Skocz do zawartości
ignass

Karta lepsza GTX260 w przystępnej cenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw to :

CPU Core i5 750 @ 4GHz

Płyta Asus P7P55D Pro

RAM Kingston HyperX 1600 MHz 2x2Gb

GPU Gainward GTX260 core 216 ( do wymiany)

Zasilacz Corsair HX750 750W

GTX 570 czy HD 6970 (czy może warto dołożyć do GTX 580)???. Jeśli chodzi o producenta to albo ASUS czy MSI (DirectCU2 lub Twin Frozr 2/3)???. Czy warto zostawić tego GTX 260 jako kartę do liczenia Physix ???

Edytowane przez ignass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na obecną chwilę hd6970 chyba najbardziej optymalna karta (choć na twoim miejscu kupiłbym 6950 odblokował potoki i resztę przechlał )

physix sobie głowy nie zawracaj bo poza metro 2033 wiecej gier zasługujacych na uwagę i obsługujacych to ustrojstwo nvidi nie widziłem w ostatnim czasie, zdaje się że niedługo ta sprzetowa fizyka całkiem padnie

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX570 będzie duzo lepszym wyborem, ze względu na nowsze gry wykorzystujące teselacje. 6970 slabo radzi sobie z teselacją, sam go mam i zaobserwowalem to w Crysis 2 po najnowszych patch'ach - teselacja zabija te karte. Nowsze gry beda co raz bardziej wykorzystywac teselacje, w ktorej GTX570 jest sporo wydajniejszy. Podsumowując, brałbym GTX570.

Edytowane przez moreno
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tessera-cja jest moim zdaniem bajer który można o kant 4 liter rozbić - nic to nie poprawia, a tylko zmienia wygląd na inny relaistyczny.

mowa o tym, że grafika jest równei ładna bez jak i z - z tym że inaczej wyglada otoczenie... hmmm najlepiej zobaczcie sami

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest zupełnie na odwrót - jest to wreszcie efekt który jest wyraźnie widoczny i dramatycznie zmienia jakość wyświetlanej grafiki - szczerze powiedziawszy pomiędzy wcześniejszymi wersjami DirectX cięzko bylo mi wychwycić różnice w grach, a w przypadku DX11 i teselacji różnica jest natychmiast widoczna gołym okiem Jako przykład najlepiej służy pierwszy fragment zamieszczonego przez Ciebie filmiku - różnica między płaskimi powierzchniami bez teselacji a kostką brukową i kamieniami z teseleacją jest porażająca i daje fenomenalny efekt. Jak już pisałem nowe gry będą co raz obficiej korzystać z teselacji i dlatego nie warto pakować sie w 6970, GTX570 jest duzo lepszym wyborem.

Edytowane przez moreno
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesselacja jest marna, bo na razie nikt jej nie wykorzystuje porządnie. I wielcy obrońcy AMD (nic do tej firmy nie mam, bo i tak robią dobre grafiki i procki) mogą sobie wmawiać co chcą, ale Radki na obecną chwilę gorzej sobie radzą z Tesselacją nie tylko w Crysis 2. A ta w niektórych miejscach daje niezły efekt. To że słabo to wygląda w Crysis 2 to z powodu marnych tekstur. Więc czego można niby się spodziewać, że wypukłości dadzą zamierzany efekt jak tekstura marna. Sam robiłem porównania w DX 9 i DX 11 i tesselacja jest widoczna, ale tekstury psują ten efekt. Na razie to i tak w grach jest, i pewnie będzie, rzadko wykorzystywane. Obecnie rozwój grafiki nieco zwolnił z powodu obecnych konsol. Na razie tylko BF3 może przejąc pałeczkę pierwszeństwa jeśli chodzi o najładniejszą grafikę. Osobiście uważam, że co byś nie wziął to i tak będziesz zadowolony. Ale no właśnie.

Tu bym się kierował co najbardziej opłacalne pod względem ceny a chłodzenia/ciszy. Bo wydajność i tak dość zbliżona (prócz Tesselacji) tak więc sam zdecyduj. PhysX jest wypierane i tak, więc tym się nie sugeruj. W każdym razie nie uważam, że AMD jest tu lepszym wyborem czy tam Nvidia. Obie karty są dobre i tyle w tym temacie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi