Skocz do zawartości
Nechoya

Zestaw do grania, ocena i poprawki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym przedstawić wam mój plan na nowego PC.

Założenie jest proste: dobry pecet dla gracza, możliwość dalszej modernizacji, np. wymiana grafiki za 2-3 lata zamiast kupno nowego peceta.

Zestawik na dzień dzisiejszy:

Posiadam:

Asus GeForce GTS450 1gb

2x2gb+2x512mb ramu DDR2

Zasilacz 450w Chiefteca

Planuję:

Obudowa Cooler Master Elite 370 (150zł)

Płyta główna ASROCK 870 EXTREME3(300zł) lub Płyta Asrock M3A770DE (200zł)

Procesor AMD Phenom II x4 995 Black Edition (400zł)

2x2gb ramu Kingstona (100zł) zamiast 2x512ew zostać przy tym, co mam

Chłodzenie procesora Scythe Katana 3(80zł)

Wentylator 120mm(40zł)

Dysk Samsung F3 500gb(150zł) ew zostać przy 320gb Seagate

+plan na przyszłość 16gb SSD na system

Najmniej pewny jestem co do płyty głównej. Nie wiem, czy starczy mi pieniędzy na droższą, i ogólnie pojęcia nie mam zielonego o płytach, więc tu liczę na radę. Oczywiście nie obrażę się też, jeśli ktoś poradzi inne chłodzenie czy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę, masz pamięci ddr2 a wybierasz płytę z obsługą ddr3. Pamięci do wymiany.

Czy na tym sprzęcie da się pograć za 3 lata? Ciężko powiedzieć, Phenom x4 miał premierą ok 2,5 roku temu. Pytanie wiec brzmi czy za jakiś czas da się pograć po wymianie grafy na pięcioletnim procesorze.

Jak myślisz tym tropem to szukaj płyty ze wsparciem am3+, być może da się na tej mobo zmienić cpu na jakiegoś buldożera.

Plan na przyszłość z ssd 16GB jest też taki sobie. Nowego chyba nie kupisz, używany może być w różnym stanie a dyski o tej pojemności to dzieli różnica technologiczna od dzisiejszych topowych dysków.

Sam pomysł z ssd w przyszłości jest jak najbardziej ok.

Edytowane przez Klaus
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor też można zmienić. Wydaje mi się natomiast, że Phenomy II są bardziej przyszłościowe niż kupowanie płyty pod quady od Intela i tańsze niż 1155 na i3/i5/i7.

Myślałem właśnie nad AM3+, bo podobno jest to kompatybilne w górę(tzn. przystosowane procki pod AM2 przykładowo da się włożyć do AM3), ale nie wiedziałem, czy już takie są i w jakich cenach.

Czy ta może być? Ma zintegrowaną grafę, czy to w czymś przeszkadza lub da się ją jakoś wykorzystać?

SSD to też tylko luźny plan. Na razie są drogie, jak stanieją to pomyślę ;)

Co do procesora, grałem bez ścięcia w Crysisa 2 na Core 2 Duo E4500(2,20) z 2006 i GeForce 8500GT, więc myślę, że z 2 lata minimum pociągnie bez zmiany proc. ale jeśli są lepsze w podobnej cenie, to z chęcią usłuszę jakieś propozycje ;)

Więc plany to wybrać płytę z AM3+ i dokupić ram ddr3 2x4gb. A reszta jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze zrozumiałem, właściwy socket AM3+ ma być czarny. Najtańsze takie płyty to mATX(mniejsze, nie mam pewności, czy się tam pomieszczę z grafiką, i na pewno będę miał mniej przestszeni) za 300 i ATXy klasyczne to już 400 ;/

Andrew777 mnie też zaniepokoił-jak nie włożę AM2 do AM3, to AM3 będzie pasował do AM3+?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna Gigabyte GA-870A-USB3 REV 3.1 - taką o płytę główną jednak wezmę, bo nie mam ochoty wydzwaniać po sklepach i pytać, czy na tej płycie gniazdo proc jest czarne czy białe ;) poza tym przeczytałem, że jest kiepskie zasilanie procka w teście, co mnie odstraszyło-w końcu planuję w nią wepchnąć najnowsze procki za parę lat, no i trochę podkręcić. Czy ta będzie odpowiednia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm. Nie ogarniam teraz o.O

Na wiki pisze, że bulldozery, czyli całkiem nowe i sprawne procesory, korzystają z AM3+, taki też socket znajduje się na płycie. Mówiąc "najnowsze procki" miałem na myśli coś jak przeskoczenie z mojego core 2 duo na phenoma II, a nie i7 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte GA-870A-USB3 REV 3.1 - ta płyta na pewno obsłuży Bulldożery , możesz ew. przemyśleć zakup którejś z tych mobo Mój odnośnik - ASRock > Products > 880G Pro3 , Mój odnośnik - http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3907#ov

Edytowane przez gando
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, jeszcze coś. Ten ASRock 870 Extreme3 podobno wolny jest, w sensie spowalnia uruchamianie systemu.

Czyli zasilanie procesora jest git. Łącznie proc+obudowa+płyta+ram wyjdzie mnie 1038zł na Morele.net, a chłodzenie pokombinuję, jak będę już miał zestaw u siebie.

Dzięki wielkie wszystkim, którzy pofatygowali się mi pomóc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi