Skocz do zawartości
big_john

1.6-1.8 tysiąca, do modyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chcę złożyć całkiem nowy komputer, który miałby służyć mi przez dobrych kilka lat z ewentualnymi modyfikacjami co jakiś czas.

wykorzystywany byłby do wszystkiego, ale bez przesadzania z nowymi grami i bez overclockingu.

ze względu na ograniczone fundusze (1.6-1.8 tys) chcę oczywiście kupić procesor i płytę pod AMD.

pomijając już obudowę, napęd DVD, dysk 1TB i RAM (~550 zł) zostaje nieco ponad 1200 zł na resztę.

po pierwsze - zasilacz, myślałem o jakimś większym żeby go nie musieć zmieniać przy zakupie np. nowej karty i procesora. czy np. 450-500W to nie przesada?

a druga kwestia, nie wiem czy lepiej wybrać słabszy procesor (np.x3 455) i kartę graficzną (np.hd5670), ale na lepszej płycie (np.Asus M5A97 EVO) z myślą o późniejszej ich szybszej wymianie czy może lepiej wybrać lepszy procesor i grafikę na średniej płycie i po jakimś czasie wymienić całość?

bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez big_john

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

AMD Athlon II X4 640

339 zł

Płyta główna:

Asus M5A78L/USB3

279 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 4GB 1333MHz CL9

78 zł

Dysk twardy:

Samsung SpinPoint 1TB F3 (HD103SJ)

195 zł

Karta graficzna:

Vertex3D Radeon HD6790 1GB

455 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-222AB

76 zł

Obudowa:

SilentiumPC Brutus 310 Pure Black

132 zł

Zasilacz:

XFX Core 450W

224 zł

Razem: 1778 zł

Czterordzeniowy procesor, przyszłościowa płyta główna z obsługą AM3+, dość wydajna karta graficzna z cichym chłodzeniem i porządny zasilacz. Moim zdaniem nie ma sensu dopłacać do lepszej płyty, gdyż procesora i tak mocno nie podkręcisz a Bulldozery i tak wsadzisz. Do obudowy przydałoby się dokupić jakieś wentylator na przód, to znacznie polepszy warunki chłodzenia i cyrkulację powietrza wewnątrz obudowy. Zasilacz o mocy 450W spokojnie wystarczy do tego zestawu. Narazie taki zestaw będzie ciągnął z gnazdka nie więcej jak 300-320W, a więc najprawdopodobniej nie będziesz musiał wymieniać zasilacza w przypadku kupna nowego procesora czy karty graficznej. Ceny z techplanet.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie byłaby nieco lepsza, ale to już są dodatkowe koszta. Jeśli Ci na tym zależy, to możesz dopłacić do AsRocka 880G PRO3 lub Gigabyte GA-970A-UD3. Obie płyty mają chłodzoną sekcję zasilania i wsparcie dla AM3+. W moim przekonaniu lepiej jednak dołożyć do mocniejszego procesora, mianowicie Phenoma II X4 955. Pamięć podręczna trzeciego poziomu przyda się w grach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wobec tego chciałbym prosić o jeszcze małą pomoc, bo mam jedynie zgrubną wiedzę o komponentach a bardzo chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej w dwóch kwestiach:

- jak duża różnica wydajności jest pomiędzy pamięcią 1333 MHz a 1600 MHz?

- i podobne pytanie odnośnie płyt, a w zasadzie chipsetów. czy na przestrzeni powiedzmy 1.5-2 lat dzisiejsze amd 760-770 będą już strasznie w tyle za konkurencją czy jeszcze będą sobie radzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko Ty mi odpisałeś i mam nadzieję że mógłbym liczyć na jeszcze pomoc w sprawie takiej.

która płyta lepsza wg Ciebie?

1. Gigabyte GA-870A-USB3 rev 3.1

2. Asus M5A87

czy może trochę droższe:

3. Asus M5A97

4. MSI 970A-G45

5. ASRock 880G PRO3

albo (6.) micro - AsRock 890GM PRO3 R2.0

?

Edytowane przez big_john

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, w płytach pod AM3+ nie orientuję się aż tak dobrze, ale na pewno dobry jest AsRock 880G PRO3. Niewiele drożej można też dostać Gigabyte GA-970A-UD3, która także jest bardzo dobrą płytą.

Poza tym może niech wypowie się ktoś inny, nie będę chyba tak samotnie odpisywał koledze na każde kolejne pytanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówię o każdym pytaniu oczywiście.

już kończę.

zaszły pewne zmiany (na parkingu ktoś skasował mi drzwi) i jednak muszę odłożyć o jakiś czas porządne zakupy, więc wezmę słabszą kartę graficzną i po niedzieli kupuję już wszystko.

kwestią do przemyślenia jest ta płyta tylko.

w sumie to myślę nad tym AsRockiem 880G Pro3, Gigabytem GA-870A-USB3 rev 3.1 i Asusem M5A87, ale nadal nie mogę się zdecydować.

Edytowane przez big_john

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to myślę nad tym AsRockiem 880G Pro3, Gigabytem GA-870A-USB3 rev 3.1 i Asusem M5A87, ale nadal nie mogę się zdecydować.

AsRock 880G Pro3 - sekcja 4+1 z radiatorem , Gigabyte GA-870A-USB3 - sekcja 4+1 bez radiatora , Asus M5A87 - sekcja 4+2 z radiatorem

najlepiej kupić - Gigabyte GA-970A-UD3 - sekcja 8+2 z radiatorem - http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3907#ov

Edytowane przez gando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AsRock 880G Pro3 - sekcja 4+1 z radiatorem , Gigabyte GA-870A-USB3 - sekcja 4+1 bez radiatora , Asus M5A87 - sekcja 4+2 z radiatorem

najlepiej kupić - Gigabyte GA-970A-UD3 - sekcja 8+2 z radiatorem - http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3907#ov

wiem że to pytanie nie na miejscu na pewno, ale ja mam z grubsza podstawową jedynie wiedzę i chciałbym zapytać co to są te sekcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fazy w sekcji zasilania "dostarczają pożywienia" procesorowi. Ogólnie im więcej faz tym lepiej, ale bez przesady. Radiatory pomagają chłodzić sekcję zasilania, co jest dość przydane w przypadku podkręcania procesora. Gdybyś w przyszłości chciał kupić jakiegoś Bulldozera i go podkręcić, to taka płyta będzie dobrą inwestycją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna MSI 970A-G45

Procesor AMD Athlon II X4 640, AM3, 3.0 GHz, BOX (ADX640WFGMBOX)

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX)

Lite-On iHAS122-18

Karta graficzna HIS Radeon HD6790 1GB H679F1GD

Zasilacz Aerocool AEROPGSSTRIKE-X-500

Obudowa SilentiumPC Pure Black BT-310

1790,62 morele.net

lub

Płyta główna ASRock 880GMH/U3S3

Procesor AMD PHENOM II X4 955 QuadCore 3.2GHz Black Edition (HDZ955FBGMBOX) BOX

reszta bez zmian

1818,34 morele.net

na tych tańszych też podkręcisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzecz w tym że ja nie chcę podkręcać.

zależy mi na jak najlepszej płycie do 330-350 zł max.

skoro Gigabyte GA-970A-UD3 - sekcja 8+2+radiator - jest do kupienia za 350 zł to śmiało bierz , wiele płyt w tej cenie oferuje słabszą sekcję i często bez radiatora , przykładowo wyżej @alin06 dał w zestawie - MSI 970A-G45 - sekcja 4+1 kwota 350 zł , w tej cenie masz wspomianego juz GA-970A-UD3 - sekcja 8+2+radiator nic lepszego nie kupisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem dałem tą płytke po przeczytaniu jego postów, teraz potwierdził moją decyzję

jak napisał nie chce podkręcać. Aczkolwiek różnice w cenie są tak małe że aż szkoda nie brać

tego gigusia, pamiętajmy też o tym że ma do dyspozycji max 1800zł

już teraz ceny które podałem są nieaktualne morele się podniosło

jeszcze jeden zestaw

Płyta główna Gigabyte GA-970A-D3

Procesor AMD PHENOM II X4 955 QuadCore 3.2GHz Black Edition (HDZ955FBGMBOX) BOX

Karta graficzna HIS Radeon HD6790 1GB H679F1GD

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)

Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ (HD502HJ)

Lite-On iHAS122-18

Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W P SU 80Plus (OCZ500SXS2-EU)

Obudowa SilentiumPC Pure Black BT-310

1822,00 morele.net

Edytowane przez alin06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ musiałem wydać kasę na naprawę auta która nagle wyskoczyła i nie mam teraz wolnych środków za wiele, a komputer potrzebny wybrałem zakupy raty i tym samym mogę sobie pozwolić na większe szaleństwo wyboru. zdecydowałem się na coś takiego:

Phenom II x4 955

Gigabyte GA-970A-UD3

Goodram 8GB 1333MHz

Gigabyte Radeon HD 6850

XFX Core 450W

Lite-On iHAS124-19

Samsung SpinPoint F3 HD103SJ

SilentiumPC Brutus 410

całość ~2100

ale mam jeszcze pytanie odnośnie chłodzenia procesora, dokupić doń np. SilentiumPC Spartan HE923 dla bezpieczeństwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będziesz podkręcał procesor / jesteś zwolennikiem ciszy, to możesz kupić Spartana. W przeciwnym wypadku wystarczy standardowe, boxowe chłodzenie.

Jeśli chcesz trochę zaoszczędzić, to możesz wziąć 4GB pamięci RAM w jednej kości. Taka ilość wystarcza do większości gier, najwyżej później dokupiłbyś drugą kość.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze przemyśl tą opcję

Procesor Intel Core i5 2310 2.90 GHz LGA1155

Płyta Socket LGA1155 ASRock H61M/U3S3

DIMM PC-1333 DDR3 8GB Kingston KVR1333D3N9K2/8G CL 9 Dual Channel

DVD R/RW Lite-On iHAS124 Serial ATA Black

HDD Serial ATA 600 500GB Western Digital Caviar Blue

ATI Radeon HD 6850 1GB HDMI&DualDVI DisplayPort Gigabyte

Obudowa AeroCool PGS VS-4

Zasilacz ATX 500W OCZ StealthXStream 2

2 103,00 zł camino

jak nie masz zamiaru podkręcać to boksowe wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie mimo wszystko ten i3 jest najwyżej średnio opłacalny. Jeśli kolega podkręci tego Phenoma, to w grach będzie miał większą wydajność, poza tym to 4 rdzenie, a nie 2 :)

EDIT: Fakt, chodzi o i5, mój błąd :) Ale obudowa i tak do niczego :)

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi