wujek_PinkY Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Witam Przymierzam się do kupna 24" monitora IIYAMA ProLite X2472HD. Po zapoznaniu się z wieloma opiniami w necie jestem lekko rozdarty, ponieważ polecany jest ze względu na bardzo dobrej jakości matrycę VA i oddanie kolorów w tym przedziale cenowym ale wszędzie narzekają na wolny czas reakcji i efekt smużenia. Moim priorytetem na pewno nie jest oglądanie filmów (do tego mam 42" plazmę). Monitor będzie wykorzystywany głównie do pracy biurowo-programistycznej ale, że kupuje go na użytek domowy potrzebuję coś w miarę wielofunkcyjnego, żeby bez problemów chociażby zagrać w jakąś grę. Zaznaczam, że mam okazję kupić go za 710zł ale najbardziej obawiam się tego czasu reakcji. W specyfikacji technicznej napisane jest 8m/s ale opinie na których się bazuję mówią nawet o 30m/s i efektach smużenia podczas zwykłej pracy (nie wspominając o dynamicznych grach). Moim głównym pytaniem jest czy naprawdę będzie to aż tak odczuwalne i czy w podanej cenie można kupić coś lepszego (przypominam, że mogę go kupić za ok 700zł co wynosi ok 150zł mniej niż większość sugerowanych cen)? Obecnie używam wysłużonego 19" starocia Samsunga SyncMaster 913v (matryca TN, czas reakcji 12m/s). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Pozwolę sie dopiąć do tematu bo szukam czegoś podobnego. Tylko nie pytajcie już dokładniej do jakich zastosowań aby potem stwierdzić że i TN-ka mi starczy bo to i ja wiem. Jak rownież, że różnica pomiedzy lepszymi matrycami jest zauważalna dla każdego niezaleznie co robi. I TN-ka zawsze będzie bladą i męczącą wzrok TN-ką o slabych kątach. Stąd każdy mysli o jakims kompromisie. Myślę, że zakup po cenie 100-150zł. niższej niż inni zapewne może być motywacją. Szczególnie jeśli innych monitorów nie możesz kupić w równi dobrej cenie i oszczędność ma dla Ciebie znaczenie. W cenie do 1000 zł. zapewne nie kupisz nic wiele lepszego jeśli w ogole coś się znajdzie. Monitorek kupiony w dobrej cenie mógłby być też czymś sensownym na przeczekanie aż pojawi się cos naprawdę ciekawego. A że nic się nie zanosi to ma to spory sens, bo możesz długo jeszcze czekać. Swoją drogą ta 19-ka samsunga jeść nie woła i nie jest aż taka zła ;) Dodaję jeszcze to do przemyśleń - a warianty sam sobie dobierzesz: Sprawdź czy to Ci pasuje Sam myślałem o modelu XB2472HD - miał już być, teraz podobno we wrześniu. Tylko jak teraz patrzę to nie bardzo jest na co czekać bo to VA to nie S-PVA tylko MVA i jak pamiętam z dawnego forum MVA (przed reaktywacją) - "to mówiło się, że to jest to czego misie nie lubią najbardziej" tj. nierównomierne podświetlanie szczególnie w narożach oraz efekt srebrzenia. Minęło kilka lat technologie poszły do przodu ale z testu w benchmarku wynika, że nie równomierne podświetlanie zostało i nie jest to bynajmniej niechlujstwo iiyamy tylko ta technologia tak ma. Czy nadal występuje srebrzenie - chętnie bym się dowiedział od kogoś co miał z nimi styczność. Osobiście nie potrzebuję super kolorów z S-PVA czy nawet z MVA i stary S-IPS (poza wymiarami - bo to też 19-ka tylko, że Nec-a) w zupełności mi starcza jednak nierównomierne podświetlanie i srebrzenie to trochę za dużo. A jak czytam test dochodzi jeszcze smużenie. Stąd jeszcze raz pytanie do osoby co miała możliwość na żywo porównać sprzęcik - czy jest sens brać pod uwagę tą iiyamę lub coś podobnego na MVA czy lepiej tu wypadają budżetowe ale dopracowane konstrukcje LG 23" na okrojonych panelach typu IPS. Oraz czy w takim domowym użytkowaniu będzie zauważalna spora różnica względem starych już bądź co dądź HP LP2475w czy ZR24w - bo tu można dorwać niedrogą używkę. Choć Allegro odpada i trzeba by się wybrać do takiego sklepu. Podobno też krawędziowe podświetlanie LED daje zupełnie inną barwę niż LCD CCFL. Stąd liczę na pomoc forumowiczów co znaja się lepiej lub przynajmniej mieli możliwość porównać coś na żywo. I nie zapominajmy o porównaniu względem modelu interesującym autora tj. X2472HD. Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez radekc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek_PinkY Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Czy jest jakaś ciekawa alternatywa dla tego modelu w przedziale cenowym do ok 900zł? Czytałem dużo opinii ze smużenie w tym monitorze jest odczuwalne nawet przy oglądaniu filmów a do gier nie nadaje się absolutnie. Jako, że ma to być jednak monitor domowy to staram się znaleźć coś jak najbardziej wielofunkcyjnego, z kolei polecane dla graczy matryce TN też mnie nie przekonują. Alternatywą może by był jakiś model z IPS ale z tego co się pobieżnie interesowałem jest to już wyższa półka cenowa. Jakieś konkretne propozycje będące alternatywą dla tej IIYAMY? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Sam szukam czegos podobnego ale jak to mówią z piasku bicza nie ukręcisz,z g.... też nie, więc trzeba zdecydować się na spory kompromis przy zakupach. Najtańszy przywoity model jaki znalazłem to EIZO FORIS FS2331 mimo dobrej ceny jest jednak sporo droższy. Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez radekc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek_PinkY Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Sam szukam czegos podobnego ale jak to mówią z piasku bicza nie ukręcisz,z g.... też nie, więc trzeba zdecydować się na spory kompromis przy zakupach. Najtańszy przywoity model jaki znalazłem to EIZO FORIS FS2331 mimo dobrej ceny jest jednak sporo droższy. Niestety ten model znacznie wykracza poza moją barierę cenową, chociaż prezentuje się naprawdę fajnie. Na dzień dzisiejszy jestem skłonny skusić się na LG E2370V jako, że wydaje się jednak najlepszym kompromisem do wielofunkcyjnego użytku domowego za rozsądną cenę. Mam pytanie co do podświetlania matrycy, czy jest to krawędziowe podświetlanie LED czy zastosowane na całej powierzchni? I czy ma pełną 8-bitową paletę wyświetlanych barw czy 6-bitową z tym sztucznym uzupełnieniem (bodajże chodzi o A-FRC ale nie znam się zupełnie na tym)? Pytam bo nie znalazłem jednoznacznych informacji w żadnej dostępnej specyfikacji. Ewentualną, znacznie tańszą alternatywą jest dla mnie IIYAMA E2473HDS w razie jakbym zrezygnował z IPS (możliwość zakupu za nieco ponad 500zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...