Skocz do zawartości
crashone

upgrade do...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kolejny temat z cyklu upgrade, do wydania 900zł na procesor, płytę i ram. Na wstępie oczekuje niskiego zużycia energii elektrycznej, ciszy oraz w miarę przyzwoitej wydajności.

Grafika będzie wymieniona za ok 2 miesiące na 6850 prawdopodobnie od gigabyta (miała być kupiona jako pierwsza, ale w innym dziale odradzili mi, ze względu na płytę ;)). Cały obecny sprzęt w podpisie, komputer używam praktycznie do wszystkiego łącznie z pracą i rozrywką (multimedia i gry głównie z serii battlefield).

Wybrałem 3 zestawy i waham się między nimi lub czymś zaproponowanym przez Was.

Najważniejsze: płyta główna musi być w formacie matx oraz posiadać USB 3.0 oraz na plus byłaby obsługa sata 3.

Pierwszy to coś na Liano:

A6-3650 400zł

ASUS F1A75-M Pro 370zł

4GB Kingston/Goodram 1600MHz 110zł

Prawdę mówiąc nie biorę za bardzo tego zestawu pod uwagę, jednak mieści się on w budżecie więc warto zaproponować. Na plus energooszczędność i niekiepska zintegrowana grafika, ale nie będę jej w zasadzie używał ;) więc jakby nie ma tego plus-a.

Zestaw 2:

I3 2100 400zł ok 300zł

ASROCK H67M 200zł

Goodram/Kingston DDR3 4096MB PC1333 x2 180zł

Myślę właśnie nad tym zestawem, za jakiś czas wymienię procesor na i5 (jak będzie tańszy) lub poczekam na Ivy Bridge (ponoć ma działać pod H67). Przy obecnej kwocie dałem 8GB ramu, może wziąć 4GB i dołożyć do lepszej płyty głównej?

Zestaw 3:

AMD PHENOM II X4 955 QUAD CORE AM3 400zl

GA-880GMA-USB3 330zł

Goodram/Kingston DDR3 4096MB PC1333 90zł

Troszkę ponad budżet, ale do tej pory mój faworyt ze względu na moc, ale z 2 strony platforma potrzebująca najwięcej prądu. Płyta z podstawką AM3+ pod bulldozera,(jednak mamy niby kolejne przesunięcie premiery i nie wiadomo do końca jak z tą wydajnością będzie, a czekać też się w nieskończoność nie chce).

Reasumując najbardziej skłaniam się w stronę zestawu nr2, choć może i tu liczę na was czy da się złożyć coś ciekawszego, komputer pracuje praktycznie na okrągło więc stąd mój wybór.

W zasadzie z OC już wyrosłem (o ile się da z tego wyrosnąć ;)) i stawiam bardziej na cisze i stabilną pracę, a cała platforma chciałbym, żeby jak poprzednia posłużyła parę lat :)

Druga kwestia jeśli zostaje przy tym zestawie to na jaki zysk mocy mogę liczyć względem mojego x2 3600+ (3,1GHz) oraz całej platformy.

Tak przy okazji, żeby za jakiś czas nie zakładać kolejnego tematu, możecie polecić jakieś chłodzenie procesora mogące działać pasywnie, przewiew w obudowie zapewniają 4 wentylatory 12cm, kwota powiedzmy do 150zł, tu na pierwszą myśl przychodzi mi Scythe mugen 2, jednak czy zmieści się w obudowie CM Elite 341? A może coś lepszego i trochę mniejszego w tej kwocie?

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie.

Edytowane przez crashone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż parę zł do i5 2400, H61/H67 i 4GB RAM.

W przypadku Llano zapłacisz za zintegrowaną kartę graficzną i za nowośc na rynku, a po kupnie karty graficznej zostaniesz ze słabym procesorem.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.07.2011 o 20:59, andrew777 napisał(a):

Dołóż parę zł do i5 2400, H61/H67 i 4GB RAM.

W przypadku Llano zapłacisz za zintegrowaną kartę graficzną i za nowośc na rynku, a po kupnie karty graficznej zostaniesz ze słabym procesorem.

Czyli generalnie płyta którą podałem może zostać, czy znajdzie się coś lepszego? i3 2100 miałbym za ok +/- 300zł, więc do i5 musiałbym bym dołożyć 2 tyle. (nie zdążyłem zedytować posta hehe tak szybka odp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty musisz sam poszukać.

Więc masz wybór - albo tańszy i mniej wydajny procesor albo droższy i wydajniejszy. Sam musisz wybrać czy chcesz dopłacić ~300zł do i5.

I używaj "Dodaj odpowiedź".

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prockiem muszę się jeszcze zastanowić, przeglądając testy wychodzi na to, że różnica w cenie się zwraca.

Poczekam jeszcze z 2 dni może ktoś coś ciekawego napisze :) i zamawiam.

Edit

Zamówiony powyższy Asrock i5 2300 oraz 4GB goodrama. Teraz pytanie chłodzenie mugen2 czy polecany w zestawach zalman performa?

Edytowane przez crashone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi