Skocz do zawartości
quo

Cichy komp a otwarta obudowa

Rekomendowane odpowiedzi

zdecydowalem sie na kupno i5 2500k ( lightowy OC ) + radeon 6850 ( bez OC )

do tego dokupie silentiumPC Fortis 1225 i accelero s1

do mojej obecnej budy Fortis sie nie zmiesci ( 180 mm,a Fortis ponoc 185 wymaga )

przegladnalem oferty i zaczynam sie zastanawiac czy kupno nowej budy ma w ogole sens skoro dysk twardy wpakuje w BB a wentylatory wszystkie beda chodzic na niskich obrotach

buda do 150 zeta wyciszy mi kompa skoro bedzie miala nawiew na przednim panelu ?

o ile moze wzrosnac temperatura w srodku po jej zamknieciu przy zalozeniu ze bedzie wentylowana przez 2 wiatraczki 120 na 5 lub 7 V ?

jaki sens ma zamykanie budy skoro wentylatory na 5V beda w zasadzie prawie nieslyszalne ?

Edytowane przez quo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.05.2011 o 07:11, Orgiusz napisał(a):

Sens jest taki że ciągle jest wymuszany przepływ powietrza a przy otwartej będą zbędnie mielić. I wiatraczki masz na festynach.

W pokoju masz ciagla cyrkulacje powietrza wiec nie wiem skad pomysl o zbednym mieleniu.
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.05.2011 o 10:03, quo napisał(a):

jakbys wiecej energii poswiecil na zrozumienie tego co napisalem zamiast pisanie docinek, to bys wiedzial ze w rownaniu takze pojawia sie poziom halasu

Zwróciłem uwagę na bezsensowność używania wentylatorów w otwartej budzie. Niestety nie dotarło do Ciebie że wyciąg i nawiew bez ścianek bocznych będzie tylko przeszkadzać i temperatura wszystkiego bez wentylatora wzrośnie w porównaniu do sensownie rozłożonego układu.

Za 150pln masz pewnie jakiegoś Elite'a albo Brutusa które zmieszczą wspomniane wcześniej bechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.05.2011 o 11:30, Orgiusz napisał(a):

Zwróciłem uwagę na bezsensowność używania wentylatorów w otwartej budzie. Niestety nie dotarło do Ciebie że wyciąg i nawiew bez ścianek bocznych będzie tylko przeszkadzać i temperatura wszystkiego bez wentylatora wzrośnie w porównaniu do sensownie rozłożonego układu.

Za 150pln masz pewnie jakiegoś Elite'a albo Brutusa które zmieszczą wspomniane wcześniej bechy.

zalozenie ktore robisz, ze wentylatory wymuszajace obieg w budzie by pracowaly jest bledne

drugie zalozenie, ze temperatury po zdjeciu blach by wzrosly tez moze byc bledne

przerabialem to na swoim konfigu starym ( pentium dual core @ 3 GHz i radek 4850 ) i temperatury minimalnie spadly

i nie dlatego, ze byl jakis problem z wentylowaniem budy

• Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej budzie przy 4 wentylatorach ustawionych na 800rpm była niższa temp o ok. 4 stopni na kazdym podzespole w porównaniu do otwartej budy.

Gdy bok jest otwarty to zakłucony jest przepływ powietrza w budzie , i orgiusz ma racja że wentyle bezsensu sie kręcą bo nic nie daja , chyba że bezposrednio na jakąś część wieją.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

", i orgiusz ma racja że wentyle bezsensu sie kręcą bo nic nie daja"

to jest oczywista oczywistosc, wiec nie wiem po co o tym nawet wspominacie

ja u siebie w budzie mialem 2 wentyle 92 puszczone na 12 V i to bylo gorsze rozwiazanie niz otwarta buda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyrywaj kawałka zdania z kontekstu.

Nie wystarczy miec wentylatory , trzeba miec porzadek w obudowie by powietrze bez wiekszych przeszkód sie przedostawało. Oraz dobrze rozmieszczone te wentylatory.Tez zalezy jakie masz/mialeś kratki w miejscach na wentylatory , niektóre potrafią znacznie pogorszyć flo , no i sama 120mm jest znacznie efektywniejszy od 92mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi