izded Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Planuję możliwą wymianę wentylatora w zasilaczu. Czy ten Fander Roxo 120 nie będzie za słaby? Zasilacz to Sharkoon produkcja FSP 80+ 500W Edytowane 20 Maja 2011 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 moim zdaniem standardowe 1000obr/min to może być ciut za mało. Ja w moim enermaxie który nie ma 80+, od grubo ponad roku mam wsadzonego Fandera 1200obr/min, tego starego z regulacją i po włączeniu zasilacza wentyl w ogóle się nie uruchamia, a jak już się włączy to pracuje 350 obr/min. Wszystko zależy od tego jak zasilacz prowadzi obecny wentylator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Wentylator byłby podpięty pod 3-pin czyli cały czas na 100% obrotów, tylko nie wiem czy w w stresie to nie będzie za mało? Standardowy w spoczynku jest znośny, ale pod obciążeniem staje się na prawdę głośny. Można w jakiś sposób przesmarować wentylator jakimś smarem lub WD-40? Druga sprawa że zasilacz po przejściu do spoczynku nadal przez dłuższy czas utrzymuje wysokie obroty wentylatora, aż się zastanawiam na powrotem do Delty 400MB 80mm fan z regulatorem dużo słabszy zasilacz (340W na 12v vs 480W) ale miałem ciszę. Edytowane 16 Maja 2011 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Napisz dokładnie jaki masz model zasilacza. Na stronie 80+ są tylko 3 sharkoony, wszystkie z certyfikatem brązowym,a przy takiej sprawności myślę że można by spokojnie podmienić zamiast fabrycznego, a nie podpinać osobno do 3 pin. Zasilacz będzie sobie spokojnie robił to samo co dotychczas tylko że ciszej, zależy jak dobry jest ten Fander. Czytając test na fpc, Fander może pracować z dość niskimi obrotami, jeśli będzie miał do tego niskie napięcie startu to będzie pracował cały czas, a nie tak jak u mnie - dostaje napięcie, drga, ale się nie kręci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Sharkoon SilentStorm 120 500W (SHA500-12A). Nie ma oficjalnego logo 80+ ale w recenzji francuskiego pcworld mówiono że powinien dostać. Zrobiony jest przez FSP na tej samej bazie co Forton FX600-GLN, OCZ GameXtream i Zalman ZM600 dlatego tak napisałem :wink:. Mi by i tak pasowało podpięcie pod 3pin na płycie, z resztą jest niesłyszalny na 1000rpm. Wcześniej miałem tak podpięty wentylator z Delty + regulator obrotów. Nie chcę kupować nowego wentylatora skoro mam zbędnego Fandera ;) mogę ewentualnie zamienić z Acutake 120 ale wyjdzie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 W temacie o 120mm wentylatorach była ostatnio krótka dyskusja i przejawiał się tam właśnie temat m.in. Roxo, poczytaj od tego posta. IMO będzie lepszy od każdego standardowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Czy napięcie (mierzone miernikiem) na linii 12V w spoczynku 12.35-12.37 i w stresie 12.28-12.30 jest za wysokie? Martwi mnie zwłaszcza w spoczynku. Wiem że mieści się w normach ATX, ale znacznie różni się od napięć podanych w dwóch recenzjach mojego zasilacza. TUTAJ i TU Edytowane 20 Maja 2011 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Nie masz się absolutnie czym przejmować. Napięcia mieszczą się w normie. Pamiętaj też, że Twój przyrząd pomiarowy ma określoną klasę dokładności i prawo do błędu. Jesteś w stanie z pamięci podać klasę dokładności tego miernika i wyliczyć dopuszczalny pomiaru? Śpij więc spokojnie i nie panikuj bez potrzeby :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Jeżeli sprawdzałeś to takim miernikiem za 15 pln to mogą wyniki być dalekie od rzeczywistości , gdy takim miernikiem sprawdzalem napiecia miałem 12.23v a gdy dobry, dopiero co skalibrowanym miałem 12.03v wiec rozbiezność dość spora Edytowane 20 Maja 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 To po cholerę ten miernik specjalnie kupowałem dla zasilacza :-P Dzięki za rozjaśnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 żeby wiedzieć mniej - więcej , na pewno lepiej sie oprzeć jego wynikami niż czujników na płycie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...