Skocz do zawartości
Chaos

Zasilacz a temperatura proca

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzies ostanio czytalem troche artykułów o zasialczach (albo w jakims innym) i obilo mi sie o oczy ze niestabilnosc czy zbyt wysokei któres napiecie powoduje wyższa temperature proca .. czy to mozlwie?

O ile sie nie myle proc ciagnie zasilanie z kabelka 12V. MVM poakzuje mi ze 12v lata mi od 12.22 do 13.13 .... moze byc tak ze przez to mam wysoka tempe na procu?? (koolera na pewno est dobrze zalozony i pasta srebrna :) ) ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem z jakiego napięcia jest zasilany procek, ale myślę że to bez znaczenia. Przecież masz możliwość jakie masz aktualne napięcie na procesorze. A od napięcia to faktycznie sie procek strasznie grzeje. Na 1,5V (faktyczne 1,50-1,51) mam jakieś 43-45C a jak podniose do 1.6V (faktyczne 1,60-1,61) to temperaturka wzrasta od razu o jakieś 5-10C. Ale mam słabego wiatraka (60mm i 4000obr/min) ktory nie reguluje sie w zaleznosci od temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies ostanio czytalem troche artykułów o zasialczach (albo w jakims innym) i obilo mi sie o oczy ze niestabilnosc czy zbyt wysokei któres napiecie powoduje wyższa temperature proca .. czy to mozlwie?

O ile sie nie myle proc ciagnie zasilanie z kabelka 12V. MVM poakzuje mi ze 12v lata mi od 12.22 do 13.13 .... moze byc tak ze przez to mam wysoka tempe na procu?? (koolera na pewno est dobrze zalozony i pasta srebrna :) ) ....

O widzę , że masz to samo mobo co :wink: ja :!:

U mnie temperatury w biosie i Windowsie (programy MSI i nie tylko) - różnią się o jakieś klika stopni celsjusza :roll:

Napięcie też skacze np. odczyt z biosu 1.63V zamiast 1.60 - procek nie kręcony :wink: - te płyty tak mają :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W starych plytach zasilanko brano bezposrednio z 5V (486 rox ^^) potem w pierwszych pentiawkach i budach atx z 3.3V, potem brano glownie z 5V (i przetwarzano na napeicie procka) puzniej np. w epoxie 8k7a+ brano z 5V i 3.3V a ostatnio z 12V (p4, plyty na nforce II) i te zasilane z 12V maja wielka przewage mianowicie mniej sie grzeja (porownac epoxa 8rda ktory bierze z 5V z abitem nf7s ktory ciagnie z 12V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe sam pan mrozu postanowil odpisac :) hehe thx

ale głowne pytanie wciaz bez odpowiedzi ... mnianowicie czy zbyt wysokie lub male napiecie (+5 u mnie kolo 4.7 a +12 mam czasme i 13) moze byc powodem wysokiej temperatury kompa? Komp chodzi 24/7 bo mieszkam w akademiku .. 100% stabilny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w biosie 12,4 średnio to +12 i 11.7 to -12V

Może to miec wpływ na stabilność systemu - ale temperatura proca to głównie zależy od napiecia V-core 1.6V.

Możesz spróbować pomierzyć temperatury dobrym miernikiem elektronicznym na mobo - bo te z biosu są zawsze przybliżone :wink:

tylko ostrożnie, żeby nie zrobić zwarcia :lol: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi