Skocz do zawartości
hoge_deot

[5000] Komputer do pracy Microstation AutoCad Office

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w najbliższym czasie zakupię nowy zestaw komputerowy do pracy.

Office, AutoCad, Microstation, Corel tylko 2d. Czasami pracuje na dużych rastrach w liczbie do 100 szt., czasami na plikach wektorowych w liczbie ok. 1 000 szt.

Często programy muszą być włączone równocześnie. W AutoCadzie pracuję często na 10 dużych plikach w tym samym czasie. Cena do 5000 zł.

Sklepy w których mogę kupić to Arest lub Proline. Niestety nie mogę kupować na części(w jednym sklepie wszystko).

Złożyłem coś takiego w Arest:

AMD PHENOM II X6 1100T

SCYTHE MUGEN 2 rev B

GIGABYTE GA-990XA-UD3

DDR3 KINGSTON - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL9, HyperX Grey

OCZ Agility 3 SSD 2,5" 60GB - niestety jeszcze nie ma w Arest ( może niedługo będzie)

WD 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3

PCIex GIGABYTE HD 6850 OC 1024MB DDR5, 256 bit

LG GH22NS50 - 22x DVDRW DL, SATA

CHIEFTEC CH-09B-B-OP

BEQUIET StraightPower E8-500W - 500 W, PFC, 15 dB

LOGITECH M500

LOGITECH UltraX Premium

LG E2360T-PN

LINKSYS WMP600N-EU

MICROSOFT Windows 7 Home Premium PL

Czy taka konfiguracja będzie wydajna?

Przyznam, że zależy mi na ciszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien procesor na Core i7, będzie wydajniej.

Płyta główna Asrock P67 Pro3.

Ram zmień na GoodRam 1333 8GB, możesz rzucić 2 takie zestawy i miec 16GB.

SSD zmien na Cruciala M4 - z AGILITY 3 są problemy, poczytaj na naszym forum. Generalnie z najnowszym SandForcem są problemy, Corsair przeprowadza akcję zwrotu dysków.

Dysk twardy zmien na Samsung'a F3 1TB.

Zasilacz XFX Core 550W.

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ostatnio do czynienia z bardzo podobną obudową tego producenta, której nazwy niestety nie przytocze gdyż nazewnictwo Cziefów jest tak idiotyczne że w pamięć nie zapada, niestety a może stety.. Otóz o ile blacha z zewnątrz robi dobre wrażenie to wewnątrz jest już słabiej, bo jest znacznie cieńsza a krawędzie potrafią nie tyle zaciąć co odcisnąć się - broń boże nie są ostre, ale gladkie też nie. Zasilacz na górze zakłóca obieg powietrza, który i tak nie jest wybitny. Chłodzenie tego kloca to jeden wentylator z tylu i dwa opcjonalne udziwnienia z boku 92mm lub 80 bo kto to wie :P W dodatku na ściance bocznej gdzie prawidłowemu obiegowi powietrza sprzyja wentylator lub wentylatory umieszczone z przodu obudowy (opcjonalnie na dole) wdmuciach!ące zimne powietrze do obudowy i wentylator/y z tyłu lub na górze skrzynki zajmujące się wyrzucaniem z obudowy powietrza nagrzanego przez procesor i grafikę. Cable menagement leży choć niby jest, tzn są dwie dziury o kolejnych nie do końca akceptowalnych krawędziach bo inni producenci w kwocie 300 zł poznali już gumowe otwory i zaokrąglone krawędzie. Ogółem naprawdę polecałbym popatrzeć za czymś innym jak np Core 3000 czy Pantheon

Na wstępie innych sugestii proponuję zapoznać się z tymi słupkami i przeanalizować w których bliskich Tobie zastosowaniach spisuje się lepiej x6 a w których i5 zwracając uwagę na zapis gdzie mniej to lepiej a gdzie więcej to lepiej ;)

To też proponuję:

Intel Core i5-2500K 3,3 GHz - 699 zł

Asrock P67 Pro3 B3 - 415 zł

Jeśli sprawdza się lepiej.

GoodRam 16GB (2x4GB x2) - 480 zł

Bo taniej od Kingstonów, równie dobrze o ile nie lepiej gdyż zapychając 4sloty RAMem (całkowicie zbędnymi) radiatorami tylko pogarsza się w efekcie zdolność pamięci do oddawania ciepła.

Thermalright Cogage Arrow - 179 zł

Enermax PWM UCTB12P 120mm - 98 zł

Znacznie wydajniej i ciszej. 8 dB przy takiej wydajności? Bdb oferta.

ASUS GTX460 1GB DirectCU - 599 zł

Bo przyda Ci się wsparcie Cuda pewnie. Przyśpieszy rednerowanie etc o ile tego w ogóle potrzebujesz. Ponadto nic nie piszesz o grach więc jakakolwiek karta graf powyżej 300 zł wydaje mi się nie mieć sensu.

Pomyśl też nad sklepem morele.net Nie wiem czym się kierowałeś wybierając te dwa sklepy więc tak zaproponowałem i ten ;) W morele są fajne promocje typu kupujesz płytę to na procesor masz -4%, na RAM też jakiś procent. Do tego mają Cruciala m4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi