tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam Panowie:) 3 lata temu z wasza pomoca udalo mi sie nabyc komputer z ktorego jestem do teraz zadowlony - za co bardzo wam dziekuje :wink: Ale...pojawil sie widzmin 2, cryzis 2...no i zrobilo sie juz nieciekawie - wiec nadszedl czas na lekka (mam nadzieje) modernizacje blaszaka. chwila zastanowienia i postanowilem znowu poprosic was o pomoc :rolleyes: Wykombinowalem ze wystarczy wymienic grafike i drzucic ramu...moja obecna konfoguracja wyglada tak: Asus P5Q Pro /intel P45/ Pentagram Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S Sapphire Palit Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum 1x Antec Antec Gamer Three Hundred 1x Intel Intel Xeon E3110 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 1x OCZ OCZ 2GB (2x1GB) PC1066 CL5 Reaper EPP Oczywiscie sugerujac sie polecanymi zestawami na tym forum wybralem karte Gigabyte Radeon HD6850 - wydaje mi sie ze wejdzie na moja plyte glowna i nie bedzie z nia problemów ale nie interesuje sie komputerami od 3 lat wiec juz sam nie wiem :oops: Co do ramu to tez nie mam pomyslu - wywalic ten ktory jest i kupic nowy, dlozyc nowy o innym taktowaniu czy szukac jeszcze 2gb takiego samego? Co polecacie? <_< Bardzo prosze o pomoc:) Mam nadziej ze wybralem dobry dzial jesli nie to z gory przepraszam :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 1. Zrób na procesorze 4GHz bo chyba po to masz P5Q, Karakarum i Xeona ;) 2. Możesz dokupić jeszcze 2GB takiej samej pamięci co będzie trochę sprzyjało OC ale jeśli masz czas to sprzedaj to i kup 2x2 - będzie dual, będą 4GB i będzie pewnie łatwiejsze OC 3. Tak ogólnie to karta bdb, ale ja tam bym nie zmieniał :P Jeśli 5770 jest między 4850 a 4870 bliżej tego drugiego, a 6850 to tylko kilka 5% więcej od 5770 (6850 = GTX460 praktycznie) to ta zmiana będzie kosztowała za dużo w stosunku do tego co dostaniesz. Jakie masz fundusze w ogóle? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Podaj budżet jaki możesz przeznaczyć na modernizację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 No wiec..jesli chodzi o krecenie proca to nosze sie z tym zamiarem juz z rok:) jak tylko doczytam sie jak to zrobic to sie za to wezme :D Co do karty to przyznam ze troche sie zgubilem....z tego co pisze kolega Prolog wynika ze hd 4870 jest tylko o 5% mniej wydajna od tego 6850 to nie rozumiem czemu jest spora przepasc cenowa miedzy nimi. Poszukuje czegos co spelni role 4850 3 lata temu - tzn. zapewni mi mozliwosc pogrania w nowe gry na srednich/wysokich detalach. W tej chwili hd4850 ledwo ciagnie wiedzmina 2 w rozdzialce 1680x1050. Wiec jaka karte mozecie mi polecic? Nie chcialbym tez kupowac uzywek bo jakos nie wierze w ludzi :rolleyes: Fundusze sa takie jakie byc musza:) Ile stwierdzcie ze bedzie trzeba tyle wydam..ja naiwnie myslalem ze zmieszcze sie w 700-800 złotych :wink: Co do ramu to wydaje mi sie ze 4gb wystarcza ale juz sam nie wiem...pozatym moje kosci sa 1066 MHz - na allegro znalalzem tylko jakies QIMONDA DDR2 2GB (2x1GB) ktore maja takie same parametry. Kosztuja 86 zł - co o nich sadzicie? a moze warto kupic 2x2 GB? Poprostu nie wiem czy 4 giga to jest optymalne rozwiaznie w tym momencie czy lepiej juz kombinowac z 6gb. Ciezko mi bedzie psrzedac ten ram co mam wiec wolabym jednak dorzucic niz wymieniac. Dziekuje za dotychczasowa pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) 6GB nie ma sensu. 2x2 wystarczy ale coś kręcisz, na pewno na lolegro są te OCZty :P Co do grafiki to jaka przepaść cenowa? Wychodzi nowa seria, stara idzie do lamusa a nowa zajmuje jej półkę cenową. 4870 już nie kupisz przecież od dawien dawna ;) Używka ~300 zł. Proponowałbym kupić modowalnego 6950 1GB i to już jest coś. Masz swoje 4850 :lol2: HIT cenowy i nie tylko. Twoja karta wtedy była genialna bo wystarczała do gry we wszystko w rozsądnych detalach i miała optymalną cene. Dziś jest to przynajmniej dla mnie 6950. Masz bardzo wydajne GPU za 800-900 zł które jest wystarczające do gry w 1080p, daje możliwość bardzo dobrze zeskalowanego CrossFire. A ponadto możesz ją zmodować do 6970 gdy chcesz. Pomyśl nad XFX z jednym wentylatorem, Sapphire i Asusie DCII PS. Ew są dobre oferty na 5850 i 5870 tj głownie ma je jeszcze Sapphire z nowym chłodzeniem i Asus. Np 480 zl za 5850 Extreme a to już poziom 6870 Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Bo pan prolog w tym momencie jest w błędzie bo HD6850 jes o ok 25% wydajniejszy od HD5770 a od HD4850 o ok. 40% moim zdaniem warto zmienić Twoją karte na coś pokroju HD5850/HD6850. