Skocz do zawartości
kamyk155

GTX460 SLI + karta do fizyki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i mam taką zagwozdkę:

- ciekawi mnie, czy do 2x GTX460 1GB warto dorzucić kartę tylko do Physx - GTS450.

Ostatnio pojawiło się sporo słabszych kart z serii 5xx a seria 4x znacznie staniała. Widzę, że za 300+ można już kupić GTS450 i ciekaw jestem, czy warto taką grafę sobie zakupić jako dedykowaną do samej fizyki.

Jak na razie podchodzę do tego czysto teoretycznie, bo są plusy i minusy. Sporo testów pokazuje, że nawet jakiś zakichany 9600GT/240/250 bardzo odciążają grafe główną. Jest jednak ALE - tylko gdy gra obsługuje fizykę. Ostatnio znalazłem jeden jedyny test, gdzie gościu pisał o 2x460+450, że może być wolniej niż samo SLI.

Dla przykładu podał test fizyki z 3DMarka Vantage, że SLI miało lepsze wyniki, niż dodatkowo GTS450 do samej fizyki. Ponoć dlatego, że 450 ma mniej shaderów i nawet obciążone SLI było ciut szybsze. Oczywiście w grach z fizyką SLI+450 było szybsze wszędzie.

Pytanie jest proste i mam nadzieję, że nie będzie mega spamu typu - "jesteś głupi i chyba za bogaty lub - kup sobie 10 kart gtx590 jak masz za wolno" :

- czy ktoś ma 2 grafy w SLI i dodatkowo do nich kartę do fizyki ?

- jeśli tak, to jak się sprawują i czy warto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesteś głupi i za bogaty... a tak serio - nie wiem czy patrzyłeś tutaj:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/297429-15-dedicated-physx

Drugi post matto17secs podparty wynikami z Mafi 2 - gość ma 2 x 460sli i 1 x gtx275 do PhysX. Nie podał niestety wyniku testu 2xSLI+dedykowana karta do PhysX'a, ale 1x460 + dedykowana karta do PhysX dało 25% więcej FPS gdzie druga 460 dała prawie 100% więcej, więc można założyć, że +/- 112-125% więcej FPSów będzie przy 2x460SLI+dedykowane GPU do PhysX'a.

UPDATE:

Wychodzi na to, że narazie nie zrobisz SLI + karty do fizyki, bo sterowniki na to nie pozwalają i dlatego nigdzie nie ma takich benchmarków:

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI + PhysX działa bez problemów - nie wiem skąd info że nie. Wsytarczy wejść na stronę Nvidia i tam wyraźnie napisane że nawet Quad SLI + fizyka......

Przed chwilą czytałem testy 570 SLI + 450 i wszystko wskazuje na to, że jest różnica i to spora w grach wykorzystujących fizykę.

Gościu testował Metro/Batmana/Mafia/Cryostasis i różnice są ogromne. Facet miał wcześniej do fizyki GT240 i był załamany, że różnice znikome - wkurzył się i kupił 450 i jest bardzo zadowolony.

A ja coraz bardziej zaciekawiony, czy sam nie zakupić 450tki i przetestować z moim SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam troszkę z niewiedzy.

Jak rozumiem, PhysX ma wyręczać / wspomagać cpu w pewnych.

Przed chwilą czytałem testy 570 SLI + 450...

Jakie cpu, jak taktowane miał ten gość?

Przypuszczam, im słabsze cpu tym PhysX da większego kopa. Ty przy naprawdę dobrym procu możesz nie odczuć aż takiego kopa.

Tak mi się wydaje ale mogę być w błędzie.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gościu do tego zestawu miał i7 920 grubo kręcony ponad 4GHz.

Grafa liczy fizykę szybciej i nie musi jej liczyć procek. Aktualnie każdy procek jest zabity, gdy ma policzyć fizykę w grach typu Mafia 2 (totalnie niegrywalnie).

Z tego co widziałem w kilku testach - szybsza grafa do fizyki = coraz szybciej.

Widziałem test pojedyńczego GTX480 + grafiki od GT220 aż do GTX470. Ten GTX480 + fizyka był dopiero odczuwalnie szybszy od grafy pokroju GF 250/260.

GTX 480 (gpu) + GTX470 (fizyka) miał tylko 1 fps różnicy między 480+460. Jak widać, im szybsza grafika do fizyki tym lepiej, ale nie warto ładować tych najszybszych. Cały czas mam tylko to jedno ALE - widziałem już dwa potwierdzenia, że czasami wolniejsza karta do fizyki niż podstawowa może spowolnić tą główną. Ustawiając fizykę na wolniejszej, czasami sami spowalniamy aplikację (czasami GPU+PhysX na jednej grafie jest szybsze).

Teraz jest tylko kwestia - czy warto. Gier jak na razie jest mało, ale widać naprawdę spore różnice jak już fizyka działa.

Teoretycznie taki GTS450 nie jest jakoś strasznie drogi - 330zł za gigabyte 512MB (chyba modelu 1GB nie warto za kolejne 70zł skoro obie mają takie same zegary).

Cały czas szukam więcej testów na forach SLI + PhysX, bo jak <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to na prosty rozum to widzę to tak:

1. GTX460 SLI ustawia sobie fizyką na jednym z GPU (u mnie GPU 2)

2. dokładam GTS450, który odciąża tą 2gą grafę i fizykę bierze na siebie

3. GTX460 nr 2 daje max mocy do generowania grafiki w grach (bo już nie zajmuje się fizą)

4. w czystej teorii powinno być szybciej .... ale tego nie wiem w realu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek nie jest wogóle zabijany przez liczenie fizyki , tylko physx jest tak zrobione by dobrze chodziło tylko na kartach nvidi.

Wogóle po co Ci kolejna karta do fizyki ? Czyżbyś odczuwał przycinki ? Czy co ? Może tylko dlatego by mieć zamiast 60fps'ow to 70fps'ow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi