JustOneMoreTime Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam! Zamierzam złożyć PC'ta. Do dyspozycji mam ok. 5000 PLN (komputer + telewizor itp.). Szukałem czegoś ciekawego w necie i znalazłem kilka podzespołów, aczkolwiek nie wiem czy będą ze sobą współpracować lub czy nie ma lepszych bądź tańszych rozwiązań. Oto niektóre z tych podzespołów: Dysk Twardy - WD Caviar Green 2TB WD20EARS 64MB cache SATA-II Napęd Optyczny - Samsung DVD+/-RW SH-S223C bulk black (Serial ATA) Obudowa - NZXT M59 Pure Black - bez zasilacza Karta Graficzna - GeForce with CUDA GTX 460 Gainward 2048MB/256bit Pamięć RAM - Kingston DDR3 4GB 1333MHz CL9 (cztery użyte) Płyta Główna - Gigabyte GA-890FXA-UD5 Procesor - AMD Phenom II X6 1090T BOX Black Edition Telewizor - 26' LG 26LD350 Zasilacz - Chieftec (CTG-500-80P) 500W Tak więc proszę o pomoc. Precyzyjnie ujmując czy wszystko do siebie pasuje i czy nie ma lepszych/tańszych rozwiązań. I mam jeszcze jedno pytanie... nie zawiodę się jeżeli chcę pracować na telewizorze zamiast monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Powiedz do czego będziesz używał komputera i czy będziesz podkręcał procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustOneMoreTime Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Gry Muzyka Filmy A ten procek zły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Procesor najlepszy nie jest, mimo, że ma 6 rdzeni. Bardziej nadaje się do profesjonalnych zastosowań niż do gier. Lepsze są czterordzeniowe procesory od Intela. Dysk - na pewno nie będą Ci potrzebne aż 2TB. Obudowa - prawdę mówiąc o niej nie słyszałem, ale nie sądzę, aby miała dobre chłodzenie, co zresztą widać na zdjęciach. Karta graficzna jest średnia i ma przesadnie dużą ilość pamięci, która do niczego Ci się nie przyda w normalnych zastosowaniach. Zasilacz też do najlepszych nie należy. Podsumowując - najlepiej skompletować inny zestaw na innej platformie. Powiedz tylko, czy będziesz podkręcał procesor. Warto dodać, że pod koniec czerwca mają wyjść nowe procesory od AMD, więc może warto się trochę wstrzymać z modernizacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustOneMoreTime Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 A opłaca się komputer Ten gdybym chciał wymienić w nim twardziela na większego, podkręcić procka? Czy zasilacz da radę czy trzeba mocniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Opłaca się, ale trzeba kilka rzeczy w nim zmienić. Płyta główna zaproponowana w tym zestawie przyda się tylko do bardziej ekstremalnego OC, do ~4,5GHz starczy AsRock P67 PRO3 B3. 8GB pamięci RAM przyda się tylko do profesjonalnej obróbki grafiki, do gier wystarczą 4GB. Dysk można wziąć większy. Zasilacz warto zmienić na jakiegoś Corsaira 600W, dodatkowa moc przyda się do OC i przyszłej modernizacji. Jeśli chodzi o chłodzenie na procesor to wygląda to różnie. Jeśli chcesz tylko lekko podkręcić procesor to weź jakiegoś SilentiumPC Spartan HE923. Jak mocniej to Scythe Mugen II Rev. B. Jeśli chodzi o obudowę, to dobrym wyborem będzie SilentiumPC Gladius 800 Pure Black. Resztę przeznacz na telewizor. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustOneMoreTime Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 do tego najlepiej pasuje WIN7? A procesor z tą kartą na ile najlepiej podkręcić? żeby wszystko w miare dobrze wykorzystać... tam pisało że ok. 4,7 to karta będzie działać na najwyższych obrotach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Nie każdy procek pozwoli na takie podkręcenie. I tak stockowa wydajność powala, a po OC do poziomu 4,3-4,5 GHz - komputer wylatuje w kosmos :P A jak podkręcić, żeby dobrze wykorzystać? Odpowiedź banalna: jak najbardziej. A co do dysku: raczej odradzam wszystkie Eco i inne Greeny - są po prostu wolniejsze... No aczkolwiek mniej hałasują (choć to zależy w dużym stopniu, a w zasadzie przede wszystkim jak dysk jest przymocowany w obudowie i czy obudowa jest z kartonu bądź lepszej jakości 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...