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) HD5850 i co najmniej łącznie 4GB RAMU lub 4x2GB, to byłaby moja ścieżka uaktualnienia na dzień dzisiejszy, pod warunkiem posiadania wystarczających funduszy ;). Jako posiadacz HD4850 (chwilowo u znajomego, nawet nie gram) jestem zadowolony z jego wydajności :). Edytowane 2 Czerwca 2011 przez AragornPL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) :blink: faktycznie - poszukalem na allegro i znalazlem.../ocz-2gb-ddr-ii-1066-cl5-sospc-i1638716362.html - czy cos takiego moge dorzucic do swoich reaperów? Hd4870 jest na alledrogo../nowa-ati-radeon-hd4870-1024mb-ddr5-hd-4870-gw-i1628541007.html - Czyli polowac na nia - miedzy 4850 a 4870 bedzie podobny wzrost wydajnosci jak miedzy 4850 a 6850? Cenowo wolabym 4870 bo widze go nowke za 480 zeta a to zawsze 100 zeta oszczednosci. 6950 kosztuje kolo 750 zeta a to juz drogawo - w tym wariancie bedzie duzo roznica w wydajnosci? Moze tak jak wspomniales 5850...z tym ze na allegro jakos ich nie widac...znaczy cos jest ale po 8 stówek. Juz przestaje ogarniac temat:D Podumowujac ktora z tych kart (nowa) bedzie optymalna? Wybaczcie moj brak bieglosci w temacie ale wypadlem kompletnie z obiegu przez te 3 lata :mur: pozdrawiam i prosze o dalsza pomoc Edit: Czyli cross z 2x4850 bedzie lepszy od jednej 6850? Wiem ze na mojej plycie rozwiaznie cross jest srednio dobre - prz kupnie tej plyty bralem to pod uwage i juz wtedy darowalem sobie crossowanie. Na jaki z grubsza (procentowo) wzrost jakosci moge liczyc przy przejsciu z 4850 na 6850? Edytowane 2 Czerwca 2011 przez tomaszszamot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Napisałem Ci jaka różnica jest między hd6850 a 5770(4870) oraz 4850 , chyba jestes wstanie z tego wyliczyc czy odczujesz taki sam kop po zmianie na 4870 jak po 6850. Cf jest nie oplacalne , nie zawsze dziala , roznorakie problemy , lepiej mieć 1 karte a mocna. A jak nie ogarniasz tego , oto ładna tabelka: Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) :-P Dzieki Maciem - tabelka kozak:) w koncu pelna jasnosc. Pozstaje tylko pytanie jakich firmy brac pod uwage przy 6850 i 5850? Mysle ze jednak zdecyduje sie na 6850 i jesli zdac sie na to co jest w "zestawach polecanych" to gigabyte'a. 6850 chodzi na alledrogo po 580 zeta a 6870 po 690 - warto doplacic ta stowke? w sumie sam nie wiem czy 15% jest tyle warte -ale ja sie nie znam :rolleyes: Ostatnie pytanie to ram - tu ponowie to co pisalem kilka postów wczesniej "Co do ramu to wydaje mi sie ze 4gb wystarcza ale juz sam nie wiem...pozatym moje kosci sa 1066 MHz - na allegro znalalzem jakies QIMONDA DDR2 2GB (2x1GB) lub /ocz-2gb-ddr-ii-1066-cl5-sospc-i1638716362 ktore maja takie same parametry -co o nich sadzicie? a moze warto kupic 2x2 GB? Poprostu nie wiem czy 4 giga to jest optymalne rozwiaznie w tym momencie czy lepiej juz kombinowac z 6gb. Ciezko mi bedzie psrzedac ten ram co mam wiec wolabym jednak dorzucic niz wymieniac" Dzieki za wyrozumialosc i jeszcze raz za tabelke bo to naprawde bardzo mi pomoglo. :-P Edytowane 2 Czerwca 2011 przez tomaszszamot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) 4GB w zupełności wystarczą , nawet jest to aż nad to. Jednym z lepszych 6850 jest ten od MSI. Ja bym tam nie dopacał , zawsze można podkręcić tego 6850 do poziomu 6870. Może ta: http://allegro.pl/sapphire-radeon-hd5850-1gb-xtreme-nowa-i1647936756.html Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Kup 2x2GB. Jak zestaw 2x1GB & 2x2GB nie będzie blokował oc to zostawisz 6GB, lepsze oc będzie na 2x2GB to te 2x1GB sprzedasz. I nie słuchaj teorii, że do gier nie trzeba więcej niż 4GB a 8GB to tylko do obróbki... coś tam. Ramu nigdy za wiele. edit: Jak zaczynałem bazgroły to postu 11 nie było :) Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 i znowu nie wiem co zrobic :rolleyes: zakladajac ze kupie 2x1giga lub 2x2giga - czy wazne jest zeby: 1) zgadzala sie czestotliwosc? (w moim przypadku 1066MHz bo tak sa taktowane reapery ktore juz mam) 2) zgadzala sie firma (ocz) [niby glupie ale jako audiofil wiem ze czasem sprzet najlepiej wspolpracuje jednej firmy] Jaki konkretnie w tym przypadku moglibyscie polecic? (mozliwie najtanszy) PAMIĘĆ RAM QIMONDA / DDR2 2GB / 1066 MHZ + BLACHY (1634778852) - Aukcje internetowe Allegro SZYBKA PAMIĘĆ GOODRAM PRO / DDR2 2GB/1066 MHZ (1626170905) - Aukcje internetowe Allegro - czy takie wynalzki sa cos warte? Juz prawie wszytsko wiem wiec niedlugo przestane was nękac:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Z racji planowanego oc wskazane są pamięci robiące co najmniej 1000MHz, szukaj więc pamięci 1066MHz. Nie muszą być tej samej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Dobra ostetcznie zdecyduje sie chyba na NOWA - Gigabyte HD6850 OC 1GB DDR5 -- NA MAGAZYNIE (1639465650) - Aukcje internetowe Allegro + SZYBKA PAMIĘĆ GOODRAM PRO / DDR2 2GB/1066 MHZ (1626170905) - Aukcje internetowe Allegro Ostatni raz spytam czy jest to dobre rozwiaznie (szczegolnie chodzi tu o ram) i na tym zakoncze meczenie was :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Jedna uwaga - nowy sprzęt kupuje się w normalnym sklepie a nie na alledrogo od gością który ma sklep zarejestrowany na Cyprze a faktury obiecuje dosłać jutro ;) Nie twierdzę że akurat ten taki jest, ale skoro w pełnoprawnym sklepie jak KRSystem, gram.pl czy net-S jest taniej to po co się bawić w lolegro? Gigabyte Radeon HD6850 1GB DDR5 256bit PCI-E (GV-R685OC-1GD) - Ceneo.pl @down Ok, nawet wolałbym żeby mi ocenić to co proponuje ale ok, na PW napisalem jak cos Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Prolog 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Prolog edytuj post wyżej, oferty na pw, patrz regulamin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Juz myslalem ze wszytsko wiem a jednak nie... :oops: Nie moge nigdzie sie doczytac czy gigabyte hd6850 ma wyjscie dvi-d czy dvi-i... dotychczas mialem podpiety hd4850 przez s-video do proejektora ktory ma jedynie to wejscie oraz component. W hd6850 wyjsci s-vid nie ma ale sa dwa dvi - czy chociaz jedno z nich jest zlaczem dvi-i? (chodzi o to ze przysla syganal analogowy oraz cyfrowy w przeciwienstwie do dvi-d ktory przesyla tylko cyfrowy). W jedyn z testów doczytalem sie ze do gigabyt'owiskiego 6850 dlaczana jest w zestawie przejsciowka dvi->d-sub ..jesli tak jest to w zasadzie mozna zalozyc ze jedno z gniazd jest dvi-i. Bardzo prosze o informacje na ten temat - czy faktycznie w zestawie dolaczana jest przejsciowka na d-sub - bo z niego mozna wyjsc na s-vid bez problemu. Albo moze tktos poprostu wie lub moze sprawdzic w instrukcji czy jedno z gniazd jest dvi-i. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3614 Accessory Optional ? manual str. 5 Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) bardzo dziekuje :lol: pierwsza rzecz o ktorej powininem pomyslec to faktycznie instrukcja :mur: Pozostaje pytanie czy montaz typu dvi-i->d-sub->s-video zadziala :blink: Edit Dobra..znowu poczytalemi znowu wiem mniej niz na starcie - okazuje sie ze chyba samo posiadanie dvi-i nie daje jeszce gwarancji ze pojdzie mi potem przez s-vieo...potrzeba jeszcze zeby karta miala tv-out (nie kumam co to konkretnie jest - dotychczas wydawalo mi sie ze to nazwa wyjscia na karcie) Jako ze Panowie pewnie bedzie wiedzieli zapytam bez dalszego kombionowania - czy jest mozliwosc zeby z tego hd6850 wyciagnac syganl na s-video? Projektor traktowany jako dodatkowy monitor. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez tomaszszamot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszszamot Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zadnych pomysłów? Chcialem juz kupowac a tu lipa :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...