Samick Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2011 Witam serdecznie, Potrzebuję pomocy w wyborze karty graficznej dla kumpla który nie bardzo się zna na tym i poprosił mnie bym mu pomógł. Sprawa polega na tym że jego GF 9800GT ma problemy z cieniowaniem w grach (cienie się rozmywają, są niewyraźne czy coś tam). Jego zestaw to: Procesor: AMD Athlon II X2 245 Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9800 GT Pamięć RAM: G.Skill 4GB Płyta główna:Asus M2N68 Plus motherboard AM3 To niestety wszystko co wiem o jego zestawie ale mam nadzieje że te informacje wam wystarczą. Jedyna karta która mi przychodzi do głowy do Radeon 6850 ale nie wiem czy ta karta rozwiąże problem z cieniowaniem. Może macie inne propozycje? sugestie? Będę bardzo wdzięczny za szybka odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2011 (edytowane) Taki problem nie istnieje. Albo karta wyświetla artefakty albo nie wyświetla obrazu. To, że cienie są brzydkie to wina gry lub/i ustawień graficznych nie karty graficznej. Jaki zasilacz ma kolega (dokładny model i moc)? Jaki system operacyjny? Jaki budżet? HD6850 to dobry wybór, jednak przydałoby się podkręcić procesor na ok. 3,5 ghz (na chłodzeniu boxowym powinno sie udać) jeśli już zdecydujecie się na jej kupno. Edytowane 26 Maja 2011 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2011 Na początek podaj kwotę, jaką kolega może przeznaczyć na zakup karty. Wtedy można myśleć o konkretnym modelu. Dowiedz się też, jak wygląda sprawa z zasilaczem, tzn. marka i moc. Od razu należy zaznaczyć, że niekręcony Athlon II X2 245 będzie ograniczał karty podobne wydajnościowo do HD6850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samick Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 Budżet to max 600 zł. Kolega pracuje na Windows 7 64bit a zasilacz to Cooler Master 460W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 W takim razie HD6850 będzie najlepszym wyborem. Wersja od Gigabyte ma dobre chłodzenie i jest lekko podkręcona, więc rozejrzyj się za tym modelem. Procesor przydałoby się trochę podkręcić, gdyż będzie on trochę ograniczał kartę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danello Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Dobrze user wyżej doradza. Sam posiadałem chwilę MSI Radeon HD6850 i byłem bardzo zadowolony z zarówno wydajności jak i ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...