quo Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) zdecydowalem sie na kupno i5 2500k ( lightowy OC ) + radeon 6850 ( bez OC ) do tego dokupie silentiumPC Fortis 1225 i accelero s1 do mojej obecnej budy Fortis sie nie zmiesci ( 180 mm,a Fortis ponoc 185 wymaga ) przegladnalem oferty i zaczynam sie zastanawiac czy kupno nowej budy ma w ogole sens skoro dysk twardy wpakuje w BB a wentylatory wszystkie beda chodzic na niskich obrotach buda do 150 zeta wyciszy mi kompa skoro bedzie miala nawiew na przednim panelu ? o ile moze wzrosnac temperatura w srodku po jej zamknieciu przy zalozeniu ze bedzie wentylowana przez 2 wiatraczki 120 na 5 lub 7 V ? jaki sens ma zamykanie budy skoro wentylatory na 5V beda w zasadzie prawie nieslyszalne ? Edytowane 22 Maja 2011 przez quo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Sens jest taki że ciągle jest wymuszany przepływ powietrza a przy otwartej będą zbędnie mielić. I wiatraczki masz na festynach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Sens jest taki że ciągle jest wymuszany przepływ powietrza a przy otwartej będą zbędnie mielić. I wiatraczki masz na festynach. W pokoju masz ciagla cyrkulacje powietrza wiec nie wiem skad pomysl o zbednym mieleniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 W pokoju masz ciagla cyrkulacje powietrza wiec nie wiem skad pomysl o zbednym mieleniu. Wiesz lepiej? To po co temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 jakbys wiecej energii poswiecil na zrozumienie tego co napisalem zamiast pisanie docinek, to bys wiedzial ze w rownaniu takze pojawia sie poziom halasu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 jakbys wiecej energii poswiecil na zrozumienie tego co napisalem zamiast pisanie docinek, to bys wiedzial ze w rownaniu takze pojawia sie poziom halasu Zwróciłem uwagę na bezsensowność używania wentylatorów w otwartej budzie. Niestety nie dotarło do Ciebie że wyciąg i nawiew bez ścianek bocznych będzie tylko przeszkadzać i temperatura wszystkiego bez wentylatora wzrośnie w porównaniu do sensownie rozłożonego układu. Za 150pln masz pewnie jakiegoś Elite'a albo Brutusa które zmieszczą wspomniane wcześniej bechy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Zwróciłem uwagę na bezsensowność używania wentylatorów w otwartej budzie. Niestety nie dotarło do Ciebie że wyciąg i nawiew bez ścianek bocznych będzie tylko przeszkadzać i temperatura wszystkiego bez wentylatora wzrośnie w porównaniu do sensownie rozłożonego układu. Za 150pln masz pewnie jakiegoś Elite'a albo Brutusa które zmieszczą wspomniane wcześniej bechy. zalozenie ktore robisz, ze wentylatory wymuszajace obieg w budzie by pracowaly jest bledne drugie zalozenie, ze temperatury po zdjeciu blach by wzrosly tez moze byc bledne przerabialem to na swoim konfigu starym ( pentium dual core @ 3 GHz i radek 4850 ) i temperatury minimalnie spadly i nie dlatego, ze byl jakis problem z wentylowaniem budy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) W mojej budzie przy 4 wentylatorach ustawionych na 800rpm była niższa temp o ok. 4 stopni na kazdym podzespole w porównaniu do otwartej budy. Gdy bok jest otwarty to zakłucony jest przepływ powietrza w budzie , i orgiusz ma racja że wentyle bezsensu sie kręcą bo nic nie daja , chyba że bezposrednio na jakąś część wieją. Edytowane 22 Maja 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 ", i orgiusz ma racja że wentyle bezsensu sie kręcą bo nic nie daja" to jest oczywista oczywistosc, wiec nie wiem po co o tym nawet wspominacie ja u siebie w budzie mialem 2 wentyle 92 puszczone na 12 V i to bylo gorsze rozwiazanie niz otwarta buda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Nie wyrywaj kawałka zdania z kontekstu. Nie wystarczy miec wentylatory , trzeba miec porzadek w obudowie by powietrze bez wiekszych przeszkód sie przedostawało. Oraz dobrze rozmieszczone te wentylatory.Tez zalezy jakie masz/mialeś kratki w miejscach na wentylatory , niektóre potrafią znacznie pogorszyć flo , no i sama 120mm jest znacznie efektywniejszy od 92mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...