Wiciu15 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam! Wczoraj stałem się posiadaczem Ubuntu 10.10, i niestety ale pojawił się problem. Dzisiaj przy włączaniu kompa, i wyborze linuxa w linuxowym bootloaderze, bardzo długo miałem ten migający kursor, a potem kilka razy mignął monitor i pokazało się takie coś: Gave up waiting for root device. Common problems: - Boot args (cat /proc/cmdline) - Check rootdelay= (did the system wait long enough?) - Check root= (did the system wait for the right device?) - Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev) ALERT! /dev/sda7 does not exist. Dropping to a shell! Ubuntu teraz odpala tak po 3 resetach przyciskiem na obudowie, i wszystko ok, gdyby nie to że jest to lekko irytujące ciągłe resetowanie kompa. Tak apropos Ubuntu instalowałem przez WUBI, bo nie chciało mi się brnąć przez ten labirynt bootloaderów, ustawień i innych. I jeśli ktoś ma na to sposób to proszę mi to wytłumaczyć jak krowie na rowie bo linuxa mam od wczoraj wieczora :D. Z góry dzięki ;) Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez Wiciu15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 ALERT! /dev/sda7 does not exist. Dropping to a shell!Czyli próbuje się odwołać do partycji, której nie widzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiciu15 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Dobra, zainstalowałem z płytki, nie przez wubi, można zamknąć. Już działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...