Skocz do zawartości
toolpage

Jetway 866ASU - b. tania alternatywa do OC Athlona 0.13u

radek 9000 i ecs l7vta, czy jetway 866asu i radek 9100?  

1. 1. radek 9000 i ecs l7vta, czy jetway 866asu i radek 9100?

• ecs i 9000
      0
    • jetway i 9100
      6
    • inna plyta na ktorej bedzie dzialal radek 9000
      3

Rekomendowane odpowiedzi

no wymiana nie jest prosta bo te plyty mialy trojwarstwowy druk w laminacie. mial mi to zrobic znajomy elektronik, ale nie zdazyl bo plytka sie sfajczyla, ciagnac za soba procesor.

no ale sam powiedz jaka roznica czy wezme asusa czy asrocka, skoro te plyty dzialaja praktycznie tak samo, a wszelkie modyfikacje robie 'wire mod' i jest ok i z gwarancja?

ps. co myslisz o tych temperaturach mojego proca?

pozdr,

Piotrek

wymiana kondensatorow jest prosta,nie wazne ilu warstwowa jest plyta

to akurat jeden z nielicznych elementow na plycie do ktorych dochodza grube sciezki ,a same koncowki przechodza na wylot

ale skoro plyta sie spalila to trudno

nie napisales jakie masz chlodzenie ,ale te 55C mi sie nie podoba ,lepiej by bylo gdyby conajmniej 5C mniej bylo

co do funkcjonalnosci to procesorowi nie powinno sie nic stac

update:

niebezpieczna temp twojego proca to ~65C ,ale wez poprawke na to ze liczylem sugerujac sie max temp niepodkreconego 90C (jak podaje producent)

mozna tez wziac poprawke w druga strone na przewodnosc obudowy ,bo niewiadomo czy jest mniejsza niz np.2400+

wiec te obliczenia mozna rownie dobrze o kant...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisales jakie masz chlodzenie ,ale te 55C mi sie nie podoba ,lepiej by bylo gdyby conajmniej 5C mniej bylo

co do funkcjonalnosci to procesorowi nie powinno sie nic stac

chlodzenie marki titan TTC-D5T z wentylatorem na 3000-3100 obrotów + srebrna pasta termoprzewodząca. nie jest to rewelacja raczej :) ale rozmiary ma spore.

mam gdzies jeszcze jakis miedziany radiator thermal take, ale nie wiem czy sie nada bo juz troche stary jest (ale tez spory).

w tej chwili komp ma 46 st C (pracuje kilka godzin - ale tylko przeglądam grupy dyskusyjne), plyta natomiast 32 st. Napiecie proca podnioslem o 0,1 V i chodzi stabilnie - a balem sie ze to troche za malo. 55 st mialem po 3 godzinach prime'a 95 - ale dzialal stabilnie :)

Jakies wskazowki? :)

pozdr,

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, w obudowie dolozylem 2 wiatraki (przod - wciag, tyl - wyciag powietrza), obydwa zamiast na 12 na 5V, zeby nie halasowaly.

pozdr,

Piotrek

na 5v wiatraki ledwo ruszaja

z wlasnych doswiadczen wiem ze juz 7v wieje znacznie mocniej,a nie powoduje wzrostu halasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...