Rudnes Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Mam problem muszę napisać program który poprosi o podanie liczby i sprawdzi czy należy ona do ciągu Fibonacciego. Potrafię napisać odcinek który prosi o padnie liczby i ten który wylicza mi ciąg Fibonacciego tylko nie potrafię tak tego zrobić żeby program sprawdzał czy ta liczba znajduje się w ciągu. Może ktoś napisać mi ten odcinek albo wytłumaczyć jak to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medive Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Ciąg Fibonacciego wpisz w tablice, a następnie napisz funkcje która przeszuka tablice w poszukiwaniu podanej zmiennej. Najprostsza metoda to przez porównywanie i dodać warunek że jeśli znajdzie liczbę to przerwać pętle i wyrzucić odpowiedni wynik, jeśli ciąg Fibonacciego jest rosnący możesz też wrzucić warunek jeśli liczba jest porównana z wartością większą od siebie to przerwać pętle i wyrzucić wynik negatywny. Nie wiem jak to napisać w pascalu z c++ może bym coś wymyślił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudnes Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 a mógłbyś napisać mi ten odcinek programu byłbym wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vennor Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Poniżej jedna z możliwości w C++. To proste ujęcie problemu, przełożenie kodu na Pascala nie powinno być kłopotliwe. #include <iostream>bool isMember(int &input) { if (input < 0) return false; if (input == 0) return true; unsigned sequence[2] = {0, 1}; while (sequence[1] <= input) { if (input == sequence[1]) return true; sequence[0] = sequence[1] - sequence[0]; sequence[1] = sequence[0] + sequence[1]; } return false;}int main() { std::cout << "Podaj liczbe: "; int input; std::cin >> input; if (isMember(input)) std::cout << "Liczba nalezy do ciagu Fibonacciego.\n"; else std::cout << "Liczba nie nalezy do ciagu Fibonacciego.\n";} Edytowane 29 Maja 2011 przez Vennor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudnes Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 a mógłbyś zamienić to na pascala ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vennor Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Nie. Opis działania, który w proste słowa ujął medive, i przykład to wystarczające materiały, by znajomość podstaw programowania i języka angielskiego w połączeniu z krztyną samozaparcia pozwoliły napisać własny kod. To istota nauki - przekuć wiedzę w ciało, zrobić z niej pożytek, by coś osiągnąć, by poczuć satysfakcję i własną wartość. Zachęcam do eksperymentowania. Nie chcę brzmieć jak moralizator, ale jeśli coś jest niejasne - pytaj, dostaniesz wyjaśnienie, lecz nie licz na gotowe rozwiązanie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...