Kuba86 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 Hej, mam kilka pytań odnośnie ww dysku. Kolega wyłączył laptopa z przycisku, co spowodowało jakieś przepięcie w urządzeniu. Spaleniu uległa najprawdopodobniej karta graficzna. W przypadku dysku, BIOS widzi urządzenie, ale uszkodzony jest MBR. Programy do naprawy MBR oraz próba naprawy go z płytki instalacyjnej Windowsa nie pomogły. Pomoże może wymiana elektroniki dysku? HDD pracuje cicho, nic nie stuka. Dysk to Seagate Momentus 5400.3 160 GB ST9160821AS. Znalazłem na aukcji ten sam model, ale różnią się oznaczenia/numery PN oraz FW. Myślicie, że podmiana rozwiąże problem? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny7pop Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 więc tak MBR (Master Boot Record)to nie jest fizyczne uszkodzenie dysku albo elektroniki, to jest uszkodzenie pliku systemowego, format i zainstalować windowsa na nowo powinno pomóc, a jezeli ta opcja wypada z gry, spróbuj zciągnać hiren boot cd wypal i uruchom z płyty, jest tam cały zestaw do naprawy uszkodzonego MBR, większość narzędzi jest freeware. sorry za błędy ortograficzne, ale już od lat nie pisałem po polsku :/ . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba86 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 Programy do naprawy MBR oraz próba naprawy go z płytki instalacyjnej Windowsa nie pomogły.Hej, jw - programy z płytki HB oraz Windowsa 7 nie pomogły, a dane na dysku są ważne. Płytka instalacyjna systemu wykrywa dysk, ale jako niesformatowany. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny7pop Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 EASUS Data Recovery Wizard Pro It has ability to read data from RAW unformatted nic więcej narazie nie wpada mi do głowy jak narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Albo testdisk - sprawdzony i skuteczny. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba86 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Niestety, ale żaden z tych programów nie pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...