guliwer23 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam, proszę o poradę jak w temacie ale na początek napisze co mam: AMD Phenon II 955 Balck Edition Gigabyte GA-MA770t-UD3P 4 GB RAM 1066 Radeon 5850 Corsair 620 W Pytanie czy warto kupić inna płytę główna i dołożyć drugiego 5850 ( crossfire) czy może zostawić taj jak jest sprzedać radeona za około 400 bo za tyle chodzą i kupić cos mocniejszego. Jeżeli crossfire to proszę o radę jaka płyta główna byłaby najbardziej optymalna aby nie przepłacać ale znowu miało to ręce i nogi a jeżeli mocniejszą grafikę to jaka polecacie? Przepraszam, że zadaję może banalne pytania ale do półtorej roku nie śledzę co się dzieje na rynku dlatego proszę o poradę i sugestie.Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Najpierw to chyba cpu do wymiany. Z Phenomem to inne karty też nie zawojują światem. i5 2500k @ 4,5GHz i grać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guliwer23 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 No najlepiej to wszystko nowe ale myślę że procesor do gier jeszcze w zupełności starczy, można go swobodnie podkręcić a jeżeli miałbym zmienić na intela to praktycznie musiałbym złożyć cały komputer od nowa. Dlatego pytam się o grafikę czy cross czy mocniejszy singiel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 400 zł? Niezłe zdzierstwo, za karte lepszą od 6870 która kosztuje prawie drugie tyle nowa. Masakra jeśli faktycznie takie ceny sa. Upgrade tu chyba mało sensowny, bo seria 6000 nie wniosła prawie nic nowego, a kosztuje dużo. Nawet na modowalnego 6950 chyba sie nie opłaca zmienić. Ja to bym poczekał na 28 nm jesienią/pod koniec roku. Będą zapewne drogie, ale przynajmniej skok wydaności sensowny. Wydaje mi sie że 5850 to karta wystarczająca do większości gier w Full HD. A jak już koniecznie byś chciał coś kupić, to chyba lepiej używke 5850 do CF. Płyta jakakolwiek z x8+x8. Platformy też na razie nie ma sensu zmieniać, Phenom wcale nie jest taki zły. Sandy Bridge strasznie drogie (przede wszystkim płyty), bo nie ma konkurencji. Lepiej poczekać na Bulldozera, przynajmniej będzie wiadomo co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guliwer23 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Tak właśnie planuję zrobić aby kupić używany 5850 a co do płyty czy trzeb kupić płytę która ma w crossfire 16 x 16 czy starczy 8x8 przy tym co mam? ASRock 890GX Extreme4 - myślałem nad tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 można go swobodnie podkręcić a jeżeli miałbym zmienić na intela to praktycznie musiałbym złożyć cały komputer od nowa. Podkręcić powinieneś już dawno. Intel to nowe cpu+mobo. Jeśli cpu jest nie podkręcone to myślę, że grafika jest o dwa kroki przez procesorem. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Jeśli na tej masz faktycznie x8+x8 to w 100% wystarczy. Szkoda pieniędzy na zmianę płyty, różnica w wydajności minimalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guliwer23 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 No właśnie tu jest problem ze na tej płycie co mam teraz jest tylko jedno gniazdo na grafikę wiec aby mieć crossfire muszę zmienić i płytę i dołożyć grafikę a i przy okazji podkręciłbym procesor i całość by jeszcze trochę pośmigała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Weź też pod uwagę jak ładnie skalują się słupki Power Consumption single HD5850 vs, HD5850 CrossFire. CrossFire stawia też większe wymagania wobec cpu i tam gdzie obecnie ogranicza cię cpu (a takich sytuacji jest pewnie sporo) w CrossFire może być niewiele lepiej. W jakich rozdzielczościach w ogóle grasz? Grasz wielomonitorowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guliwer23 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Mam jeden monitor LG Flatron 19' LCD ale myślałem nad kupnem jakiegoś HD. Czyli przy tym procesorze crossfire i tka nie wiele da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Czyli na dzień dzisiejszy nie masz w ogóle problemu braku wydajności gpu. HD5850 da radę w fullHD a w obecnej rozdzielczości jest istnym demonem. Jeśli odnosisz wrażenie braku mocy gdziekolwiek - winne jest cpu lub jakiś błąd w konfiguracji, sterownikach, doczytywanie z hdd. Brakuje gdzieś mocy? Gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guliwer23 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Dokładnie nie wiem, chyba zacznę od podkręcenia procesora i ściągnę jakąś dobrą grę może Crysis 2 albo nowego NFS i odpalę na maksa w detalach...muszę od nowa postawić Win 7 i zobaczymy a jeszcze jedno pytanie czy im lepsza grafika i jej wydajność tym lepszy obraz będzie na TV jeżeli chciałbym grać na TV LCD 40"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Przecież takie tv 40 cali ma max rozdzielczość fullhd czyli bez różnicy (z punktu widzenia karty) czy jest to tv 40 cali czy monitor 21,5cala. Twoja grafa pozwala obecnie grać w fullhd więc nie trzeba nic kombinować. Możesz oczywiście postawić na CrossFire z hamulcem ręcznym po stronie cpu. Twoja kasa. Nic tak nie wzbogaca jak własne doświadczenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guliwer23 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Może zadam pytanie od innej strony bo faktycznie TV da Full HD wiec dla karty to jeden pies...piszesz ze karta da rade w rozdzielczości full HD ale ile przy tym będzie detali czy będę mógł ustawić na maksa czy też kosztem wyższa rozdzielczość ale za to mniej detali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) Może zadam pytanie od innej strony Ciągle Podchodzisz do tematu z tej samej strony, od [gluteus maximus] strony. Masz tą kartę i mnie się pytasz jak masz ustawić detale? Chcesz zmieniać kartę mimo, że wydajność grafiki w niczym Cię nie ogranicza. Ignorujesz średnią wydajność cpu a chcesz pakować kasę w przerośnięte gpu. Piszesz o podkręcaniu zamiast podkręcać cpu. Detale możesz ustawić na maxa, jednak aby komfortowo grać trzeba mieć odpowiednią ilość fps. Ta zależy od wydajności gpu oraz cpu.W testach Crossfire wygląda fajnie ale rzadko uwzględniają one minimalny fps oraz jak często w danej grze występują drastyczne spadki. Jest różnica gdy minimalny fps mamy w dwóch miejscach w grze a różnica jeśli po każdym wybuchu mamy pokaz slajdów. Jeśli już okaże się, że w fullhd masz problem z wydajnością przy max detalach to musisz ustalić czy męczy się cpu czy gpu. Ustawiasz wtedy rozdzielczość np 1440x900 przy max detalach i sprawdzasz czy zwiększa się płynność gry. Jeśli w niższej rozdzielczości jest znacznie lepiej to znaczy najczęściej, że grafika nie wydala. Nie ma poprawy po zmniejszeniu rozdzielczości trzeba brać na celownik cpu. Czasami mało widoczny element detali gry stawia duże wymagania komputerowi. Zarówno procesora, grafiki a także hdd, ram wydajnych kontrolerów, systemu. Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudus Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Witam! Pozwólcie że podepnę się do tematu bo mam bardzo podobną konfiguracje: Phenom II 955 kręcony do 3,8Ghz przy 1,39V z chłodzeniem Katana 3 (dalej nie chce się bawić w OC przy tym chłodzeniu, przy 1,35 komp sie restartował po 3h gry) Gigabyte MA770-UD3 v2 4GB RAM DDR2 800 :( Szafira 5850 niekręconego i do tego wszystkiego zasiłka Chiefteca 500WATT i win7 x64 Podam tu przykład BF BC2 jeśli chodzi o wydajność. Zastanawia mnie w jaki sposób CPU ogranicza GPU. Gram w rozdziałkach 1680x1050 i czasem jak podłącze TV to w fullHD. W battlefieldzie wszystko na max z AA x4 i w DX11 i w tej pierwszej rozdziałce. Przy rozwałkach w multi na 32 graczy FPS potrafią spaść do 40 a nawet 20. Oczywiście ogólnie jest płynnie ale czasem wybuchy potrafią strasznego dropa zafundować. Przy grze na DX9 specjalnej różnicy nie ma. Przy FULL HD także. Zabawa z Catalystami to istna udręka przy tej grze. Obecnie śmigam na 11.4 z 4 Kwietnia. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi zastanawiam się w jakim stopniu procesor blokuje moją kartę. W syntetyku 3dmark 2006 mam 19500 ptk. Z tego co wiem wyciąga ona nieco ponad 20tyś na lepszym sprzęcie. Wiem że to nie DX11 ale potrzebuje jakiegoś punktu odniesienia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Dławienie grafiki cpu może się wtedy objawiać kiedy dużo wybuchów powoduje niszczenie budynków to z kolei obciążą fizykę , podobnie gdy wielu graczy na ekranie robi rozwałke. Jeżeli żeczywiście ogranicza cięprocesor to zmiana rozdzielczości nie przynosiła by żadnych efektów, i zwolnienia nadal byłyby gdzie są. Brak poprawy płynności w trybie dx9 w porównaniu do dx11 sugeruje że właśnie procesor może ograniczać. Inna sprawa że phenom przy 3,8 powinien wystarczyć spokojnie. Może to physx włączony zabija ci procesor fizyką ? Edytowane 3 Maja 2011 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudus Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Frostbite z tego co wiem ma autorski moduł do kalkulacji fizyki. Sam już nie wiem...obciążenie grafiki i procka podczas gry na najwyższym poziomie. Inna sprawa że z Radeonami (catalystami) jest masa przeróżnych problemów z tą grą, nawet po roku od wydania. Trzeba próbować różnych wersji, kombinować w ustawieniach...ehh. Ja mam random fps drop do 10FPS przez jakieś 20-30sec...nikt nie wie dlaczego i dużo osób na to narzeka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...