Skocz do zawartości
sasek

HD6850 vs HD5850 z wglądem na PSU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup grafiki do takiego oto configu:

Athlon II x4 - 3,2GHZ

MSI C35 AM3

4GB DDR3

PSU: Delta DPS 460 (obciążalność linii 12 - 385W)

Wybór padł na stajnię czerwonych HD6850 lub 5850. Z racji tego, że hd 5850 jest minimalnie wydajniejszy, a można dostać go już za 460 zł, to skłaniałem się bardziej w jego stronę. Jednak biorąc pod uwagę mój zasilacz, to zaczynam zastanawiać się czy nie lepiej wybrać 6850, który pobiera mniej prądu od 5850 a jest porównywalnie wydajny.

Którą z wyżej wymienionych kart polecacie pod moją zasiłkę (procek po OC, kartę również chcę kręcić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek 5850 jest o wiele wydajniejszy, nie ma co sie zastanawiac. Twoja zasilka bez problemu go uciagnie. Do 150Watow dochodzi maxymalnie teoretycznie ta grafika, ale jak jest w praktyce sprawdzisz sam:) Jakby byly w przyszlosci problemy to jakiegos Chiefteca zakup za okolo 200-250zl i napewno problemy znikna:) ale nie ma sie co martwic;) ja mam Radeona 5750 1GB DDR 5 i nawet Crysis 2 na tym elegancko chodzi na max na 1440x900. Tobie pojdzie dobrze na wyzszych rozdzialkach. Do takiej grafiki przydalby sie jakis wiekszy monitorek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostać go już za 460 zł

Jak ma na myśli pixmanie to za tyle można kupić a nie dostać tą kartę.

Parę dni temu ktoś pisał, że z wysyłka do PL karta wyszła ok 530zł.

Nie wiem czy nie lepiej brać a takiej sytuacji tu lub szukać gdzie indziej w PL.

Sam pobór mocy to drobna różnica z tego co widać po testach, ok 10W.

HD6850 można dostać za ok 530zł w PL i nim bym się zainteresował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, rozumiem.

Ale co z przyszłościowością configu?

Nie mam zamiaru zmieniać nic przez następne dwa lata, a HD6850 jest nowszą kartą. Czy teoretycznie nowe sterowniki mogą zwiększyć jej wydajność do takiego stopnia, że pobije ona HD5850?

Poza tym czy pomiędzy wydajnością 6850 a 5850 jest taka duża różnica? W testach w necie różnica są marginalne, rzędu 1-3FPS...

Poza tym jak wygląda sprawa OC hd5850? Wiem, że 6850 kręci się doskonale, jednak o 5850 nie wiele słyszałem. Jak będzie wyglądać sprawa z poborem mocy 5850 po OC bez zwiększania napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowniki nic nie dadza , przynajmniej nie pozwola dogonic wydajnosciowo 5850. ja bym bez zastanowienia bral ta wydajniejsza. benchmarki pokazuja , ze wyraznie w wydajnosci prowadzi 5850. jesli ci chodzi o nowsze technologie to bierz ta z seri 6.. jesli o wydajnosc ta z serii 5... proste:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy popatrzec na specyfikacje techniczna tych kart i o dziwo 5850 ma 32 ROP 72 TMU 288 SP i 1440 SPu

zas 6850 ma 32 ROP 48 TMU 192 SP i 960 SPu.

szczegolnie w wydajnosci geometrycznej w grach widac juz przepasc w wydajnosci na korzysc 5850 :)

poza tym jest wieksza, ma wiecej tranzystorow, i co za tym idzie pobiera wiecej pradu.

ogolnie jeden z bardziej wydajnych modeli kart Ati.

6850 jest poprostu gorsza i to pod kazdym aspektem:) jedyny plus to to ze obsluguje nowsze Open Gl 4.1 bodajze. i to tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ci chodzi o nowsze technologie to bierz ta z seri 6.. jesli o wydajnosc ta z serii 5... proste:)

Jest jeszcze jeden ważny element, gwarancja i dlatego moim zdaniem lepiej kupić o 2fps wolniejszą kartę za 30zł więcej.

Różnica 2fps będzie nie zauważalna, jak HD6850 będzie za wolna to tak samo za wolna będzie HD5850.

Jeśli jednak ktoś będzie chciał sprzedać za dwa lata kartę to dużo łatwiej sprzeda się karta mająca jeszcze rok gwarancji w dobrym sklepie niż inna po gwarancji. O załatwianiu gwarancji u sprzedawcy o nie najlepszej reputacji nie wspomnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO 6850 jest chyba gorsza bo jest mniej wydajna i tyle, nie bez powodu odpowiednikiem 5850 w nowej serii jest 6950. Dla mnie wybów jest prosty jak chcesz gwarancję to 6850 jak lepszą wydajność to 5850.

P.S. jak będziesz chciał kręcić to chyba musisz zacząc się oglądać za nowym psu

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.emarket.p...-10g/p-c9201397

ale za ta cene warto.

roznica w wydajnosci wielka nie jest. a ten portal jest rzetelniejszy :)

IN4.pl - Recenzje - AMD Radeon HD 6850 i 6870 - karty DX11 drugiej generacji

5850 32 ROP 72 TMU 288 SP i 1440 SPu

6850 32 ROP 48 TMU 192 SP i 960 SPu(mniej jednostek ale o troche wiekszej wydajnosci niz w poprzedniej genaracji a wciaz VLIW5)

sam sie chyba skusze na 5850 :P(mialem 4850, wiec skok powinien byc znaczny :D)

Edytowane przez gronio89
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi