Skocz do zawartości
xardas228

upgrade komputera s775 - 100-200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kolega jest posiadaczem takiego zestawu

Asrock 775Twins-HDTV R.2.0

1GB+512MB DDR1

zintegrowana karta graficzna

Pentium D 920

Fortron 400W HLN

Na płycie głównej jest napuchnięty 1 ( największy ) kondensator

Do tego niedawno padła na niej Gigabyte X1600 Pro ( karta nigdy się nie przegrzewała a po tym jak zaczęło się z nią coś dziać sprawdziłem "łapą" i była gorąca )

Mam dostać do tego zestawu MSI 8600GT

Poproszę o dwie wersje upgrade

Pierwsza : zakładając że 8600GT będzie działało

Druga: zakładając że 8600GT nie będzie działało

PS. Tak wiem że inwestowanie w tą podstawkę i generalnie w "taki" sprzęt jest nieopłacalne, ale kolega musi mieć kompa na przeczekanie. Z tego co wiem chciałby pograć na nim w 2 gry: Divine Soul ( jakieś MMO ) i Disciples III, choćby na min płynnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600 powinien działać bez problemu

Wydaje mi się, że koledze chodziło o coś innego - czy karta będzie sprawna or so.

Wracając do najważniejszego:

Kondensator jak najbardziej do wymiany. Procesor? Przesiadka na dowolny model z rodziny Core 2 Duo lub bazowane na ich architekturze Pentiumy Dual Core da bardzo zauważalny (a np. wręcz niebotyczny w SuperPI, ale kto by się przejmował benchami :P) przyrost wydajności, wszak Pentium D 920 to Netburst i przerobiony Prescott serwowany razy dwa*. Warto by się zastanowić - 2/4/6MB cache L2? 65/45nm? Można też na siłę szukać nawet czegoś czterordzeniowego w tej cenie :).

*o cholera, brzmię jak 'marketer', dobrze, że nie mówię o najnowszym sprzęcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pytanka:

1. Wie ktoś gdzie w Łodzi i za ile wymieniają kondensatory ?

2. Czy ten "popsuty" kondensator był w stanie upalić poprzednią grafikę, i czy mogę bez strachu wsadzić 8600GT żeby sprawdzić czy działa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że koledze chodziło o coś innego - czy karta będzie sprawna or so.

Wracając do najważniejszego:

Kondensator jak najbardziej do wymiany. Procesor? Przesiadka na dowolny model z rodziny Core 2 Duo lub bazowane na ich architekturze Pentiumy Dual Core da bardzo zauważalny (a np. wręcz niebotyczny w SuperPI, ale kto by się przejmował benchami :P) przyrost wydajności, wszak Pentium D 920 to Netburst i przerobiony Prescott serwowany razy dwa*. Warto by się zastanowić - 2/4/6MB cache L2? 65/45nm? Można też na siłę szukać nawet czegoś czterordzeniowego w tej cenie :).

*o cholera, brzmię jak 'marketer', dobrze, że nie mówię o najnowszym sprzęcie ;)

Kolego tylko 65nm i tylko dwurdzeniówki, nie wprowadzajmy w błąd najlepiej, by było kupić e6600 i podkręcić nieco. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi