sarmackie Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich :) Mam pytanie dot. montowania 3-/4-rdzeniowych procesorów z podstawek AM3 na płytach głównych obsługujących jedynie HyperTransport w wersji 1.0 (przepustowość 2000 MT/s). O ile mi wiadomo takie procki wykorzystują magistrale HT w wersji 3.0, a więc o przepustowości do 5200 MT/s. Moje pytanie brzmi: czy zamontowanie Athlona II X3 450 bądź Phenomów II X4 840 / X4 955BE na takim mobo może zaowocować spadkiem wydajności czy też niewykorzystaniem pełnej mocy tych proców? Jeśli tak, to jak duży jest to spadek (powiedzmy w %), w czym jest on odczuwalny i z czego ew. straty wydajności wynikają? Oczywiście ten Phenom II 840 to zrebrandowany Athlon II, więc nie ma cache'a L3 - jedynie 955BE ma pełne 6 MB L3. Pytanie wynika z dość dużej liczby gowotych zestawów proc+mobo+ram na allegro w dobrych cenach (~490 PLN za Athlona II X3 450 z płytą HT 1.0 i 2 GB RAM DDR3). Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez sarmackie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Testy rzeczywiste – kompresja plików :: PCLab.pl Czym się różni Deneb od Ageny? :: PCLab.pl tu poczytaj o roznicy. nie kupuje sie zestawow z allegro.... nie lepiej samemu wziac? asrocka: Płyty główne AMD 770 DDR3 socket AM3 cena - Porównanie cen w sklepach athlona: Procesory AMD socket AM3 3 rdzeniowe cena - Porównanie cen w sklepach ram: Pamięci RAM 2 GB DDR3 cena - Porównanie cen w sklepach i miec pewnosc ze wszystko smiga na 100%? a cena ta sama praktycznie:) Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez gronio89 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmackie Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) No i sytuacja jasna. Za dosłownie 30-50 złotych więcej można złożyć samemu w pełni nowoczesny konfig, z HT 3.0, SATA 3, a nawet i USB 3.0. Zaciekawiła mnie płyta ASRock 770 Extreme3. Wersja oparta na chipsecie 870 ma dość dobrą renomę, czy to samo można powiedzieć o wersji 770? Jest tańsza i ma port ATA133, co może mi się przydać (nie mam napędu DVD na SATA). Czy warto dopłacić do 870? Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez sarmackie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 to praktycznie to samo, roznia sie iloscia portow(usb3, 1 do 2) i innymi portami(tak jak wspomniales). wiec mysle ze nie warto doplacac :) lepiej wziac wiecej ramu na to konto :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmackie Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 I tak też chyba zrobię :) Tylko zastanawia mnie jedna rzecz - fajnie że ten 770 ma ATA133, ale z drugiej strony widzę, iż złącze to znajduje się na wysokości slotu PCI-Express, co przy stosunkowo niedużej szerokości płyty wygląda trochę niepokojąco. Czy to nie będzie problem przy montowaniu dłuższych kart graficznych (HD6870/560Ti)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaciekawiła mnie płyta ASRock 770 Extreme3. Wersja oparta na chipsecie 870 ma dość dobrą renomę, czy to samo można powiedzieć o wersji 770? Ona jest oparta na 770 : ASRock > Products > Motherboard Series Extreme3&cat=Specifications Co do IDE to sie nie martw bo to IDE jest położone ... gdyby stało to długie karty nie wchodziły by do końca w pci-e ( seria na AM2 miała kilka płyt które porty sata były stojace i na "drodze " gniazda pci-e wiec te porty nie mogły być używane ) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...