franciszek Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Witam tak od pewnego czasu zastawiam się nad wyborem kalkulatora naukowego w związku z tym, że dostałem się na elektryczny na pw, chcę mieć kalkulator na lata, ktoś coś poleci w tym temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) Poszukaj takiego kalkulatora, który obsługuje liczy zespolone i będziesz zadowolony :) Od wielu lat korzystałem z kalkulatorów Casio i byłem zadowolony. Pierwszy jaki miałem przeżył podstawówkę?, liceum i połowę studiów: FX-82SX - Technical & scientific calculator - School and graphic calculators - Products - CASIO - prosty, naukowy ale nie do zdarcia. Miałem go wiele lat, dopóki ktoś mi go nie rąbnął. Potem kupiłem Casio FX-911z i niestety po około czterech latach padł wyświetlacz - nie wyświetla się jedna z cyfra (jest duch). Nie miałem potrzeby wykonywać takich obliczeń z liczbami zespolonymi, więc nie potwierdzę ale znalazłem topic, który wskazuje, że ten model (Casio FX-911z) - wspiera liczby zespolone: Universal Casio Forum > Casio Fx 911z 1. Press and HOLD shift, 0, ON in this order, and then release. you shld see on the main display some weird bars and lines. 2. Press and HOLD < (Replay arrow left), hyp, =, ON in this order. the calculator shld switch on. Release the keys. 3. Check that it is in the advanced mode by pressing MODE, the first display shld be 1: comp, 2: cmplx 4. Press 1 or 2 to select the mode: 2-complex numbers (i given by Pol(, you can test this out by going into mode 2 and pressing i2) integration uses mode 1 (comp) in this case 5. Press nCr and you will see the integration sign & a ( on the formula area. enter in your equation (better to enclose in brackets). then press , and enter the lower bound, then press , again to enter the upper bound, and press = you can also press a close bracket ) at the end eg: ∫(x,0,3 = 3 OR ∫(x,0,3) = 3 Actually the procedure to get the integration function isn't so complicated as mentioned. All you have to do is: 1. Press SHIFT and hold + [ON] + [hyp]. Now you have three buttons pressed down all at once. 2. Keep SHIFT and [hyp] pressed and at the same time release [ON]. The screen should be blank. 3. Keep SHIFT and [hyp] pressed and press [ON] again. Now you will get a default zero and a blinking cursor. 4. Press [MODE] to check if you've entered complex equations and exit 4. Press [nCr] and there you have the integration sign. you can also replace [hyp] with COS or TAN. Works the same. Niedawno zakupiłem na Alledrogo dla odmiany Sharpa EL-W531 - SHARP KALKULATOR NAUKOWY 335 FUNKCJI WARSZAWA (1798398144) - Aukcje internetowe Allegro W sumie do przeliczeń stężeń wystarczy najzwyklejszy kalkulator lub kartka papieru, długopis i szare komórki ale przyzwyczaiłem się do dwuwierszowych wyświetlaczy i korekty działań w FX-911z. No i całkiem możliwe, że będę trochę liczył statystyki więc te kilka funkcji więcej też się przyda ;) Edytowane 14 Września 2011 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Jak wydział elektryczny to liczby zespolone mogą się przydać. W związku z tym celowałbym w coś pokroju Casio fx-991 albo fx-570, bo wiem że w nich to działa całkiem sprawnie. A z odrobiną zaparcia i wyobraźni to i taki wystarczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...