Skocz do zawartości
Mr_Fisq

Domowa stacja robocza

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup domowej stacji roboczej w okolicach cenowych ~2k zł.

Wyszło mi coś takiego:

AMD Phenom II Multi-Core X6 1075T AM3 BOX ~580zł

Asus M4A88T-V EVO/USB3 AMD880G Socket AM3 ~335zł

Goodram DDR3 4GB(2x2GB) 1600MHz CL9 ~150zł

Samsung 500 GB F3 ~150zł

Samsung SH-223C (DVD) ~70zł

Potrzebny był mi do tego zasilacz obudowa i karta graficzna, lekko przekraczając budżet wybrałem:

OCZ ModXStream Pro 500W ~230zł

SilentiumPC Brutus 410 ~ 140zł

GeForce GTS450 Asus 1024MB, DDR5, DVI, HDMI, PCI-E ~409zł

Całość ma pracować pod linuxem (znacie jakąś wartą polecenia kartę wifi dobrze współpracującą z linuxem? Tak do 100zł), wszystkie rdzenie zapewne będę bardzo skutecznie zarzynał, stąd X6, a nie jakaś czwórka intela.

Do sprzętu będzie podłączony BenQ BL2400PT.

Sensowny wybór? Jakieś wskazówki, rady? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

(kupować planowałem w gralu, )

EDIT:

Alternatywna konfiguracja oparta na procesorze intela:

Intel Core i5-2500K ~715zł

Asus P8P67-M PRO Rev.3.0 ~478zł

GoodRAM DDR3 4GB 1600MHz (2x2GB, DualDDR, CL9) ~145zł

Samsung SH-S223C ~66zł

Samsung 500GB F3 ~135zł

Do tego:

Fortron FSP400-60GHN ~155zł

SilentiumPC Brutus 410 ~139zł

Wychodzi w tej chwili dokładnie 1833zł, bardzo dziwnie bym się czuł kupując komputer bez karty graficznej, ale nie pamiętam kiedy grałem w coś z czym HD 3000 by sobie nie poradził. A rozwiązanie to jest zarówno tańsze jak i mniej prądożerne od powyższej propozycji AMD.

W testach globalnie i5 2500K wydaje się dosyć skutecznie konkurować z X6 1075 - w większośći testów wygrywa. Ale z testami to różnie bywa...

Dzięki takiemu rozwiązaniu w sumie cały zakup mieści się sporo poniżej 3k zł:

PC -> 1833 zł

BenQ BL2400PT -> 847 zł

wychodzi 2680 zł.

Myślę, że taki zestaw oferuje dużą wydajność w rozsądnej cenie, i prezentuje się nieco lepiej niż wersja AMD.

Jakieś wskazówki do tego zestawu?

Pytanie uzupełniające:

Czy wykorzystanie HD3000 (a nie zewnętrznej karty graficznej) zżera jakoś odczuwalnie procesor?

Edytowane przez Mr_Fisq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma benchmarków aplikacji których będę używał ;) Soft piszę sam w C++, masa obliczeń matematycznych z dużymi możliwościami zrównoleglenia (obecnie męczę się na P8600, i miło by było odczuć jak największy wzrost mocy obliczeniowej).

Ramu 4GB wystarczy w zupełności. Wąskim gardłem jest wydajność procesora.

GTS 450 wybrałem nieco na wyrost, z myślą o eksperymentach z technologią CUDA. Aczkolwiek może i lepszym pomysłem byłoby wstrzymanie się z zakupem lepszej karty graficznej do czasu, aż rzeczywiście zajdzie taka potrzeba. Polecasz jakieś tańsze, ciche rozwiązanie od nvidi? Chętnie oszczędzę na karcie (co pozwoli mi również oszczędzić na prądzie), ale boję się popaść w skrajność...

A, i istnieje szansa, że film w full HD będę chciał sobie obejrzeć na tym czymś ;)

Jeżeli chodzi o zasilacz, to ten sam sprzęt podłączony pod 500-kę pali więcej niż podłączony pod 400-kę? Chyba nie, a w takiej sytuacji wolałbym zostawić sobie zapas mocy - pewnie idealna byłaby jakaś 450-tka...

Edit: Gdyby była różnica w jakości obrazu między DVI a DP, to pewnie szukałbym grafiki z DP, ale AFAIK różnicy nie ma, lub jest ona nieodczuwalna.

Edit2: Zejście z grafiką do ~200zł pozwoliłoby mi myśleć o 2500k....

Edytowane przez Mr_Fisq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma różnicy między DP, a DVI. Oba to obraz cyfrowy.

Co do GPU to może GF8600GT? Ma wsparcie dla VDPAU(również w Linuksie :)), dobre sterowniki(również w Linuksie ;)), a jeżeli by cię naszło to możesz się pobawić w CUDA. Karta cudem wydajności nie jest, ale możne dorwać pasywne w miarę tanio.

PS. Skoro twierdzisz, że sam piszesz aplikacje to taka rada między nami koderami: 2 monitory rlz! Naprawdę czuć różnicę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DeathTomahawk

Właśnie zastanawiam się, czy może udałoby mi się obyć bez zewnętrznej karty graficznej. Jeżeli HD3000 nie stwarzałoby problemów w "codziennej pracy biurowej" to w sumie zewnętrzne GPU nie jest mi potrzebne. Jak zaszłaby doraźna potrzeba to kartę graficzną zawsze można dokupić. Natomiast GF8600GT obsługuje archaiczną wersję CUDA, która nie udostępnia operacji na double'ach, więc i tak się nie przyda.

Drugi monitor na chwilę obecną w grę nie wchodzi. Za to drugi komputer w postaci LG S510 X.CPCAY zawsze jest w pogotowiu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr_Fisq, jeżeli możliwości "zrównoleglenia" są duże, to karta graficzna mogłaby dać duży przyrost wydajności. W momencie gdy soft jest zoptymalizowany pod kątem obliczeń na karcie graficznej czas obliczeń skraca się od jednego do dwóch rzędów wielkości.

Gra wydaje się warta świeczki, pod warunkiem ze optymalizacja kodu zajmie mniej czasu niż czekanie na skończenie obliczeń z wykorzystaniem procesora ;) Jeśli przerobienie kodu pod wykorzystanie CUDA zajmie niedużo czasu to może warto się pokusić o test u kogoś z włączonym i wyłączonym wsparciem karty graficznej?

P.S. Znajomi Ojca używają obecnie do obliczeń karty Tesla, poproszę Go żeby w poniedziałek zapytał jak wyglądały ich przejścia z kodowaniem i wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi