza w radkach. No chyba, że mnie jednak przekonacie do radka :razz: . Plus dla radka według mnie to niewiele mniejsza cena i pobiera mniej prądu

2. RAM wolałbym z radiatorkami dlatego wezmę Kingston HyperX 2x2GB CL9 1333Mhz chyba, że lepiej brać inne?

3. Wole wziąć 955 i nie martwić sie odblokowywaniem rdzeni tylko jak już to od razu kręcić :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Physx jest praktycznie nic nie wart , jest zastosowany w kilku grach i dodaje "aż" latające karteczki albo inaczej falujący płaszcz , czyli praktycznie nic. Obie karty po OC mają podobna wydajność , co do sterowników gorszych w AMD to już dawno nie prawda , błędy zdarzają się u obu firm , są one na podobnym poziomie.

Tak patrząc na ceny kart to za 700pln(a nawet 600) da się dostać HD5850 która jest najlepsza z tych 3 kart , albo HD6870 ale referenta. Lecz nie w proline.

ps. np. taką http://www.agito.pl/karty-graficzne/gigabyte-radeon-hd-5850-oc-1gb-ddr5-pci-e-box.0.386373.html

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w morele.net taka samą Gigabyte Radeon HD5850 OC. Z tego co wyczytałem to jest dość cicha i chłodna B-) więc tą karte wezme + cała reszta. Mam tylko nadzieje, że mój corsair to wytrzyma :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi