Skocz do zawartości
Dondal

Modernizacja kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuję niedługo zrobić mały upgrejd swojego kompa, dlatego też proszę lepiej rozeznanych w temacie ode mnie o pomoc.

Sprawa wygląda tak, że mam na stanie GTX285OCX od BFG i chciałbym dokupić pod nią procka, mobo i ramy. Budżet mam ograniczony, im taniej tym lepiej. Myślę, że Phenom x4 955BE będzie niezłą opcją, nie wiem tylko jaką wybrać płytę główną.

Czy MSI 870-C45 będzie dobrym wyborem? Przekopałem kilka wątków w necie i zdania są podzielone, niektórzy twierdzą, że w tej cenie jest najlepszym wyborem, są jednak tacy którzy twierdzą, że karta ma słabą sekcję zasilania i nie nadaje się kompletnie do OC. Generalnie na OC mi jakoś szczególnie nie zależy, ale jeśli dałoby się jakoś bezboleśnie podkręcić np. do 3.6 to czemu nie. Więc czy ta płytka mogłaby być, a jeśli nie to jaka inna w zbliżonej cenie?

Ramy chcę GoodRam 2x2GB 1333 MHz. Z planem dorzucenia kolejnych 4GB w przyszłości.

Zasilacz zostaje ten, który mam obecnie czyli Chieftec CFT-500A-12S, myślę, że będzie wystarczający pod ten zestaw. Mam rację?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ilu masz ograniczony ten budżet? 1000 zł? 2000 zł? Takie zgadywanie nie ma sensu, więc po prostu napisz ile dokładnie możesz przeznaczyć na modernizację. To podstawa, bez takiej informacji nie ma możliwości podania sensownej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej konfiguracji jaką podałem wychodzi około 700zł i to jest niestety max jaki mogę wydać. Na ram i procesor jestem w zasadzie zdecydowany, bo to chyba najlepszy wybór w tej cenie. Sprawa rozbija się o odpowiednią płytę główną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy czego oczekujesz? czy płyta ma mięć GPU, 2xpcie16x i inne cuda? na wymienionej MSI jeżeli procek pozwoli też podkręcisz procka do 3,6Ghz bez problemu. możesz szukać płyty z USB3 & SATA3 ale czy Ci to jest potrzebne? (sam mam od roku i nie korzystam z tego wcale). ze swoje strony mogę polecić asrocki bo tanie i dobre, a asusy mają 3lata gwary. Asus M4A88T-V EVO - 349 zł - polecany wyżej.

a może AM3+ ?

a może (był o tym temat na forum) i3-530/540 podkręcony do 4.0Ghz (i więcej jak się uda) + dobra płytka? na allegro można kupić w b.dobrych cenach (procek 220zł, płyty od 200zł) a wydajność takiego zestawu porównywalna do am3-x4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od płyty cudów nie wymagam, ma pomieścić wszystko i bezproblemowo działać :wink: Gniazdo gpu wystarczy jedno,tak jak usb2 i sata2. Jak już jesteśmy przy mieszczeniu, to czy na tej MSI radiator, który jest obok gniazda PCIE nie będzie przeszkadzał karcie? Ten GTX285 to jednak kawał byka jest i nie chciałbym załapać zonka potem :)

Co do i3 to chyba sobie odpuszczę, przyzwyczaiłem się już jakoś do AMD, zawsze byłem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi