Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Gdzies ostanio czytalem troche artykułów o zasialczach (albo w jakims innym) i obilo mi sie o oczy ze niestabilnosc czy zbyt wysokei któres napiecie powoduje wyższa temperature proca .. czy to mozlwie? O ile sie nie myle proc ciagnie zasilanie z kabelka 12V. MVM poakzuje mi ze 12v lata mi od 12.22 do 13.13 .... moze byc tak ze przez to mam wysoka tempe na procu?? (koolera na pewno est dobrze zalozony i pasta srebrna :) ) .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 zwykle procek ciagnie z 5V, chyba zę mobo jest wyposażone w dodatkową wtyczke (niewiem jak ona sienazywa) to wtedy z 12V (chyba :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 A nie z 3.3V? Czytalem kiedys, ze to wlasnie te napiecie jest najwazniejsze dla stabilnej pracy CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 mi się wydaje że z 3.3V bierze proc i chyba pamięć. nawet na forum było kilka(naście) razy że z 3.3V płyta robi napięcie dla procesora. ale mogę się mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 A ja gdzieś czytałem że 3.3V to ciągnie karta graficzna :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Mnie się też wydaje, że 3,3V. Łatwiej przetransformować niż z 5... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 no ja wyczytalem ze z 12V a wyczytalem to tu http://www.tomshardware.pl/howto/20021021/...upplies-02.html. Pozatym wy tu mi piszecie o napiecach a mi chodzi o to czy one maja wpływ na temperature Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHuNaR Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Chaos im wieksze napiecie na procu tym wieksza jego temperatura, czyli moze miec to wplyw na Twoj problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 ja myślałem i spotakłem sie tez z duża ilościa wypowiedzi na forum ze proc ciągnie z +5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Nie wiem z jakiego napięcia jest zasilany procek, ale myślę że to bez znaczenia. Przecież masz możliwość jakie masz aktualne napięcie na procesorze. A od napięcia to faktycznie sie procek strasznie grzeje. Na 1,5V (faktyczne 1,50-1,51) mam jakieś 43-45C a jak podniose do 1.6V (faktyczne 1,60-1,61) to temperaturka wzrasta od razu o jakieś 5-10C. Ale mam słabego wiatraka (60mm i 4000obr/min) ktory nie reguluje sie w zaleznosci od temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Gdzies ostanio czytalem troche artykułów o zasialczach (albo w jakims innym) i obilo mi sie o oczy ze niestabilnosc czy zbyt wysokei któres napiecie powoduje wyższa temperature proca .. czy to mozlwie? O ile sie nie myle proc ciagnie zasilanie z kabelka 12V. MVM poakzuje mi ze 12v lata mi od 12.22 do 13.13 .... moze byc tak ze przez to mam wysoka tempe na procu?? (koolera na pewno est dobrze zalozony i pasta srebrna :) ) .... O widzę , że masz to samo mobo co :wink: ja :!: U mnie temperatury w biosie i Windowsie (programy MSI i nie tylko) - różnią się o jakieś klika stopni celsjusza :roll: Napięcie też skacze np. odczyt z biosu 1.63V zamiast 1.60 - procek nie kręcony :wink: - te płyty tak mają :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 ze napiecie skacze to wiem ... ale ja czytalem ze za wysokie napiecie na +12 na zailaczu poowduje wysoka temperature proca bez roznicy czy proc krecony czy nie i jakie npiecie na nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 W starych plytach zasilanko brano bezposrednio z 5V (486 rox ^^) potem w pierwszych pentiawkach i budach atx z 3.3V, potem brano glownie z 5V (i przetwarzano na napeicie procka) puzniej np. w epoxie 8k7a+ brano z 5V i 3.3V a ostatnio z 12V (p4, plyty na nforce II) i te zasilane z 12V maja wielka przewage mianowicie mniej sie grzeja (porownac epoxa 8rda ktory bierze z 5V z abitem nf7s ktory ciagnie z 12V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 hehe sam pan mrozu postanowil odpisac :) hehe thx ale głowne pytanie wciaz bez odpowiedzi ... mnianowicie czy zbyt wysokie lub male napiecie (+5 u mnie kolo 4.7 a +12 mam czasme i 13) moze byc powodem wysokiej temperatury kompa? Komp chodzi 24/7 bo mieszkam w akademiku .. 100% stabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ja mam w biosie 12,4 średnio to +12 i 11.7 to -12V Może to miec wpływ na stabilność systemu - ale temperatura proca to głównie zależy od napiecia V-core 1.6V. Możesz spróbować pomierzyć temperatury dobrym miernikiem elektronicznym na mobo - bo te z biosu są zawsze przybliżone :wink: tylko ostrożnie, żeby nie zrobić zwarcia :lol: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...