Mogiel Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie priorytetu przysłony w Canonie 550d. Według mnie mój aparat źle dobiera parametry ekspozycji. Wygląda to tak: Mam ekspozycje, do której w trybie 'auto' aparat ustawia następujące parametry: migawka 1/60, przysłona 4.0, iso 400 i aparat podnosi lampę. Teraz przełączam na 'priorytet przysłony'. Ustawiam przysłonę na 4.0, iso na sztywno na 400, podnoszę lampę ręcznie i spodziewam się migawki 1/60, a tu niespodzianka bo aparat dobiera 1/15. Muszę podbić iso do 1600, aby aparat łaskawie pozwolił na 1/60s i jak można się spodziewać często prześwietla zdjęcie, nie wspominając o większych szumach. Wygląda to tak jakby fakt, że lampa jest podniesiona miał niewielkie znaczenie w tym trybie. Niewielkie dla automatyki, bo w rzeczywistości ma, skoro prześwietla. Dodam, że w trybie 'A-DEP' wszystko wydaje sie działać tak jak powinno, ale ten tryb mniej mi odpowiada z racji innego działania autofocusu. O co chodzi? Tak chyba być nie powinno. Do serwisu z nim? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Do sprawdzenia: kompensacja ekspozycji synchronizacja na tylną kurtynę migawki w opcjach sprawdź czy istnieje coś takiego jak "czas migawki dla błysku" Ewentualnie przywróć ustawienia fabryczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam zzizzy i dzięki za zainteresowanie. Nie wiem czy zrozumiałem co miałeś na myśli ze sprawdzeniem kompensacji ekspozycji. W trybie 'Av' jak schodzę z kompensacją do -2EV to czas otwarcia migawki rzeczywiście skraca się do 1/60s, ale czy powinno być tak, że w trybie 'Av' trzeba się przejmować kompensacją ekspozycji? Przez chwilę myślałem, że to faktycznie ma związek z kompensacją ekspozycji, że w trybie 'auto' aparat ustawia 1/60s i niezauważalnie dla użytkownika schodzi z kompensacją (jej wskaźnik nie jest widoczny w trybie auto), ale jednak po przestawieniu na tryb 'A-DEP', okazuje się, że wskaźnik kompensacji jest i stoi na 0, a pozostałe ustawienia są takie same jak w auto, czyli imo prawidłowe (1/60s, przysłona 4.0, iso 400). Synchronizacja na pierwszą i drugą kurtynę sprawdzona. Czas otwarcia migawki nie zmienia się. Nie znalazłem opcji "czas migawki dla błysku". W opcjach lampy wewnętrznej jest opcja „Tryb błysku E-TTL-II”, ale nieaktywna. Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 A to? I-3: Exposure flash sync speed in Av mode: zmień z Auto na manual. Jeśli to nie pomoże, to najlepiej będzie, jak zmienisz firmware i/lub zadzwonisz na infolinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 No tak... Funkcje indywidualne... Tam nie wchodziłem. Zmieniłem "Tryb Av - czas synchr. błysku" z "Autom." na "1/200-1/60sek. autom." i jest tak jak ma być :). Zawstydzony wracam do czytania instrukcji obsługi ;). Wieeeelkie dzięki za pomoc zzizzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...