Skocz do zawartości
Trovao

MSI KT4V vs. GA-7VA ... a moze cos innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Skladam wlasnie kompa i nadszedl czas na plyte glowna

Co byscie polecili ?

Przegladam ostatnio czesto forum i zauwazylem ze narzekacie na MSI .

Co w takim razie wybrac ? Konfig jak w opisie

Do dyspozycji ~350 pln

Z gory dzieki za dobre rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie mi jeszcze , jak to jest z tymi Antkami ? Twierdzicie ze 1700+ jesl lepszy od (np.) 2400+ ? Niby wiecej wyciaga ( czyt. jest bardziej "podkrecalny" ) ale czy tylko o to chodzi ? jesli podkrecicie swoje 1700@2400 to jaki jest w tym sens ? ten 1700 sie poci , a orginalny 2400 moze pojsc przeciez wyzej ... ( mowa tu o chlodzeniu coolerkiem :) )

wytlumaczcie mi ino ten temat :D bo nie bardzo kumam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre i tanie. Z tym, że trzeba dobre chłodzonko mieć. Inną sprwaą jest fakt, że ostatnio byłem w sklepach i już nie mają proców DLT3C. Kicha. Jednak jeżeli masz kase to po co kupować 1700+ i go tak podkręcać. Kup sobie tego 2400+ i podejrzewam, że też go sobie możesz ładnie podkręcić i nie będzie się tak grzał jak o dużo więcej podkręcony 1700+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrą płytą na KT400 jest jeszcze Asus ale ja i tak wolałem GigaByte'a.

Z tym, że jest jedno ale:

Ja mam jeszcze GA-7VAX na KT400 i na tej płycie można ustawiać mnożniki zworkami pomiędzy 6 i 12,5 (i więcej, ale kto tam na mnożniki patzry skoro można zadrutować lub popalić mostki) oraz FSB 100, 133, 166. Natomiast jakoś tydzień temu kupiłem komuś (i od razu testowałem procka) nową płytę opartą o chipset KT400A. Ma zwiększoną możliwość manipulowania mnożnikami 6 do 18 (i więcej), poprawione działani płyty z pamięciami DDR400 i przystosowana jest do współpracy z najnowszymi Bartonami 200MHz (na starej moge dać maksymalnie Bartona 2700+). Wszystko ładnie pięknie ale zjebali jedną rzecz. I to bardzo ważną rzecz. A mianowicie zamiast dwóch zworek do FSB jest tylko jedna. I co z tego wynika? A mianowicie to, że można ustawić magistrale 100 (co jest wykrywane jako 100 lub 200) lub dać na AUTO (i wykrywane są magistrale 133 i 166). Szukałem w biosie i nie znalazlem innego ustawienia. Czyli nie da sie na procku wymusić magistrali 166. Kicha normalnie. Jedyne co pozostaje to jechać mnożnikiem. Ale przecież lepiej jest dać np 13*166 niż np 16*133 prawda?

No więc jak kupować płytę to albo ASUS'a (też daje podobno rade) albo GigaByte'a ale KT400, a nie KT400A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy dajecie ? polecacie koledze KT333 kiedy może za te pieniądze kupić nForce2 :?:

FIC AU13 czy jakoś tak. sami wiecie że to ta sama płyta co epox 8rda+ za 499 zeta. olać msi i gigabyte :!: nForce2 jest o niebo lepszy. albo można poczekać na KT600 chociaż msi i soltek mają je już ale nie wiem po ile, pewnie więcej niż 350 zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie KT333 a KT400, a jak będzie chciał to nawet KT400A.

On pytał o płyte do 350 zeta, a wątpie aby płyta na nf2 za 350 zeta była coś warta. O takowej nie słyszałem jak jakiś tam FIC. Ile to to kosztuje?

Poza tym czego tak wszyscy się tego nf2 czepiają jak rzepy. Nie kazdy lubi trendy. Lepiej poczekac i kupic cos innego. Ja bym tam tego nForce2 to nigdy nie brał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jednak jeżeli masz kase to po co kupować 1700+ i go tak podkręcać. Kup sobie tego 2400+ i podejrzewam, że też go sobie możesz ładnie podkręcić i nie będzie się tak grzał jak o dużo więcej podkręcony 1700+.

No wlasnie mam takie samo rozumowanie , ale zwatpilem przy tym wszystkim co wyczytalem ze jest ono dobre. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest temat o tym FIC'u. niezła płyta, lepsza od epoxa 8rda. i za 380 ktoś ją kupił i jest zadowolony. a nforce to nie trend tylko niezły chipset, na pewno lepszy od KT400 i KT400A. KT 600 jest teraz najlepszy ale droższy i nie ma wielkiego wyboru producenta.

poczytaj temat o FIC'u to zobaczysz co to za firma. na pewno lepsza niż gigabyte. no offence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 350zl mozesz miec epoxa 8k9al...... ma lan i muze zmiana vcore do 2v,vdimm do 3,20v,vagp do 2,20v......max fsb 250,i ogolnie ta plytka jest spox......pod amd za 350zl lepszej chyba nie znajdziesz....no chyba ze uzywany nf2 z allegro chociaz watpie aby byl jakis za 350zl..aha plyta kosztuje 350zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 350zl mozesz miec epoxa 8k9al...... ma lan i muze zmiana vcore do 2v,vdimm do 3,20v,vagp do 2,20v......max fsb 250,i ogolnie ta plytka jest spox......pod amd za 350zl lepszej chyba nie znajdziesz....no chyba ze uzywany nf2 z allegro chociaz watpie aby byl jakis za 350zl..aha plyta kosztuje 350zl

:)

a nforce2 to nie jakiś kt333 czy kt400 w tym epoxie co polecasz. FIC to nowy nForce2 ultra a FIC to dokłądnie ta sama płyta co epox 8rda więc warto. nie warto braćepoxa bo jest 150zł droższy i nieco wolniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8K9A to tylko 309pln,a plyta lepsza od tych MSI i GB co wymieniles

parametry 8K9A to juz grzesiu podal ,bo plyta rozni sie tylko brakiem Lan ,a sieciowka nowa tylko 20pln kosztuje jakby byla potrzebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie jak chcecie ponarzekac to ponarzekajcie. Albo lepiej POCZYTAJCIE WYPOWIEDZ KOLEGI KTORY DAL TEMAT. Czy on tam pisze cokolwiek o podkrecaniu?? A wogóle to nie lubie ludzi, którzy nie mają swoich pomysłów i przezwyczajeń. Nie mówie, że epox jest zły to wy nie mówcie, że Gigabyte jest zły. Bo jakbyście nie wiedzieli to Gigabyte też wypuścił zdaje się płyte na nForce2 i podejrzewam, że jest o niebo lepsza od tego cholernego epoxa. Kurde ludzie weźcie się zastanowcie: wszyscy tylko epox, epox, epox. A jakbym wam powiedział, że MX440 jest lepszy od jakiegoś tam radka to co, wszyscy na forum go kupia?? Bo widze ze epoxy to ma sporo ludzi. Ale to przeciez lana nie ma a muza jest do [gluteus maximus]. I mi nie mowcie ze mozna sobie dokupic lana i muzyke bo to wcale nie jest odpowiedz na pytanie jakie jest w temacie.

Chłopak poprostu pytał o płyte dobrą do 350 zeta, a tu od razu wszyscy, ze najlepszy epox. Ja nie mowie ze nie jest dobry bo go nie mam (ma go znajomy) ale nie lubi jak ktos narzeka na cos czego nigdy nie mial w rece. Poprostu ludzie sa beznadziejni. Brak dzisiaj u was (szczegolnie u tych mlodych) wlasnego zdania. Naczytacie sie na forum troche i juz potraficie krytykowac wszystko co nie jest jakims trendem. Brak wam wlasnego zdania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to po sprawie  :P  kupilem GA-7VAX-A i final 

btw. a antka kupie tego 2400+ bo jakos mi sie nie chce wiezyc ze wypocony 1700+ bedzie lepszy

[ciach!] 8)

po co sie pytasz skoro i tak wiesz swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrą płytą na KT400 jest jeszcze Asus ale ja i tak wolałem GigaByte'a.

Z tym, że jest jedno ale:

Ja mam jeszcze GA-7VAX na KT400 i na tej płycie można ustawiać mnożniki zworkami pomiędzy 6 i 12,5 (i więcej, ale kto tam na mnożniki patzry skoro można zadrutować lub popalić mostki) oraz FSB 100, 133, 166. Natomiast jakoś tydzień temu kupiłem komuś (i od razu testowałem procka) nową płytę opartą o chipset KT400A. Ma zwiększoną możliwość manipulowania mnożnikami 6 do 18 (i więcej), poprawione działani płyty z pamięciami DDR400 i przystosowana jest do współpracy z najnowszymi Bartonami 200MHz (na starej moge dać maksymalnie Bartona 2700+). Wszystko ładnie pięknie ale zjebali jedną rzecz. I to bardzo ważną rzecz. A mianowicie zamiast dwóch zworek do FSB jest tylko jedna. I co z tego wynika? A mianowicie to, że można ustawić magistrale 100 (co jest wykrywane jako 100 lub 200) lub dać na AUTO (i wykrywane są magistrale 133 i 166). Szukałem w biosie i nie znalazlem innego ustawienia. Czyli nie da sie na procku wymusić magistrali 166. Kicha normalnie. Jedyne co pozostaje to jechać mnożnikiem. Ale przecież lepiej jest dać np 13*166 niż np 16*133 prawda?

No więc jak kupować płytę to albo ASUS'a (też daje podobno rade) albo GigaByte'a ale KT400, a nie KT400A.

heh.. chyba jej w reku nie miales skoro tak sadzisz Asus na KT400 jest conajwyzej przecietny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw. a antka kupie tego 2400+ bo jakos mi sie nie chce wiezyc ze wypocony 1700+ bedzie lepszy

[ciach!] 8)

jak se tam chcesz skoro masz tyle kasy na zbyciu :D :?

powiem ci tylko tyle ze niejeden 1700+ po o/c przesciga wiekszosc 2400+ po o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak se tam chcesz skoro masz tyle kasy na zbyciu :D :?

powiem ci tylko tyle ze niejeden 1700+ po o/c przesciga wiekszosc 2400+ po o/c

[ciach!] - podoba mi sie to sformulowanie :P

ale przesciga tzn na wc bo nie sadze ze na zwyklych coolerkach , no chyba ze sie myle :/ , jeszcze proca nie mam wszystko moze sie zmienic ale narazie nie jestem przekonany <masakra jedni tak inni siak>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach!] 8)

po co sie pytasz skoro i tak wiesz swoje

1. bo po to jest to forum

2. bo chcialem poznac wasza opinie

3. bo mam taki kaprys

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież czy antek 1700+ czy antek 2400+ to te same procki tylko tylko 2400+ ma wyzszy mnożnik (w niektórych przypadkach i szyne), wiec co szkodzi na przeszkodzie puścic proca na taki samym taktowaniu??99% antków 1700+ 0.13 mikrona stepping BO wstaje na 2400+ bez podnoszenia napiecia i temp moze wzrosnie o 2 stopnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież czy antek 1700+ czy antek 2400+ to te same procki tylko tylko 2400+ ma wyzszy mnożnik (w niektórych przypadkach i szyne), wiec co szkodzi na przeszkodzie puścic proca na taki samym taktowaniu??99% antków 1700+ 0.13 mikrona stepping BO wstaje na 2400+ bez podnoszenia napiecia i temp moze wzrosnie o 2 stopnie

hmm ... czyli wnioskuje ze : mam kupic 1700+ , odblokowac mu mnoznik ( czy co - jestem troche zielony w tym temacie :( ) , podniesc takt i wsio ?

ps. taki moze byc ? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=202 ( skad mam wiedziec czy to dobra seria - w komputroniku na bank mi nic nie powiedza )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. mnożnik bedzie odblokowany (99.9%- chyba jednej osobie na forum sie przytrafił zablokowany)

2.Wsio :)

3.Jak chcesz zaoszczędzić kasy to musisz troszkę pokombinować.Przed kupnem musisz widzieć tego proca.musi byc JUIHB :!: (tak będzie napisane na takiej czarnej etykietce) a dalej DLT3C, albo DUT3C za wskazaniem na DLT3C(najlepiej) i to wszystko co powinienes wiedzieć zeby bez buli ani problemów ustawic procaka na 12x166 co daje 2400+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...