palski Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Na wstępie chcę zaznaczyć, że jestem mocno początkującym użytkownikiem Linuxa (2 dni temu zainstalowałem Red Hata 9.0), więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z mplayerem, zainstalowałem go z gui, do folderu ./mplayer wrzuciłem skina i fonty, które znalazłem na stronce z opisem instalacji mplayera, wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że gdy uruchamiam program, to wyskakuje mi komunikat : New_Face failed. Maby the font path is wrong. Pleas supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf) O so chozi? Po kliknięciu OK wszystko działa jak należy, może poza tym, że nie są wyświetlane polskie znaki, ale jak zamienię napisy z Windows-1250 na iso8859-2 wszystko jest w pożądku. Jak się pozbyć tego komunikatu? Mam jeszcze drugi problem - z programem Mldonkey Jak chcę coś ściągać to dzieje się jedna z trzech rzeczy: 1.Plik normalnie się ściądnie 2.Plik się nie ściąga, ma sporo źródeł, ale nawet po godzinie czekania nie rusza zmiejsca. Te pierwsze dwa przypadki to nic niezwykłego ;), ale ciekawy jest trzeci (zdarza się bardzo często) 3.Zaznaczam plik, klikam download i Na SDI widzę, że coś się ściąga i to szybko (jak na SDI), bo otwieranie w tym czasie stron www trwa bardzo długo, ale w mldonkey przy pobieranym pliku rating wynosi 0, to samo downloaded, myślałem, że poprostu nie pokazuje postępu, ale plik się ściąga, na próbę włączyłem jakiś plik 2MB (powinien się zassać w ok. 4 min), ale po pół godziny było tak jak na początku, cały czas coś ściągał, ale nic się nie zmieniało. ??? Ale wyszło wypracowanie :), mam nadzieję, że ktoś dobrnie do końca i u udzieli mi pomocy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 do folderu ./mplayer wrzuciłem skina i fonty, Pleas supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf) Może to jest tylk literówka, ale katalog musi sie nazywać .mplayer (z kropką na początku) sprawdz w katalogu ~/.mplayer czy masz tam ten plik subfont.ttf np w taki sposób ls ~/.mplayer/ | grep subfont.ttf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 to literówka ;) Fakt, nie ma pliku subfont.ttf, ale zastanawiam się, do czego jest on potrzebny, jeżeli wszystko działa? P.s. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie można ten plik znaleźć, bo w necie znalazłem mnóstwo tekstów typu "musisz mieć w XXXX folderze plik subfont.ttf", ale samego pliku nie dorwałem, albo nie umiem szukać, albo nie wiem :( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 skopiuj np artial.ttf ze swojego windowsa i zapisz jako subfont.ttf wszystko powinno działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Dzięki wielkie artist - działa :D . Mam jeszcze kilka pytań: 1. Czy wie ktoś jak uruchomić tv-out, wiem, że jest coś na ten temat napisane w pliku READMY na stronie nvidia.com, ale jak zacząłem kombinować na podstawie tego, to tak namieszałem w pliku XF86Config, że wogule przestały mi się uruchamiać X-y :( , chyba potrzebuje bardziej łopatologicznego wytłumaczenia :), 2. Czy jest to możliwe, a jeśli tak to w jaki sposób bez restartu komputera wyjść ze środowiska X windows, do trybu tekstowego? P.s. Nie zadaje tych pytań nie szukając na nie najpierw odpowiedzi samodzielnie, więc nie mówcie, żebym sam poszukał zanim zadam pytanie na forum ;) . Inna sprawa, że ludziom mającym doczynienia z linuxem już od jakiegoś czasu te pytania mogą sie wydawać trywialne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 2. Czy jest to możliwe, a jeśli tak to w jaki sposób bez restartu komputera wyjść ze środowiska X windows, do trybu tekstowego? spróbuj ctrl+alt+backspace ale na pewno gdzies w menu masz obcje w stylu Quit, Exit itp ale podstawowe pytanie to ... czy logujesz sie w tyrybie graficznym czy też w tekstowym a dopiero po zalogowaniu odpalasz X'y ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Moze niekoniecznie kolega chce zamykac X Window. Linux posiada cos takiego jak wirtualne konsole, czyli kilka wirtualnych monitorow, klawiatur, myszek etc. Przelaczasz sie miedzy tymi wirtualnymi konsolami, naciskajac Alt i ktorys z funkcyjnnych F. Standardowo Linux ma 6 konsol + 7 na X Window (czyli Alt+F1, Alt+F2 i tak dalej). Mozna to oczywiscie zmienic. Jesli chcesz wyjsc ze srodowiska X Window do terminala tekstowego, to musisz nacisnac Ctrl+Alt+ktorys z F. Ten Ctrl do dlatego, zeby X Window zakumalo, ze chodzi Ci o zmiane konsoli, bo sam Alt i Fx traktuje podobnie jak Windows. Mozesz wrocic w kazdej chwili do X Window, naciskajac Alt+F7 (przy standardowej konfiguracji). A do zamykania X Window tak na dobre, to z reguly jest pozycja Quit czy jakos tak w menu, jak to slusznie przedmowca zauwazyl juz. Musisz poklikac i poszukac :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Loguje się w trybie tekstowym, klawisze "ctrl+alt+back space" powodują tylko wylogowanie się z systemu, w sumie, dzięki temu jestem spowrotem w trybie tekstowym, ale zastanawiam się, czy jest możliwość równie płynnego przejścia z okienek do trybu tekstowego jak z trybu tekstowego do okienek, pewnie nie (tródno, jakoś to przeżyje :D ), ale tak pytam z ciekawości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Przeczytaj dokladnie moja ostatnia wiadomosc :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 OK z wyjściem tv sobie poradziłem, chociaż nie do końca, bo na moim wspaniałym ;) telewizorku po bokach zostają denerwujące czarne paski, czy jest jakiś sposób, żeby obraz razciągnąć na cały ekran? (funkcja overscan nie działa z moim enkoderem - Brooktree 869) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...