slowikps Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Witam, Życie mojego aktualnego kompa powoli się kończy. Dlatego rozglądam się za czymś nowym. Potrzebuje komputera głównie do programowania -> eclipse + serwer, ewentualnie jakaś baza danych, trochę tego naraz śmiga. Fajnie by było aby od czasu do czasu można było zagrać na tym w jakąś gierkę. System to Windows 7 może też Ubuntu. Zastanawiam się nad czymś takim: Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/ Zalman CNPS10X Performa Asus P8Z68-V PRO A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 DVD - bez większej różnicy (tylko w miarę ciche) Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze razem ok 2800 zł (obudowę posiadam) Za jakiś czas można by zainwestować w kartę graficzną i komp byłby całkiem spoko do gier? Jakie mam wątpliwości: 1 Czy nie zamienić płyty na jakąś trochę tańszą (P67) i dołożyć z 400 (+ zaoszczędzona kasa) i kupić od razu jakąś kartę graficzną. 2 Kupić drugi dysk i zrobić raid 0 lub kupić dysk ssd na system (jak tak to jaki?) 3 A może płyta Asus Maximus IV Gene-Z (zbiera dobre oceny) -> spory minus tej płyty to możliwość podłączenie tylko jednego monitora Jakie są wasze propozycje? Budżet na ewentualne modyfikacje +/- 500 zł. z góry dzięki za pomoc, Paweł Edytowane 24 Lipca 2011 przez slowikps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 3 A może płyta Asus Maximus IV Gene-Z (zbiera dobre oceny) -> spory minus tej płyty to możliwość podłączenie tylko jednego monitora tu masz rację, to minus, bardzo wygodnie programuje się na dwóch monitorach, nie odcinaj się lepiej od tej możliwości bo będziesz żałował, ja mam dwa monitory, jeden w laptopie i drugi obok, i obowiązkowo wygaszacz ekranu z matrixa :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...