Skocz do zawartości
Dex9

ocena konfiguracji pc z monitorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zakupić komputer z monitorem wyłącznie pod gry, bez OC. Budżet 3000pln. Wybrałem coś takiego:

CPU: Intel Core i5 2400 LGA1155 BOX-638zł

MOBO: Asrock H67M (B3) Intel H67 LGA1155-307zł

RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9-142zł

GPU: Gigabyte GeForce GTX560Ti 1GB DDR5/256bit DVI/mHDMI PCI-Express (ver.OC)-829zł

HDD: Seagate Barracuda 500GB SATA3-136zł

PSU: SeaSonic SS-500ET 80+ 500W-194zł

Napęd: Samsung nagrywarka DVD SH-S223C czarny OEM-81zł

CASE: Aerocool PGS Strike-X czarno-czerwona-232zł

Monitor: BenQ 21.5" G2220HD-454zł

Mam pare pytań co do tego zestawu:

1. Czy obudowa będzie lepsza od Aerocool PGS VS-9 ? Chodzi o przewiew, czy pasuje do zestawu?

2. Warto dopłacić do dodatkowych wentyli + pasty przy tym zestawie nie pod OC?

3. Zasilacz będzie wystarczający?

Proszę o oceny czy warto coś takiego kupować czy powymieniać coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałbym zakupić komputer z monitorem wyłącznie pod gry, bez OC. Budżet 3000pln. Wybrałem coś takiego: /.../

Proszę o oceny czy warto coś takiego kupować czy powymieniać coś?

Jeśli chodzi o procesor, to możesz dopłacić do i5-2500, ale nie jestem przekonany, czy opłaca się to w Twoim przypadku. Dysk twardy możesz zmienić na Samsunga 500GB z serii F3. Co do obudowy, to możesz ją zmienić na SilentiumPC Gladius 800 Pure Black, chociaż domyślam się, że wybierając obudowę kierowałeś się wyglądem. Jako że nie będziesz podkręcał podzespołów, to w sumie wystarczyłby Cooler Master Elite 430. Musiałbyś tylko dokupić jakiś wentylator na górę obudowy, ewentualnie na tył, jeśli chcesz uzyskać przepływ powietrza. W pastę termoprzewodzącą raczej nie opłaca się inwestować, jeśli komputer ma nie być poddany OC. Zasilacz starczy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahhhh, przepraszam, myślałem że chodzi o Aerocool PGS VS-9.

Fakt, ma 3 wentyle. Wszystko zależy czy chcesz coś dyskretnego czy choinkę podświetlaną na czerwono. U wielu osób przez takie podświetlane wentylatory obudowa byłaby skreślona na dzień dobry. Innemu może się to podobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy zasilacz OCZ StealthXStream2 500W uniesie ten zestaw? Jednak zdecydowałem się na ESC a tam takiego Seasonica nie mają. Czy pod te MOBO z 1 posta będą pasowały niektóre z Ivy Bridge procesory? Oraz czy te MOBO będzie miało dość wejść etc do tego zestawu? Bo ma tylko 2 ddr3. I tu następne - lepiej 2x2 kości RAM dać, ale czy aby na pewno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Corsair nie ma jeszcze "Certyfikat 80 PLUS". A co do Radeona to jest jeden porównywalny - HD6950, ale to są karty na tym samym poziomie. Martwi mnie tylko wybór MOBO czy w przyszłości obsłuży niektóre z Ivy Bridge, bo ponoć niektóre tak ale nie wiem czy akurat ten. No i jest to microATX, nie wiem czy ma wystarczającą ilość wejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi