Skocz do zawartości
Havoc

Nie ładuje sterownika SATA z floppa

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, koleżanki. Ratunku bo zaraz popełnie zabójstwo pewnego blaszaka.

Płyta Asus K8U-X

Zrobiłem CD n-litem ze sterownikami producenta i nie widzi dysków.

Wygrzebałem wreszcie po 2 dniach szukania dyskietkę, no to drivery na floppa i jedziemy. Efekt? Widzi dysk ale nie może przy instalacji skopiować sterownika. Daję mu pomiń i po skopiowaniu plików i restarcie nie odpala instalki z dysku a wywala błąd konfiguracji i niemożliwość odczytania czegoś tam .

Nawet żaden MX malcolma nie rusza. Wywalają błąd 0x07B

WTF?? :mur:

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, hula dobrze.

Normalnie po wykonaniu F6 i podaniu sterów kopiuje je. Błąd wywala dopiero później po tym jak już zobaczy dyski dzięki sterom i zaczyna kopiować pliki. Nie wiem czemu chce znowu z dyskietki wziąć plik albo coś. I wtedy już mu nie pasuje :/

EDIT, rozwiązanie:

Objawy: system pomimo dostarczenia plików sterownika SATA z dyskietki wykrzacza się na kopiowaniu plików lub po pierwszym restarcie nie może rozpocząć instalacji w trybie GUI (brak dysku/pliku boot).

Co zrobić. Odpalić Hiren's Boot CD. Następnie wyszukać plik sterownika SATA (w tym wypadku) m5289 i wszędzie gdzietylko jest podmienić ręcznie tymi które mamy na dyskietce. Jeżeli plików nie ma w ogóle to wgrać (bo zapewne to powinno wystarczyć i w pierwszym przypadku) te pliki do %systemroot%/system32/drivers

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi