Skocz do zawartości
Marcjan

Słabe wyniki w 3dMarku2001SE - rozwiązanie mojego problemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Włśnie się dzisiaj przekonałem jaki ze mnie lamer ;-) W grudniu ubiegłego roku sprawiłem sobie nowy komputer. Jest w nim m.in:

AsusP4PE

P4 2,4 Ghz

Leadtek Winfast 250 TD (GeForce 4 4400)

Oczywiście od razu zainstalowałem 3dMarka2001Se i .... dostałem wynik 7500 pkt. Kombinowałem, przeinstalowywałem Windę, sterowniki do karty graficznej i nic. Dopiero wczoraj zainstalowałem PowerStripa i zobaczyłem, że mam nieaktywne AGP. Poszukałem trochę na forach dyskusyjnych i okazało się, że lekarstwem na mój problem jest instalacja najnowsszych sterowników Intela do płyty głównej (i845PE). Po tym zabiegu mój wynik w 3dMarku2001 podskoczył do 11900 pkt. i teraz mi się bardziej podoba.

Pozdrawiam,

Marcjan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde mi na moim sprzęcie i standardowych sterach wyciągał 9.000 pkt z kawałkiem. Nowe stery dały ponad 10.000. Myślałem, że ogólnie będzie lepiej. Dopiero wczoraj jak go podkręciłem to zbliżyłem się do granicy 13.000 pkt. Ale i tak chciałoby się więcej.... Może trzeba będzie coś zmodyfikować w sprzęcie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde mi na moim sprzęcie i standardowych sterach wyciągał 9.000 pkt z kawałkiem. Nowe stery dały ponad 10.000. Myślałem, że ogólnie będzie lepiej. Dopiero wczoraj jak go podkręciłem to zbliżyłem się do granicy 13.000 pkt. Ale i tak chciałoby się więcej.... Może trzeba będzie coś zmodyfikować w sprzęcie :(

No fakt coś ten wynik słaby, przy takim procku :? Masz poinstalowane wszystkie stery do grafy i mobo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt coś ten wynik słaby, przy takim procku  :? Masz poinstalowane wszystkie stery do grafy i mobo ?

Zmieniłem standardowe stery do grafy (bodajże Detonatory 31.00 - 9k pkt) na 43.45 i wtedy skoczyło na 10,5k pkt. Do tego zasinstalowałem najnowsze SiS AGP Driver 1.16a.

Po podkręceniu proca, karty i pamiątek (jak w podpisie) wynik w 3DMark2001 Se skoczył do 12.821 pkt.

Nie powiem, że nie liczyłem na więcej :(

Może jakieś sugestie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Włśnie się dzisiaj przekonałem jaki ze mnie lamer ;-) W grudniu ubiegłego roku sprawiłem sobie nowy komputer. Jest w nim m.in:

AsusP4PE

P4 2,4 Ghz

Oczywiście od razu zainstalowałem 3dMarka2001Se i .... dostałem wynik 7500 pkt. Kombinowałem, przeinstalowywałem Windę, sterowniki do karty graficznej i nic. Dopiero wczoraj zainstalowałem PowerStripa i zobaczyłem, że mam nieaktywne AGP. Poszukałem trochę na forach dyskusyjnych i okazało się, że lekarstwem na mój problem jest instalacja najnowsszych sterowników Intela do płyty głównej (i845PE). Po tym zabiegu mój wynik w 3dMarku2001 podskoczył do 11900 pkt. i teraz mi się bardziej podoba.

Pozdrawiam,

Marcjan

WIekszosc powody ze spadkiem wyników lub ich niskim poziomem jest zwiazane z tym ze nowi (niedoswiadczeni) uzytkownicy nie instaluja servica packów do chipsetu :)

Jak sie zapytalem raz kolegi jaka ma wersje Via 4 in 1 to zapytal co to jest .. :) po ogledzinach jego kompa okazalo sie ze nic takeigo se nie zainstalował (bo on nie instaluje "zbednych" softów zeby mu kompa nie zwalniały) a w ustawieniach grafy (gf4mx) widnial dumnie napis agp x1 :). Cóz niektórzy tak maj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem, że mój post wywoła raczej rozbawienie :-) Ale faktycznie - napisałem go, gdyż pomyślałem, że jak będzie ktoś uważał, że ma za niskie wyniki w 3dMarku2001SE i nie pomyślał wcześniej o aktualzacji sterowników do płyty głównej to ten post mu pomoże.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakieś sugestie??

Wymienic na Radeona 9500Pro 8)

Mam radeona 9500pro sapphire, i mam z nim w tym 3d marq 8500pkt. z AGPx2.... a dlaczego tylko AGPx2 to napisalem w oddzielnym topicu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyslam sie ze masz SIS-a 655 wiec zakladam ze pamiatki masz puszczone w dualu. Moja sugetia: sprobuj odpalic pamiatki asynchro - sam mam Intela i wiem co to daje w przypadku tego proca.

Zgadza się to SiS 655 i pamięci w Dual'u. Asynchronicznie, czyli... Mam go wyłączyć ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie wylaczaj chociaz nie wiem czy w Dualu pojda wysoko asynchronicznie....Wiec jak sie bedzie wieszal, sproboj wylaczyc Dual Mode. Ale nie wiem czy poszalejesz bo mialem identyczna plyte w domu i napiecie Vmem jest bodajze tylko +0.2V....chociaz tu moge sie mylic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie wylaczaj chociaz nie wiem czy w Dualu pojda wysoko asynchronicznie....Wiec jak sie bedzie wieszal, sproboj wylaczyc Dual Mode. Ale nie wiem czy poszalejesz bo mialem identyczna plyte w domu i napiecie Vmem jest bodajze tylko +0.2V....chociaz tu moge sie mylic :wink:

Oj jest znacznie gorzej :? Vmem można podnieść jedynie o +0,1V...

Wcześniej nie chciały pójść na 382 Mhz, dopóki nie podniosłem napięcia. Podniosłem i ok. Kolejne co mam do wyboru to ponad 400 MHz... a czy tyle wytrzymają to ja już taki przekonany nie jestem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie +O.1V (to byl glowny argument za tym zebym jej nie kupil).

Z tego co pamietam jeszcze to u mnie poszly asynchro 400mhz jak ustawilem tyle w biosie na sztywno. Oczywiscie musialem zjechac z timingami...A jaka masz grafe? I ile wyciagasz w 3dmarku 2k01 i 2k03 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie +O.1V (to byl glowny argument za tym zebym jej nie kupil).

Z tego co pamietam jeszcze to u mnie poszly asynchro 400mhz jak ustawilem tyle w biosie na sztywno. Oczywiscie musialem zjechac z timingami...A jaka masz grafe? I ile wyciagasz w 3dmarku 2k01 i 2k03 :?:

Grafa to MSI Ti4200 VTD8x 128 MB VIVO, a w 3dmarku 2k01 wyciągam maks 12.881 pkt :) Tak mi się marzy 13k punktów....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm dziwnie malo: podam ci dla przykladu moj najwyzszy wynik na podkreconej na max grafie i procu P2.4@2.9 2k01SE

Ups link nie działa. Nie wiem, ale wydaje mi się, że przyczyną takiego właśnie wyniku jest właśnie SiS 655. Nie wiem myślę o zmianie pamiatek, ale... kasa. Grafa już więcej nie wyrabia :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie dziala bo nie dalem go jako aktywny....ok to powiem ci ze to byl 2.4@2.9 GF4TI4200 AGPx4 64MbDDR@325/635  :D Wynik 14333

Super wynik...Qrde w takim razie powinienem wyciagać znacznie więcej. Ale jak widzisz moja grafa znacznie słabiej się kręci :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakieś sugestie??

Wymienic na Radeona 9500Pro 8)

Mam radeona 9500pro sapphire, i mam z nim w tym 3d marq 8500pkt. z AGPx2.... a dlaczego tylko AGPx2 to napisalem w oddzielnym topicu....

Witam, 

Włśnie się dzisiaj przekonałem jaki ze mnie lamer  W grudniu ubiegłego roku sprawiłem sobie nowy komputer. Jest w nim m.in: 

AsusP4PE 

P4 2,4 Ghz 

Oczywiście od razu zainstalowałem 3dMarka2001Se i .... dostałem wynik 7500 pkt. Kombinowałem, przeinstalowywałem Windę, sterowniki do karty graficznej i nic. Dopiero wczoraj zainstalowałem PowerStripa i zobaczyłem, że mam nieaktywne AGP. Poszukałem trochę na forach dyskusyjnych i okazało się, że lekarstwem na mój problem jest instalacja najnowsszych sterowników (i845PE). Po tym zabiegu mój wynik w 3dMarku2001 podskoczył do 11900 pkt. i teraz mi się bardziej podoba. 

Pozdrawiam, 

Marcjan

:? :? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hawk, zainstalowalem najnowsze stery do plyty, ale to nic nie dalo:/

coz lipny procek plyta i SDR i wszystko staje sie jasne

nie nazwalbym athlona xp 1500+ lipnym procesorem, plyta to przyznaje no i fakt ze te 256sdram to trochu malo:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...