Swistaq Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, Przerabiam chłodzenie w obudowie Kandalf LCS Link. Na początek zmieniłem blok na EK Water Blocks EK Supreme HF - Plexi Nickel + Easy Mount oraz złączki do bloku na EK G1/4. Złożyłem wszstko odpowietrzyłem i zalałem borygo. Wszstko fajnie pięknie ale pompka pracuje nieco głośno. Po założeniu bloku na procesor w biosie temp w spoczynku na i7 2600k jest 46C. Nie miałem jeszcze czasu żeby przesmarować od nowa blok i zobaczyć czy tu nie ma problemu, natomiast zastanawiam się czy 7 letnia pompa z oryginalnego zestawu poprostu nie daje już sobie rady. Proszę o radę jaką ewentualnie nową pompkę i rezerwuar kupić - procesor będzie podkręcany ale nie jakoś ekstremalnie w związku z tym zależy mi głównie na ciszy (pompy CWU/CO odpadają) i zachowaniu w miarę dobrej temperatury. Wstępnie myślałem o EK-DCP 2.2 i do tego EK-Reservoir Combo DCP 2.2 albo EK-BAY SPIN Reservoir - Acetal. Jakby ktoś miał jakieś własne przemyślenia konstruktywne którymi chiałby się podzielić z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :wink: PS. Pozostałe elementy WC to rzeczy które są w linku na początku posta tj chłodnica 360mm z 3 wentylami 120mm podłączona na czarnych firmowych wężach o średnicy mniej więcej 3/4 (wewnętrznej) węży przeźroczystych 3/8'' które widać równierz na zdjęciach z pierwszego linka. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez Swistaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Jakie proporcje borygo/demineralki dałeś? Koniecznie daj nową pastę na blok CPU,dopiero testy idle/stres. Jakiś konkretny budżet co do nowej pompy i reza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistaq Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Dałem czyste borygo bez rozcieńczenia. Pasta była nowa Arctic Silver, ale mam troche wrażenie że dałem za dużo. Budżet około 600zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Borygo nie rozcieńczone demineralką jest gęste i pompka się męczy przepychając przez układ gęsty płyn. Zwykle rozcieńcza się borygo przy używaniu w LC 50/50 albo 30/70. Pastę polecam Noctua NT-H1 lub PROLIMATECH PK-1 NANO. Budżet da radę w przypadku pompki DDC 355+top od EK i rez od EK wedle uznania. Wydajna,mocna i bardzo cicha po skręceniu do 65% mocy pompka. Nie wiem jakiej pojemności rez się zmieści w budzie tak by wpasować się w koncepcję. Może też rozważ gotowy reztop z oferty EK do tej pompki. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Gdzie teraz mozna kupić koncentrat? Ostatnio widzę w sklepach już gotowe mieszanki i tam nie ma co rozcieńczać już... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...